NieuwNieuws

Buitenland

Ook Spanje en Italië in ‘halve lockdown’

Ondertussen nieuw Nederlands beraad in Catshuis

Zowel in Spanje als in Italië zijn vandaag de coronamaatrdegelen aangescherpt. In Spanje wil het kabinet een ingrijpende avondklok voor het hele land en in Italië heeft men besloten theaters en podia te sluiten. Ook wordt de horeca daar al om 18:00 gesommeerd de deuren dicht te doen. Over de maatregelen in Nederland, waar de besmettingscijfers relatief hoger liggen dan in deze twee landen, hebben Rutte en zijn ministers en adviseurs vandaag gesproken in het Catshuis. 

De Italiaanse premier Conte echode vandaag zijn collega Rutte door te benadrukken van een echte tweede lockdown weg te willen blijven. "Een nieuwe lockdown kan Italië zich niet veroorloven. We moeten er alles aan doen om zowel de volksgezondheid als de economie te beschermen," vertelde hij in een persconferentie. Hij kondigde nieuwe maatregelen aan die vanaf vandaag een maand zullen gaan duren. Zwembaden, sportscholen en theaters moeten dicht en de horeca mag nog maar tot 18.00 open blijven. Musea en winkels blijven open, al worden bezoekersaantallen ingeperkt. Ook de scholen mogen open blijven.

In Spanje wil het kabinet de noodtoestand verlengen en een avondklok invoeren die tot mei volgend jaar zal betekenen dat Spanjaarden niet tussen 23:00 en 06:00 de straat op mogen. Ook mogen er niet meer dan zes mensen bij elkaar komen. Verdere maatregelen laat premier Pedro Sanchéz over aan lokale overheden, die bijvoorbeeld specifieke dorpen of steden in een lockdown kunnen zetten.

In Spanje en Italië zijn de besmettingscijfers per 100.000 inwoners per week respectievelijk 235 en 196. Nederland zit daar met 355 besmettingen flink boven en is zelfs het zevende land op de verspreiding-ranglijst. In Europa doen alleen België, Slovenië en Luxemburg het slechter.

Vandaag kwamen premier Rutte, RIVM-baas Van Dissel en de verantwoordelijke ministers bijeen in het Catshuis om de cijfers te bespreken. Het is komende week 14 dagen geleden dat de nieuwste maatregelen, waaronder het sluiten van de horeca, ingingen. De vraag is of dit pakket het gewenste effect heeft en of het uitgebreid zal moeten worden. 

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Buitenland

Uitgezonden op de Italiaanse televisie

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Sport

Klaar mee

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Lees verder

Snelheidsduivel (24) veroorzaakte dodelijk crash N34

Lees verder

VIDEO - Tankstation ontploft in woonwijk

Lees verder

Tekst 'Welcome to Perth' op dak bij vliegveld Sydney

Lees verder

5,4 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Lees verder

Vlissingse maaimachine verhakselt zeldzame orchidee

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Overleden vrouw opgegeten door eigen katten

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: