NieuwNieuws

Binnenland

Jaap van Dissel: lockdown ook nog in december

Besmettingen nemen waarschijnlijk komende weken nog toe

De gedeeltelijke lockdown waar Nederland in zit zal mogelijk nog moeten blijven in december. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM in een interview met de NOS. Die verwachting heeft volgens Van Dissel te maken met het reproductiegetal (R) van het virus. Het zou nog weken kunnen duren voordat de recente maatregelen langzaam effect beginnen te hebben op de besmettingscijfers.

"We moeten beseffen dat bij een R van 0,9 100 besmettingen ook nog leiden tot 90 nieuwe besmettingen. Je bent er nog niet meteen van af. Als je dat doorrekent, en tevens doorrekent dat er eerst nog een toename te verwachten is, dan verwacht je dat die periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is. (...) We houden er rekening mee dat december ook nodig is." aldus Van Dissel.


Eerdere maatregelen

Eind september werden al strengere maatregelen afgekondigd en toch blijven de besmettingen dagelijks fors toenemen. Volgens Jaap van Dissel hebben de maatregelen tot nu toe niet zo goed gewerkt als verwacht. "Wat wij hebben doorgerekend zijn de meest extreme situaties: of het werkt wel, of het werkt niet. Wat wij zien aan de IC-opnames is dat het er waarschijnlijk tussenin ligt."

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis steeg vrijdag naar 1553, waarvan 345 op de Intensive Care. Dit aantal stijgt maar het lijkt minder hard te gaan dan tijdens de eerste golf. Volgens Van Dissel kan dit komen door het voorzichtige gedrag van kwetsbare groepen. "Ouderen zijn nu toch in zekere mate bewust van de verspreiding van het virus, en zijn zichzelf gaan isoleren."

Late reactie

De gedeeltelijke lockdown werd vorige week afgekondigd terwijl de besmettingen al langere tijd met zorgelijke aantallen toenamen. Vanuit veel hoeken wordt de late reactie van het OMT en het kabinet bekritiseerd. Jaap van Dissel, die verantwoordelijk is voor de rekenmodellen van het OMT, vindt niet dat er eerder strengere maatregelen hadden moeten komen. 

"Wij hebben onze beste inschatting gegeven. Wij hadden veel steviger maatregelen kunnen adviseren, maar je weet niet hoe dat gaat uitpakken. En met de kennis van toen, was het best proportioneel wat wij eind september hebben geadviseerd."

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: