NieuwNieuws

Algemeen

Hier zitten de felste coronahaarden van Nederland op dit moment

Hoe zijn de virale vooruitzichten bij jou in de buurt? Check het met onze visualisaties.

Het aantal coronabesmettingen is wederom flink gestegen, in de afgelopen 24 uur kwamen er 8.724 nieuwe besmettingen bij en dit kan het begin zijn van een trendbreuk na een aantal dagen op rij rond de 8.000 nieuwe gevallen. Toch kan deze piek ook andere oorzaken hebben dan een virus dat zich sneller door de samenleving verspreidt. 

Het zou kunnen dat dit een eenmalige uitschieter is of dat een toegenomen testcapaciteit de oorzaak is. Zin in een beetje zekerheid in deze onzekere tijden? Die zijn er! Op basis van meerdaagse moyennes kunnen grote regionale verschillen en trends in het land gespot worden.

Zo geeft onze dagelijkse gemeentetabel aan de hand van de trendlijn, waar de vierdagenblokken tot 36 dagen terug staan weergegeven, precies aan hoe het met de virale groeicurves bij jou in de buurt zit.

Coronaterror in Twente

De afgelopen dagen pieken een aantal gemeenten die nog niet eerder bovenaan de Covid-19-stijglijsten te zien waren. De Twentse gemeente Tubbergen is sinds enkele dagen de landelijke koploper. Deze veiligheidsregio behoorde vorige maand juist tot de meest coronaluwe streken van het land, maar hier is sinds de Haaksbergenhaard van medio september verandering in gekomen. 

Inmiddels zitten bijna alle gemeenten in de wijde omgeving, inclusief de steden, dik in de lift. Ondanks dat hier een risiconiveau 'ernstig' is afgekondigd, zijn de omstandigheden in Twente op dit moment 'zeer ernstiger' dan in regio's die wel van de donkerste dashboardtint zijn voorzien zoals Zuid-Holland-Zuid of Brabant Zuidoost.

Ook de kop van Noord-Holland, Limburg Noord en West-Brabant stijgen in de voorbije week aanzienlijk sneller dan het landelijk moyenne. In de Randstad lijkt de rek er iets uit te zijn in de voorbije week, maar de cijfers zitten nog altijd op een veel te hoog niveau om te spreken van een sein coronabrandmeester.

Van de steden is Amsterdam opnieuw de zwaarste coronahaard, met een toename van 4.576 nieuwe gevallen.  Dit komt neer op 524,3 per 100.000 inwoners en is van de steden de zwaarste per hoofd van de bevolking. Toch zijn op een paar plekken de vlammen iets gaan liggen.

Coronavirusluwe streken

Niet overal gaan de cijfers door het dak. In onder meer de provincies Groningen en Friesland waar de situatie vorige week nipt onbeheersbaarder leek te zijn, lijkt een afvlakking door te zetten. 

Heb jij helemaal geen zin in corona deze herfst? Dan moet je helemaal niet in Nederland zijn. Zeeland en Zuid-Limburg zijn in september en oktober de plekken met relatief het minste aantal nieuwe besmettingen.

Ook het noordwesten van Gelderland en Salland, die in het voorjaar juist een voltreffer incasseerden, lijken nu de dans te ontspringen. Staphorst, dat begin dit jaar juist meeviel in vergelijking met omliggende gemeenten, valt sinds vorige maand juist op vanwege het hogere aantal besmettingen dan de rest van Salland.

Van echte 'stippen aan de horizon' lijkt voor alsnog weinig sprake. Op de kaart hieronder is te zien hoe de situatie van zaterdag t/m gisteren zich verhoudt met die van vier weken geleden. De verschillen blijven immens en ook toen zaten we eigenlijk al veel te hoog.

Politiek

Video - Tweede Kamer boos omdat Conny Helder (VVD) tijdens debat naar Qatar vertrekt

Lees verder

Turnleraar veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs voor misbruik en doden Esmee (14)

Algemeen

'Op afschuwelijke wijze'

Lees verder

Rode Kruis opent gironummer 881 voor Nederlanders in voedselnood

Algemeen

'Ik eet niet zodat mijn kinderen kunnen eten'

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) over DWDDgate: 'Zó populistisch is de NPO'

Politiek

Over de invloed van PvdA en D66, tot redacteur gemaakten en Matthijs de slavendrijver

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kaj Gorgels en vriendin Jessie rouwen om miskraam

Lees verder

A27 bij Utrecht tot 16:00 dicht door kettingbotsing

Lees verder

WK - Marokko wint van België, rellen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Lees verder

Elon Musk deelt cijfers en toekomstplannen in pitchdeck Twitter 2.0

Lees verder

Surinamers boos over Nederlandse slavernij-excuses

Lees verder

Seriebandenprikker Capelle en Krimpenerwaard na klopjacht aangehouden

Lees verder

Onderzoeken na val FTX breiden zich uit: ook Genesis onder de loep

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Python sleurt jochie van 5 zwembad in

Lees verder

Deel Amerikanen denkt dat chocolademelk uit bruine koe komt

Lees verder

Politie geeft ratten de schuld van 200 kilo verdwenen wiet

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: