Nederland houdt van vlees: vleesconsumptie stijgt in 2019
Zijn gewoon erg gehecht aan ons biefstukje
Ondanks de opkomst van vleesvervangers en de luider klinkende boodschap over de gevolgen van de vleesconsumptie voor het milieu, happen de Nederlanders juist meer vlees weg. Vorig jaar steeg de hoeveelheid verorberd vlees voor het tweede jaar op rij.
Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld at een Nederlander 39 kilo vlees in 2019 en dat lag een paar honderd gram hoger dan een jaar eerder. De stijgende kipconsumptie is met bijna een halve kilo de grootste veroorzaker. Nederland eet nu jaarlijks ongeveer 200 miljoen kippen.
Trends
De Schijf van Vijf adviseert niet meer dan 500 gram vlees en vleeswaren per week. In werkelijkheid eten we nu zo’n 750 gram per week. De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen vegetariër en de flexitariër juist terrein, maar daar trekt de Nederlander zich niets van aan. De gemiddelde inwoner van ons polderlandje heeft liever een lapje vlees bij het avondeten dan dat hij/zij meedoet aan de laatste trends.
Zorgelijk
De uitkomsten van het onderzoek vallen niet goed bij de opdrachtgevers. De dierenknuffelaars van Wakker Dier zijn erg ontevreden over het gedrag van hun landgenoten. "Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.