NieuwNieuws

Binnenland

VIDEO - Dennis Schouten volgt pedohunters

Eigenrichting tegen vermeende pedoseksuelen is een groeiend fenomeen

Het is een steeds vaker voorkomend verschijnsel: burgers die zich als pedohunters of pedojagers opwerpen om vermeende pedoseksuelen in de val te lokken, op te wachten en aan te pakken. NieuwNieuws wist na maanden voorbereiding contact te leggen met een groepje pedohunters en volgde hen enkele avonden tijdens hun jacht.

Pedohunters proberen vermeende pedoseksuelen naar fysieke afspraken te lokken door zich online op sociale media voor te doen als minderjarige meisjes. Als een verdachte toehapt, wachten ze hem op en wordt de man in sommige gevallen aangehouden in een burgerarrest. Soms loopt een confrontatie uit op een mishandeling.

Eigenrichting als gevolg van wantrouwen in de rechtsstaat

Pedohunters zijn van mening dat (strafbare) eigenrichting een effectiever middel is tegen pedoseksualiteit dan een legale rechtsgang. Zoals het groepje waarmee Dennis Schouten op pad ging vertelt, geloven zij niet in de capaciteit van de politie of in de effectiviteit van de rechtspraak om pedofielen op te sporen, op te pakken en te berechten voor hun daden.

Problematisch bij het zogenaamde pedojagen is dat de verdachte zich weliswaar geïnteresseerd heeft getoond om af te spreken met wat hij aanneemt een minderjarig meisje is, maar dat ze fysiek geen misdaad hebben begaan. Daarmee vormt pedojagen juist een belemmering van de rechtsgang.

Het ongemak van een groeiend fenomeen

Eigenrichting tegen vermeende pedoseksuelen is een groeiend fenomeen, waarover bijvoorbeeld Danny Ghosen bij de NPO al een reportage maakte voor zijn programma ‘Danny op Straat’. In Tilburg is een groep actief die zich “Madeguys” noemt en openlijk de pers te woord staat over hun methoden en hun ‘burgerarresten’, die vaak niet zachtzinnig uitgevoerd worden en daarmee tot juridisch onhoudbare aanhoudingen leiden.

Na enkele maanden onderzoek, voorwerk en het winnen van vertrouwen, is het NieuwNieuws-verslaggever Dennis Schouten gelukt om met enkele pedohunters mee op pad te gaan. Verspreid over een aantal avonden, die soms tevergeefs verliepen, interviewt hij de hunters, vraagt ze naar hun motieven en wijst hij hen op de wettige onrechtmatigheid van hun acties, die rechtstatelijk gezien een averechts effect kunnen hebben. Maar dan stapt hun afspraak uit de bus...

Bekijk hieronder de reportage die Dennis Schouten met cameraman Ate Tameling maakte voor NieuwNieuws.

Journalistieke verantwoording

Op het moment dat de jagers een doelwit naar een afgesproken plek hebben gelokt, volgt een fysieke confrontatie die dankzij de aanwezigheid van het reportageteam beperkt blijft tot een stevige bepoteling en verbale dreigementen aan het adres van de vermeende pedofiel. 

Op geen enkel moment en op geen enkele wijze heeft NieuwNieuws de pedojagers aangemoedigd of aangespoord tot hun acties. We hebben zo veel mogelijk distantie betracht, maar wilden de fysieke praktijk van een groeiend maatschappelijk fenomeen wel vastleggen.

De slachtoffers wilden niet door NieuwNieuws bevraagd worden. Uit het belang van de privacy en veiligheid van de vermeende pedoseksuelen en op basis van met de hunters gemaakte afspraken, zijn alle betrokkenen in de reportage geblurd en zijn hun stemmen vervormd.

CNN: Het was kantje boord voor Donald Trump toen hij corona kreeg

Buitenland

'The President was in danger of dying'

Lees verder

Rechterhand Ridouan Taghi uitgeleverd

Binnenland

Saïd R. werd opgepakt in Colombia

Lees verder

André Hazes en Sarah zetten relatie op pauze

Glamorama

En weten niet hoe lang dat gaat duren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Joodse organisaties dagen Thierry Baudet voor de rechter om oorlogs-tweets

Lees verder

Kerstpakket - Formatie is rond voor de Kerst

Lees verder

Kamil E. en Delano G. langer vast als verdachten moord Peter R. de Vries

Lees verder

Het paleis deelt mede - Foto's van de Prinses van Oranje (morgen 18 jaar oud!)

Lees verder

Video - Sylvana Simons (BIJ1) krijgt op haar sodemieter tijdens emancipatiedebat

Lees verder

Video. Keeper Jensen scoort prachtige eigen goal

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bordeel biedt half uurtje met dames bij vaccinatie

Lees verder

Belgische kerk reinigt altaar met wijwater en gebed na seksvideo

Lees verder

Celstraf dreigt voor blotebillenfoto Russisch model

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: