NieuwNieuws

Binnenland

Schuifkaarten - Najaarsgolf in sommige regio's op zijn retour?

De Covid-19-pandemie tussen 1 september en 23 oktober in schuifkaarten en een animatiefilm.

Nog nooit eerder kwamen er in Nederland binnen een etmaal meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen bij. Landelijk zit het aantal meldingen dan nog altijd behoorlijk in de lift. De afgelopen week ging het vooral zeer snel in Brabant, Twente en het de Kop van Noord-Holland en in de Randstad zijn de problemen nog altijd het grootst.

Toch heeft Nederland ook steeds meer plekken waar een hoopgevender beeld ruimte krijgt. Op de laatste coronakaarten begint voorzichtig een patroon zichtbaar te worden dat duidt op afkalving van de najaarsgolf. Deze opmerkelijke buiging is het meest merkbaar in het uiterste noorden en zuiden van het land.

Hoe de coronagolf over Nederland trok in de voorbije anderhalve week, wordt gevisualiseerd met de onderstaande schuifkaarten waarop de groei van de voorbije vier dagen naast die van 17 t/m 20 en 13 t/m 16 oktober is gelegd.

Kleine lichtjes in de donkere tunnel

Van een landelijk einde van de najaarsgolf lijkt voor alsnog absoluut geen sprake te zijn. Vooral in de regio Rotterdam, Amsterdam, Brabant en Twente verspreidt het coronavirus zich sneller dan ooit. Toch begint de situatie in de periferie van het land minder uitzichtloos te worden.

Dit effect is het sterkst in Friesland en Groningen waar dit al sinds vorige week in gang is gezet. Zeeland en Drenthe lijken ook te stabiliseren en sinds deze week begint ook het noorden van Limburg uit de zwarte vlakken te kruipen. Dit is opmerkelijk omdat de landelijke trend al vanaf begin september eigenlijk alleen maar opwaarts ging.

De rol van de herfstvakantie is hierin niet doorslaggevend. Regio noord: waar Twente en Noord-Holland ook onder vallen zitten juist bij de grote stijgers. Bovendien verklaart dit niet waarom Noord-Limburg afbuigt en Zeeland stabiliseert. In het vuurtabellentopic van vanmiddag wordt hier uitgebreid op in gegaan. Uitgebreidere informatie per gemeente is hierin ook terug te vinden.

In de komende weken moet blijken of dit effect aanhoudt of dat de kentering zich nog verder over het land verspreidt. Een forse daling is ook hard nodig omdat de curve nog altijd veel en veel te hoog is. Op de onderstaande kaart is het verschil met vier weken geleden te zien. Toen de cijfers eigenlijk ook al onacceptabel hoog waren.

Van zorgeloze zomer tot pikzwarte herfst

Sinds begin september viel het woord 'najaarsgolf' steeds vaker. Dit is ook logisch omdat de cijfers sindsdien overal flink in de lift zaten. Benieuwd hoe de coronagolf in de afgelopen acht weken over het land kolkte? Hieronder zijn alle kaarten sinds het begin van september achter elkaar gezet in een animatie.

Bank of England is 50 miljard pond aan biljetten 'kwijt'

Niet Doodchecken

De centrale bank hield onvoldoende toezicht op het contante betaalverkeer

Lees verder

Verstappen ook in tweede training achter Russell geëindigd

Sport

Solide tweede plek, Russell weer snelste

Lees verder

Geen uitzondering voor oudejaarsconference Youp

Binnenland

Ook Youp van 't Hek moet zich aan de coronaregels houden

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Jongerenpartij ROOD beschuldigt SP van Stasi-praktijken

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 4 december

Lees verder

Thierry Baudet wint ledenreferendum Forum voor Democratie

Lees verder

VIDEO - Wie herkent deze piepjonge drankdieven in Tilburg?

Lees verder

RTL-baas Peter van der Vorst is Frank en Rogier-soap kotsbeu

Lees verder

VIDEO - Zo overleefde Romain Grosjean de vurige horrorcrash

Lees verder

Politiefietsendief probeert buit te verkopen aan agent

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Geen mens, maar vogels verminken schaap

Lees verder

Drie jongens stelen 284 blikjes Red Bull

Lees verder

Gezin vindt verdwaalde koala in de kerstboom

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: