NieuwNieuws

Binnenland

Coördinator terrorismebestrijding bezorgd over complotgekkies

Vreest voor gevaarlijke eenlingen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt voor gevaarlijke complottheorieën en desinformatie. Hier zouden mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, hun denkbeelden bevestigd zien en dat kan leiden tot extremistische gedragingen.

Dat staat in het nieuwe dreigingsbeeld dat de NCTV heeft gepubliceerd. Dit is een periodieke analyse van radicalisering, extremisme en de terroristische dreiging in Nederland. "Behalve de relatief brede, gemêleerde activistische bovenlaag, bestaat er een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of het intimideren van politiemensen", concludeert de NCTV over de complotdenkers en virusontkenners. 

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in Nederland blijft op 3 staan van de 5 niveau's. Dat betekent dat een terroristische aanslag in Nederland voorstelbaar is, maar dat er momenteel geen concrete aanwijzingen zijn dat er een aanslag wordt voorbereid.

Naast de opkomende onrust door complotgekkies en nepnieuws brengt de Covid-19-pandemie ook veel extra spanningen met zich mee. Hoewel de kans op grote aanslagen op korte termijn is afgenomen, omdat het aantal interessante doelen waar veel mensen samenkomen door de coronamaatregelen aanzienlijk is afgenomen, kan het zijn dat de pandemie op langere termijn wel negatieve effecten heeft op het dreigingsniveau. "Als gevolg van verslechterende omstandigheden kunnen personen vatbaarder zijn voor psychosociale en psychiatrische problemen, maar ook kwetsbaarder zijn voor radicalisering. Eveneens bestaat de kans dat (de dreiging met) extremistisch of terroristisch geweld vanuit anti-overheidssentiment toeneemt", stelt de NCTV. 

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: