NieuwNieuws Beta

Binnenland

Jaap van Dissel: lockdown ook nog in december

Besmettingen nemen waarschijnlijk komende weken nog toe

De gedeeltelijke lockdown waar Nederland in zit zal mogelijk nog moeten blijven in december. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM in een interview met de NOS. Die verwachting heeft volgens Van Dissel te maken met het reproductiegetal (R) van het virus. Het zou nog weken kunnen duren voordat de recente maatregelen langzaam effect beginnen te hebben op de besmettingscijfers.

"We moeten beseffen dat bij een R van 0,9 100 besmettingen ook nog leiden tot 90 nieuwe besmettingen. Je bent er nog niet meteen van af. Als je dat doorrekent, en tevens doorrekent dat er eerst nog een toename te verwachten is, dan verwacht je dat die periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is. (...) We houden er rekening mee dat december ook nodig is." aldus Van Dissel.


Eerdere maatregelen

Eind september werden al strengere maatregelen afgekondigd en toch blijven de besmettingen dagelijks fors toenemen. Volgens Jaap van Dissel hebben de maatregelen tot nu toe niet zo goed gewerkt als verwacht. "Wat wij hebben doorgerekend zijn de meest extreme situaties: of het werkt wel, of het werkt niet. Wat wij zien aan de IC-opnames is dat het er waarschijnlijk tussenin ligt."

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis steeg vrijdag naar 1553, waarvan 345 op de Intensive Care. Dit aantal stijgt maar het lijkt minder hard te gaan dan tijdens de eerste golf. Volgens Van Dissel kan dit komen door het voorzichtige gedrag van kwetsbare groepen. "Ouderen zijn nu toch in zekere mate bewust van de verspreiding van het virus, en zijn zichzelf gaan isoleren."

Late reactie

De gedeeltelijke lockdown werd vorige week afgekondigd terwijl de besmettingen al langere tijd met zorgelijke aantallen toenamen. Vanuit veel hoeken wordt de late reactie van het OMT en het kabinet bekritiseerd. Jaap van Dissel, die verantwoordelijk is voor de rekenmodellen van het OMT, vindt niet dat er eerder strengere maatregelen hadden moeten komen. 

"Wij hebben onze beste inschatting gegeven. Wij hadden veel steviger maatregelen kunnen adviseren, maar je weet niet hoe dat gaat uitpakken. En met de kennis van toen, was het best proportioneel wat wij eind september hebben geadviseerd."

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Binnenland

Een sprankje hoop op de dag waarop Nederland voor het eerst meer dan 10.000 gevallen meldt?

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Niet Doodchecken

Hij mag wel gewoon nog kippen als huisdier hebben

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Binnenland

En daar moet u het mee doen 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Springlevende kiezer schrikt zich dood

Lees verder

Pedojagers lokken vermeend pedofiel naar parkeerplaats

Lees verder

Renners hebben geen zin: Giro etappe ingekort

Lees verder

IOC: Vaccin voor Olympische Spelen is klaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Lotto-winnaar deelt hoofdprijs met zichzelf

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws