NieuwNieuws

Algemeen

Hier zitten de felste coronahaarden van Nederland op dit moment

Hoe zijn de virale vooruitzichten bij jou in de buurt? Check het met onze visualisaties.

Het aantal coronabesmettingen is wederom flink gestegen, in de afgelopen 24 uur kwamen er 8.724 nieuwe besmettingen bij en dit kan het begin zijn van een trendbreuk na een aantal dagen op rij rond de 8.000 nieuwe gevallen. Toch kan deze piek ook andere oorzaken hebben dan een virus dat zich sneller door de samenleving verspreidt. 

Het zou kunnen dat dit een eenmalige uitschieter is of dat een toegenomen testcapaciteit de oorzaak is. Zin in een beetje zekerheid in deze onzekere tijden? Die zijn er! Op basis van meerdaagse moyennes kunnen grote regionale verschillen en trends in het land gespot worden.

Zo geeft onze dagelijkse gemeentetabel aan de hand van de trendlijn, waar de vierdagenblokken tot 36 dagen terug staan weergegeven, precies aan hoe het met de virale groeicurves bij jou in de buurt zit.

Coronaterror in Twente

De afgelopen dagen pieken een aantal gemeenten die nog niet eerder bovenaan de Covid-19-stijglijsten te zien waren. De Twentse gemeente Tubbergen is sinds enkele dagen de landelijke koploper. Deze veiligheidsregio behoorde vorige maand juist tot de meest coronaluwe streken van het land, maar hier is sinds de Haaksbergenhaard van medio september verandering in gekomen. 

Inmiddels zitten bijna alle gemeenten in de wijde omgeving, inclusief de steden, dik in de lift. Ondanks dat hier een risiconiveau 'ernstig' is afgekondigd, zijn de omstandigheden in Twente op dit moment 'zeer ernstiger' dan in regio's die wel van de donkerste dashboardtint zijn voorzien zoals Zuid-Holland-Zuid of Brabant Zuidoost.

Ook de kop van Noord-Holland, Limburg Noord en West-Brabant stijgen in de voorbije week aanzienlijk sneller dan het landelijk moyenne. In de Randstad lijkt de rek er iets uit te zijn in de voorbije week, maar de cijfers zitten nog altijd op een veel te hoog niveau om te spreken van een sein coronabrandmeester.

Van de steden is Amsterdam opnieuw de zwaarste coronahaard, met een toename van 4.576 nieuwe gevallen.  Dit komt neer op 524,3 per 100.000 inwoners en is van de steden de zwaarste per hoofd van de bevolking. Toch zijn op een paar plekken de vlammen iets gaan liggen.

Coronavirusluwe streken

Niet overal gaan de cijfers door het dak. In onder meer de provincies Groningen en Friesland waar de situatie vorige week nipt onbeheersbaarder leek te zijn, lijkt een afvlakking door te zetten. 

Heb jij helemaal geen zin in corona deze herfst? Dan moet je helemaal niet in Nederland zijn. Zeeland en Zuid-Limburg zijn in september en oktober de plekken met relatief het minste aantal nieuwe besmettingen.

Ook het noordwesten van Gelderland en Salland, die in het voorjaar juist een voltreffer incasseerden, lijken nu de dans te ontspringen. Staphorst, dat begin dit jaar juist meeviel in vergelijking met omliggende gemeenten, valt sinds vorige maand juist op vanwege het hogere aantal besmettingen dan de rest van Salland.

Van echte 'stippen aan de horizon' lijkt voor alsnog weinig sprake. Op de kaart hieronder is te zien hoe de situatie van zaterdag t/m gisteren zich verhoudt met die van vier weken geleden. De verschillen blijven immens en ook toen zaten we eigenlijk al veel te hoog.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: