NieuwNieuws

Buitenland

Ook Spanje en Italië in ‘halve lockdown’

Ondertussen nieuw Nederlands beraad in Catshuis

Zowel in Spanje als in Italië zijn vandaag de coronamaatrdegelen aangescherpt. In Spanje wil het kabinet een ingrijpende avondklok voor het hele land en in Italië heeft men besloten theaters en podia te sluiten. Ook wordt de horeca daar al om 18:00 gesommeerd de deuren dicht te doen. Over de maatregelen in Nederland, waar de besmettingscijfers relatief hoger liggen dan in deze twee landen, hebben Rutte en zijn ministers en adviseurs vandaag gesproken in het Catshuis. 

De Italiaanse premier Conte echode vandaag zijn collega Rutte door te benadrukken van een echte tweede lockdown weg te willen blijven. "Een nieuwe lockdown kan Italië zich niet veroorloven. We moeten er alles aan doen om zowel de volksgezondheid als de economie te beschermen," vertelde hij in een persconferentie. Hij kondigde nieuwe maatregelen aan die vanaf vandaag een maand zullen gaan duren. Zwembaden, sportscholen en theaters moeten dicht en de horeca mag nog maar tot 18.00 open blijven. Musea en winkels blijven open, al worden bezoekersaantallen ingeperkt. Ook de scholen mogen open blijven.

In Spanje wil het kabinet de noodtoestand verlengen en een avondklok invoeren die tot mei volgend jaar zal betekenen dat Spanjaarden niet tussen 23:00 en 06:00 de straat op mogen. Ook mogen er niet meer dan zes mensen bij elkaar komen. Verdere maatregelen laat premier Pedro Sanchéz over aan lokale overheden, die bijvoorbeeld specifieke dorpen of steden in een lockdown kunnen zetten.

In Spanje en Italië zijn de besmettingscijfers per 100.000 inwoners per week respectievelijk 235 en 196. Nederland zit daar met 355 besmettingen flink boven en is zelfs het zevende land op de verspreiding-ranglijst. In Europa doen alleen België, Slovenië en Luxemburg het slechter.

Vandaag kwamen premier Rutte, RIVM-baas Van Dissel en de verantwoordelijke ministers bijeen in het Catshuis om de cijfers te bespreken. Het is komende week 14 dagen geleden dat de nieuwste maatregelen, waaronder het sluiten van de horeca, ingingen. De vraag is of dit pakket het gewenste effect heeft en of het uitgebreid zal moeten worden. 

Meer NieuwNieuws

Dagcijfers corona dalen weer: 4.610 nieuwe besmettingen

Lees verder

Vrouw zet kanker in scène om bruiloft te crowdfunden

Lees verder

Overlastveroorzaker bedreigt agent met de dood

Lees verder

Vrouw ontdekt dat PS5 geen luchtreiniger is, man in problemen

Lees verder

Ook Spotify test functie voor stories

Lees verder

Thierry Baudet blij met referendum over macht bij FvD

Lees verder

Eenzame olifant na 35 jaar eindelijk weer bij soortgenoten

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Politie vol lof: groentegeschenk valt in goede aarde

Lees verder

Vader noemt dochters 'Mara' en 'Dona'

Lees verder

OPHEF: Demi Lovato eet gebraden kalkoen na knuffelen met kalkoen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: