NieuwNieuws

Algemeen

Schuifkaarten - Najaarsgolf in sommige regio's op zijn retour?

De Covid-19-pandemie tussen 1 september en 23 oktober in schuifkaarten en een animatiefilm.

Nog nooit eerder kwamen er in Nederland binnen een etmaal meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen bij. Landelijk zit het aantal meldingen dan nog altijd behoorlijk in de lift. De afgelopen week ging het vooral zeer snel in Brabant, Twente en het de Kop van Noord-Holland en in de Randstad zijn de problemen nog altijd het grootst.

Toch heeft Nederland ook steeds meer plekken waar een hoopgevender beeld ruimte krijgt. Op de laatste coronakaarten begint voorzichtig een patroon zichtbaar te worden dat duidt op afkalving van de najaarsgolf. Deze opmerkelijke buiging is het meest merkbaar in het uiterste noorden en zuiden van het land.

Hoe de coronagolf over Nederland trok in de voorbije anderhalve week, wordt gevisualiseerd met de onderstaande schuifkaarten waarop de groei van de voorbije vier dagen naast die van 17 t/m 20 en 13 t/m 16 oktober is gelegd.

Kleine lichtjes in de donkere tunnel

Van een landelijk einde van de najaarsgolf lijkt voor alsnog absoluut geen sprake te zijn. Vooral in de regio Rotterdam, Amsterdam, Brabant en Twente verspreidt het coronavirus zich sneller dan ooit. Toch begint de situatie in de periferie van het land minder uitzichtloos te worden.

Dit effect is het sterkst in Friesland en Groningen waar dit al sinds vorige week in gang is gezet. Zeeland en Drenthe lijken ook te stabiliseren en sinds deze week begint ook het noorden van Limburg uit de zwarte vlakken te kruipen. Dit is opmerkelijk omdat de landelijke trend al vanaf begin september eigenlijk alleen maar opwaarts ging.

De rol van de herfstvakantie is hierin niet doorslaggevend. Regio noord: waar Twente en Noord-Holland ook onder vallen zitten juist bij de grote stijgers. Bovendien verklaart dit niet waarom Noord-Limburg afbuigt en Zeeland stabiliseert. In het vuurtabellentopic van vanmiddag wordt hier uitgebreid op in gegaan. Uitgebreidere informatie per gemeente is hierin ook terug te vinden.

In de komende weken moet blijken of dit effect aanhoudt of dat de kentering zich nog verder over het land verspreidt. Een forse daling is ook hard nodig omdat de curve nog altijd veel en veel te hoog is. Op de onderstaande kaart is het verschil met vier weken geleden te zien. Toen de cijfers eigenlijk ook al onacceptabel hoog waren.

Van zorgeloze zomer tot pikzwarte herfst

Sinds begin september viel het woord 'najaarsgolf' steeds vaker. Dit is ook logisch omdat de cijfers sindsdien overal flink in de lift zaten. Benieuwd hoe de coronagolf in de afgelopen acht weken over het land kolkte? Hieronder zijn alle kaarten sinds het begin van september achter elkaar gezet in een animatie.

Glamorama

Miljuschka Witzenhausen deelt ontroerend eerbetoon aan jarige moeder Astrid Holleeder

Lees verder

EU geeft 387k uit aan feestje in metaverse, 5 mensen komen opdagen

Tech & Crypto

Waarom overige 448 miljoen inwoners niet aanwezig konden zijn is nog niet bekend

Lees verder

15-jarige aangehouden in onderzoek naar reeks explosies in Amsterdam

Algemeen

Hoofdstad ging in juli en augustus gebukt onder serie bomaanslagen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Prijzen voor eten gedaald, bijna op niveau van 2021

Lees verder

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Lees verder

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WK-fan doodgeschoten na juichen voor USA in Iran

Lees verder

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: