NieuwNieuws

Algemeen

Schuifkaarten - Najaarsgolf in sommige regio's op zijn retour?

De Covid-19-pandemie tussen 1 september en 23 oktober in schuifkaarten en een animatiefilm.

Nog nooit eerder kwamen er in Nederland binnen een etmaal meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen bij. Landelijk zit het aantal meldingen dan nog altijd behoorlijk in de lift. De afgelopen week ging het vooral zeer snel in Brabant, Twente en het de Kop van Noord-Holland en in de Randstad zijn de problemen nog altijd het grootst.

Toch heeft Nederland ook steeds meer plekken waar een hoopgevender beeld ruimte krijgt. Op de laatste coronakaarten begint voorzichtig een patroon zichtbaar te worden dat duidt op afkalving van de najaarsgolf. Deze opmerkelijke buiging is het meest merkbaar in het uiterste noorden en zuiden van het land.

Hoe de coronagolf over Nederland trok in de voorbije anderhalve week, wordt gevisualiseerd met de onderstaande schuifkaarten waarop de groei van de voorbije vier dagen naast die van 17 t/m 20 en 13 t/m 16 oktober is gelegd.

Kleine lichtjes in de donkere tunnel

Van een landelijk einde van de najaarsgolf lijkt voor alsnog absoluut geen sprake te zijn. Vooral in de regio Rotterdam, Amsterdam, Brabant en Twente verspreidt het coronavirus zich sneller dan ooit. Toch begint de situatie in de periferie van het land minder uitzichtloos te worden.

Dit effect is het sterkst in Friesland en Groningen waar dit al sinds vorige week in gang is gezet. Zeeland en Drenthe lijken ook te stabiliseren en sinds deze week begint ook het noorden van Limburg uit de zwarte vlakken te kruipen. Dit is opmerkelijk omdat de landelijke trend al vanaf begin september eigenlijk alleen maar opwaarts ging.

De rol van de herfstvakantie is hierin niet doorslaggevend. Regio noord: waar Twente en Noord-Holland ook onder vallen zitten juist bij de grote stijgers. Bovendien verklaart dit niet waarom Noord-Limburg afbuigt en Zeeland stabiliseert. In het vuurtabellentopic van vanmiddag wordt hier uitgebreid op in gegaan. Uitgebreidere informatie per gemeente is hierin ook terug te vinden.

In de komende weken moet blijken of dit effect aanhoudt of dat de kentering zich nog verder over het land verspreidt. Een forse daling is ook hard nodig omdat de curve nog altijd veel en veel te hoog is. Op de onderstaande kaart is het verschil met vier weken geleden te zien. Toen de cijfers eigenlijk ook al onacceptabel hoog waren.

Van zorgeloze zomer tot pikzwarte herfst

Sinds begin september viel het woord 'najaarsgolf' steeds vaker. Dit is ook logisch omdat de cijfers sindsdien overal flink in de lift zaten. Benieuwd hoe de coronagolf in de afgelopen acht weken over het land kolkte? Hieronder zijn alle kaarten sinds het begin van september achter elkaar gezet in een animatie.

Politiek

Formatie: verkenners in drie provincies klaar, elders wordt nog gepuzzeld

Lees verder

Algemeen

Jongen (13) loopt onherstelbare hersenschade op door ‘fentanyl-vape’

Lees verder

De NOS deelt mede: Kabinet komt met stikstofpauze om CDA in coalitie te houden

Politiek

Al noemt Mark Rutte het een versnelling (En Sigrid Kaag is schor van de griep, niet van het schreeuwen)

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Huurmoordenaars, complotten en wat fantasie

Lees verder

Meer NieuwNieuws

BBB lijkt in Fryslân te gaan regeren met CDA, PvdA en ChristenUnie

Lees verder

Dilan Yesilgöz zegt sorry tegen families Peter R. De Vries, Derk Wiersum en Reduan B.

Lees verder

Verbod op ChatGPT in Italië vanwege privacyschending

Lees verder

Steeds minder Nederlanders drinken overmatig

Lees verder

Havercappu straks nog duurder door extra belasting

Lees verder

Chef Europese christendemocraten haalt uit naar stikstofcommissaris over De Brief

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Dassen versus ProRail 3-0: ontdekt wéér dassenburcht onder spoor Brabant

Lees verder

Vandalen nemen tientallen wagens onder handen bij autofeest Assen

Lees verder

Schoolhoofd stapt op na les met 'te pornografische' David van Michelangelo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: