NieuwNieuws

Algemeen

Jaap van Dissel: lockdown ook nog in december

Besmettingen nemen waarschijnlijk komende weken nog toe

De gedeeltelijke lockdown waar Nederland in zit zal mogelijk nog moeten blijven in december. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM in een interview met de NOS. Die verwachting heeft volgens Van Dissel te maken met het reproductiegetal (R) van het virus. Het zou nog weken kunnen duren voordat de recente maatregelen langzaam effect beginnen te hebben op de besmettingscijfers.

"We moeten beseffen dat bij een R van 0,9 100 besmettingen ook nog leiden tot 90 nieuwe besmettingen. Je bent er nog niet meteen van af. Als je dat doorrekent, en tevens doorrekent dat er eerst nog een toename te verwachten is, dan verwacht je dat die periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is. (...) We houden er rekening mee dat december ook nodig is." aldus Van Dissel.


Eerdere maatregelen

Eind september werden al strengere maatregelen afgekondigd en toch blijven de besmettingen dagelijks fors toenemen. Volgens Jaap van Dissel hebben de maatregelen tot nu toe niet zo goed gewerkt als verwacht. "Wat wij hebben doorgerekend zijn de meest extreme situaties: of het werkt wel, of het werkt niet. Wat wij zien aan de IC-opnames is dat het er waarschijnlijk tussenin ligt."

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis steeg vrijdag naar 1553, waarvan 345 op de Intensive Care. Dit aantal stijgt maar het lijkt minder hard te gaan dan tijdens de eerste golf. Volgens Van Dissel kan dit komen door het voorzichtige gedrag van kwetsbare groepen. "Ouderen zijn nu toch in zekere mate bewust van de verspreiding van het virus, en zijn zichzelf gaan isoleren."

Late reactie

De gedeeltelijke lockdown werd vorige week afgekondigd terwijl de besmettingen al langere tijd met zorgelijke aantallen toenamen. Vanuit veel hoeken wordt de late reactie van het OMT en het kabinet bekritiseerd. Jaap van Dissel, die verantwoordelijk is voor de rekenmodellen van het OMT, vindt niet dat er eerder strengere maatregelen hadden moeten komen. 

"Wij hebben onze beste inschatting gegeven. Wij hadden veel steviger maatregelen kunnen adviseren, maar je weet niet hoe dat gaat uitpakken. En met de kennis van toen, was het best proportioneel wat wij eind september hebben geadviseerd."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: