NieuwNieuws

Binnenland

Grote hoogteverschillen in Nederlandse en Duitse najaarsgolf

Vandaag is rood, de kleur van de hotspotkaart. Twee Nederlandse gemeenten zijn GEEN 'risikogebiet'.

Dat de najaarsgolf landen in heel Europa teistert mag inmiddels geen geheim meer heten. Bijna overal op het continent worden recordtoenames in het aantal COVID-19-besmettingen gemeld. Ook in Duitsland springen steeds meer kreisen op rood. Bij onze oosterburen wordt een toename van meer dan 50 per 100.000 hoofden in een week als 'hotspot' bestempeld.

In Duitsland kwamen er in de voorbije 24 uur 6.886 nieuwe coronagevallen bij, dit is minder dan de 8.182 waar wij mee te kampen kregen. Dit is opvallend omdat Duitsland bijna vijf keer zoveel inwoners heeft. In totaal zijn 115 plekken aangemerkt als risicogebied. Het Beierse Berchtesgadener Land is de landelijke nummer 1 met een weektoename van 236. 

Zo ziet de Nederlandse kaart eruit als hij door het Robert Koch Instituut zou zijn ingekleurd. Slechts twee gemeenten: het piepkleine Rozendaal in Gelderland en het Groningse Delfzijl zitten onder de hotspot-waarde van de Duitsers.

Tubbergen tegen Berchtesgadener Land

De Duitse koploper zou in ons land nauwelijks opvallen en op een bescheiden 229ste positie op de haardranglijst terug te vinden zijn, iets meer dan Wageningen (234) en iets minder dan Assen (243). Koploper Tubberen in Twente zit met 709 ongeveer driemaal zo hoog als de Duitse lijstaanvoerder. 

Van de grote steden is Rotterdam het zwaarst de klos, met een weektoename van 3.425 positieve neusuitstrijkjes die goed zijn voor een toename van 525,8 per 100.000. Sluis, Urk en Schiermonnikoog, die vorige week nog onder de drempelwaarde van Robert Koch zaten, hebben in de voorbije dagen toch te veel besmettingen bijgeschreven

In de onderstaande tabel zijn de gemeenten van Nederland met de minste aantal nieuwe gevallen weergegeven. Benieuwd hoe hoog jouw woonplaats zit? Dit is te vinden in de interactieve variant.

Waalse en Noord-Ierse Covid-tsunami's

Toch is Duitsland in Europa best een coronaluwe vreemde eend in de bijt. Het kan ook nóg erger met de hoge najaarsgolven. Een goed voorbeeld hiervan is terug te vinden in België, waar toenames gemeld worden waar zelfs die bij ons bij verbleken. Vooral in Wallonië stijgt het aantal gevallen met hoeveelheden waarbij die van ons verbleken.

De Morgen maakte een kaart van de virale golven in Belgische gemeenten op basis van de stijging in de voorbije veertien dagen. Deel deze cijfers dus wel even door tweeën wanneer je een goede vergelijking wil maken.

In Groot-Brittannië wordt een iets andere kleurencodering gebruikt en zijn de verschillen tussen het noorden van Engeland, Noord-Ierland en de regio Glasgow met de rest van het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk. Het Noord-Ierse Derry City and Strabane zit met een weektoename van 902 per 100.000 inwoners bijna 200 boven de 'heetste' Nederlandse hotspot, Tubbergen.

Antisemitisme binnen faculteit Rechtsgeleerdheid onder de loep bij Universiteit Leiden

Binnenland

Onderzoek gestart na zorgwekkende brief van hoogleraren

Lees verder

FNV roept op tot sluiting winkels tijdens kerstdagen

Binnenland

'Het gaat over gezondheid nu, niet om omzet'

Lees verder

George Clooney knipt haar met apparaat uit infomercial

Glamorama

Acteur al 25 jaar niet meer naar de kapper geweest

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Webster's Dictionary kiest alvast woord van 2020

Lees verder

Verpleegster verliest voogdij: "Risicoberoep door corona"

Lees verder

Vandalen slopen rouwauto tijdens ophalen overledene

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 30 november

Lees verder

Dennis overvalt het CBR, mogelijk weer examenvragen verkocht

Lees verder

Gesprekken voeren moeilijker dankzij mondkapjes

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Drenkeling na twee dagen uit zee gered

Lees verder

Vrouw zet kanker in scène om bruiloft te crowdfunden

Lees verder

Man verliest auto dertig seconden na aankoop

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: