NieuwNieuws

Binnenland

Koning keert terug van vakantie, Rutte onthoudt zich van ieder commentaar

Koning landde zaterdagavond per KLM-lijnvlucht op Schiphol, Rutte is onbereikbaar voor commentaar. 

De koninklijke vlag is gehesen op Huis ten Bosch, een teken dat de koninklijke familie teruggekeerd is in Nederland. van hun (zeer korte) vakantie in Griekenland. Volgens 'ingewijden' van de Telegraaf zou de familie per KLM-lijnvlucht teruggevlogen zijn van Athene naar Amsterdam, het toestel is even na acht uur 's avonds geland op Schiphol. De koninklijke familjie zou zijn teruggevlogen naar Nederland met een Boeing 737, het type vliegtuig waar hij ook een vliegbrevet voor heeft

Vragen aan de premier
De politieke partijen SP en GroenLinks hebben zaterdagmiddag in de Tweede Kamer per brief vragen gesteld aan premier Rutte naar aanleiding van de "vakantie" van koning Willem-Alexander en zijn familie naar Griekenland - mogelijk de kortste vakantie in de geschidenis van de vaderlandse monarchie. De partijen willen van Rutte weten wanneer hij op de hoogte was van het reisje van de koninklijke familie,  terwijl het kabinet in dezelfde week de Nederlander toch op het hart drukte om "thuis te blijven". Kamerlid Van Raak van de SP wil van de premier weten of het handelen van de vorst nog "staatsrechtelijke consequenties" heeft. Het kan goed zijn dat het antwoord op de Kamervragen nog even op zich laat wachten: de Kamer is met herfstreces tot en met 26 oktober, wel komt de ministerraad aan het einde van komende week nog bijeen voor een update over de coronamaatregelen.

"Privé-aangelegenheid"
In de wekelijkse vrijdagse persconferentie na de ministerraad, waar vicepremier Hugo de Jonge Rutte verving omdat de premier een EU-vergadering moest bijwonen, vroeg een oplettende journalist de vicepremier antwoord op het bericht dat het koninklijke vliegtuig die middag was vetrokken vanaf Schiphol. De vicepremier moest de pers een antwoord schuldig blijven, een rel was geboren. Vooral toen duidelijk werd dat het koninklijke vliegtuig onderweg was naar het vakantieadres van de Oranjes in Griekenland. Aanvankelijk reageerde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat het reizen van de koninklijke familie een "privé-aangelegenheid is", maar de #ophef was geboren.  

RVD: Rutte was "wel op de hoogte"
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was Rutte wel "op de hoogte" van de reis naar Griekenland, maar de RVD laat in het midden of de premier ook expliciet toestemming heeft gegeven. Als premier is hij immers formeel verantwoordelijk voor het handelen van de koning, de vorst is "koninklijk onschendbaar", de premier en ministers dragen verantwoordelijkheid voor zijn functioneren.  De koninklijke familie houdt, volgens biografen, absoluut van een klein reisje: na Koningsdag nemen ze dikwijls de benen om even bij te komen van alle inspanning. Als minister van Algemene Zaken is premier Rutte verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de monarchie, evenals de begroting ervan.

In het buitenland lachen ze, ondertussen, nog steeds de ballen uit hun broek.

Dit nieuwsbericht is in de loop van de dag ververst.

Hugo Borst vertelt over zijn (kleine) criminele verleden

Glamorama

Zoals een echte schrijver betaamt 

Lees verder

Virtuele hulp Alexa van Amazon spuwt antisemitische complottheorieën

Tech & Gaming

Maar had ze wijn op? 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Coronacijfers: 4499 nieuwe besmettingen, fors minder dan gisteren

Lees verder

Ster: Comeback Loeki de Leeuw bijna rond

Lees verder

33-jarige man gijzelt ambulancepersoneel in woning

Lees verder

Politie belaagd bij ontruiming coronafeest Den Haag

Lees verder

Ook vandaag winkels eerder gesloten in Rotterdam

Lees verder

FC Barcelona bereikt akkoord met spelers over verlaagd salaris

Lees verder

Nog meer stemmen voor Joe Biden na hertelling Wisconsin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man wil seksboekje verbranden, fikt bijna eigen huis af

Lees verder

Britse kat Kee Kee blijkt notoire ondergoedkleptomaan

Lees verder

Denen in de ban van 'zombienertsen' met gemuteerde corona

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: