NieuwNieuws

Binnenland

GGD twijfelde over haast en nut CoronaMelder

Gezondheidsdienst was bang dat de app hun werk zou hinderen, niet helpen

De GGD waarschuwde het ministerie van VWS in juni voor te veel haast bij de lancering van de CoronaMelder. Ook vroeg de gezondheidsdienst zich af wat precies het nut is van het omstreden programmaatje van minister De Jonge van Volksgezondheid, en vreesde voor een "verstorende werking" op het bron- en contactonderzoek.

Dat blijkt uit stukken die de NOS met een beroep op de Wob heeft verkregen. "De app moet het werk van de GGD ondersteunen en niet verstoren", schreef de GGD op 12 juni. De teststratenmakers wilden ook niet dat mensen zowel door de app, als door bron- en contactonderzoekers van de dienst zouden worden benaderd. Maar omdat de app omwille van de privacy de identiteit van de gebruiker niet kent, is dat niet te voorkomen.

Grote haast maar veel vertraging

Het ministerie van VWS had aan het begin van de zomer grote haast om de app in te voeren, mede omdat minister De Jonge veel prestige aan het project heeft gekoppeld. Door technische moeizaamheden, publieke discussies over privacy en wettelijke eisen daaraan, duurde het uiteindelijk tot vorige maand voordat de app beschikbaar was. 

Eind juni drong de GGD aan op uitstel, omdat het nut van de app voor de GGD onduidelijk was en men ook niet wist wat gebruikers precies moesten doen na het ontvangen van een melding dat ze in contact zijn geweest met een (mogelijk) besmet persoon. Over de nauwkeurigheid van die meldingen is sowieso een hoop te doen: er zijn nog steeds onvoldoende bruikbare meldingen geregistreerd om de effectiviteit te meten, en publieke kritiek op het twijfelachtige gebruik van een Bluetooth-systeem blijft ook klinken, onder andere uit de mond van oud-minister Ronald Plasterk.

3,2 miljoen downloads

De NOS beroept zich op stukken uit de zomer, in een reactie laat het ministerie van VWS weten dat de GGD's inmiddels "positief kritisch" tegenover de app staan. GGD-woordvoerder Sonja Kloppenburg spreekt van "een app waar we nu goed mee kunnen werken."

Het speeltje van Hugo de Jonge was afgelopen week 3,2 miljoen keer gedownload en staat daarmee in ieder geval in de Apple App Store stijf op 1 in de categorie 'Medisch'. Na ruim 4000 reviews scoort de CoronaMelder met 3,9 sterren best aardig bij gebruikers, maar hoeveel mensen het corona meld-ding ook daadwerkelijk gebruiken, of alweer hebben verwijderd, is onduidelijk.

Brabantse Jezus opgeblazen met vuurwerk

Binnenland

Zoon van god uit elkaar geknald

Lees verder

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

Tech & Gaming

'Nationale eenheid in gevaar door sociaal medium'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Leidse leraar zit thuis na opdracht over moslimterrorisme

Lees verder

Russische tieners opgepakt om plannen aanslag in Minecraft

Lees verder

VIDEO - J. Lo treedt op in supersexy catsuit tijdens AMA's

Lees verder

Afgelopen week zijn 663 coronaboetes uitgedeeld

Lees verder

Vrouw met dubbele kankerdiagnose verkiest reizen boven behandeling

Lees verder

Fransman ontvlucht lockdown om te vechten

Lees verder

Dagelijkse coronacijfers: 5.214 besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man steelt lege kassa en springt in rivier om politie te ontlopen

Lees verder

Brandende accucellen Tesla vliegen door slaapkamerraam

Lees verder

Zeven Russen overlijden na drinken desinfectiemiddel op feestje

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws