Ruimtesonde landt op planetoïde 333 miljoen km van aarde

Komt even stofzuigen
De Amerikaanse ruimtesonde Osiris-Rex is geland op het oppervlak van de planetoïde Bennu en daarna meteen weer vertrokken. Met deze Touch-And-Go-manoeuvre heeft de sonde als het goed is stof van de planetoïde verzameld voor later onderzoek.
Pas over een week zal duidelijk worden of het verzamelen van het stof is gelukt. Zo niet, dan heeft NASA in januari nog een kans. Als het benodigde materiaal aanwezig is, zal de sonde zijn reis terug naar huis inzetten. In 2023 moet het ruimtegruis op aarde worden afgeleverd en kunnen wetenschappers het materiaal onderzoeken.
Begin van de aarde
Osiris-Rex vertrok vier jaar geleden richting de planetoïde en kwam daar twee jaar geleden aan. Sindsdien zweeft de sonde op een paar honderd meter afstand rond Bennu en werd het oppervlakte van de rots in kaart gebracht. De planetoïde is ontstaan in de eerste tien miljoen jaar van ons zonnestelsel, meer dan 4,5 miljard geleden. Wetenschappers hopen dat het materiaal van de ruimterots ons meer kan vertellen over het ontstaan van de aarde en andere gebeurtenissen uit die periode.