NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 25 oktober

Binnen een paar minuten ben jij op de hoogte van het belangrijkste en opvallendste nieuws!

Met vandaag: kernwapens in de ban, brandbommen bij het Duitse RIVM, en de ontdekking van de echte James Bond.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons nieuwe dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneer in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts, wat we echt heel aardig zouden vinden dus dankjewel. Beluister de uitzending van vandaag hieronder.

Transcript

Vanochtend is het kernwapenverbod van de NAVO goedgekeurd. Dankzij instemming van Honduras is het vereiste van 50 bekrachtigingen behaald. Het kernwapenverbod gaat in op 22 januari 2021 en geldt alleen voor de 184 landen die het verbod hebben ondertekend. Onder andere China, de VS, Rusland en Nederland doen niet mee met het verbod. Nederland? Maar wij hebben toch helemaal geen kernwapens? Nou, dat ligt toch anders, want de Verenigde Staten bewaren enkele kernwapens in ons kleine kikkerlandje. En als kernbank kun je niet bekrachtigen, want als je meedoet met het verdrag mag je geen nucleaire wapens in je achtertuin hebben. Het Rode Kruis is blij! “Vóór de goedkeuring van het verdrag waren kernwapens de enige massavernietigingswapens die niet onder een categorisch verbod vielen, zoals het verbod op biologische en chemische wapens, landmijnen en clustermunitie. Dit nieuwe verdrag vult daarmee een grote leemte in het internationaal recht.”

In de nacht van zaterdag op zondag is het Robert Koch instituut in Berlijn, het Duitse RIVM, bekogeld met brandbommen. Het vuur kon worden gedoofd door beveiligers en er raakte niemand gewond. Het gebouw liep gebroken ruiten en rookschade op. Er is een onderzoek gestart naar de motieven van de daders, verwacht wordt dat het gaat om corona-ontkenners. Ook in Duitsland is een groep mensen actief die protesteert tegen de opgelegde maatregelen of zelfs ontkent dat het coronavirus bestaat. Deze groep lijkt in heel Europa grover te worden. Zo waren in Italië hevige protesten en werd in Breda een coronateststraat beklad. 

Vanaf vandaag is Lewis Hamilton de meest succesvolle Formule 1-coureur ooit. Hij pakte in Portugal zijn tweeënnegentigste overwinning en haalt daarmee Michael Schumacher in. Achter hem eindigden Bottas en Max Verstappen op het podium. De race begon met een paar druppels regen en een totaal gebrek aan grip voor de Mercedessen en Red Bulls. Verstappen viel zelfs een paar plekken terug. Ook Sergio Perez, de man die aan het begin van de race terugviel, maakte indruk door uiteindelijk op de zevende plaats te eindigen. Alexander Albon, de man wiens positie bij Red Buli sinds de vorige race op de Nürburgring onder druk staat, liet weer niet het gewenste resultaat zien en eindigde zelfs nog lager dan Vettel op de twaalfde plek.

Het is een steeds vaker voorkomend verschijnsel: burgers die zich als pedohunters of pedojagers opwerpen om vermeende pedoseksuelen in de val te lokken, op te wachten en aan te pakken. NieuwNieuws wist na maanden voorbereiding contact te leggen met een groepje pedohunters en volgde hen enkele avonden tijdens hun jacht. Zoals het groepje waarmee Dennis Schouten op pad ging vertelt, geloven zij niet in de capaciteit van de politie of in de effectiviteit van de rechtspraak om pedofielen op te sporen, op te pakken en te berechten voor hun daden. De reportage is nu te bekijken via NieuwNiews.nl en kan voor sommige mensen schokkende beelden bevatten.

Kijken of we deze zondag met wat vrolijk nieuws kunnen eindigen. 300 jongeren op illegaal feest, ruim 10.000 nieuwe coronabesmettingen, weer veel teveel bezoekers in gereformeerde kerk. Nou, misschien is dit wel leuk? Een historicus heeft een bijzondere ontdekking gedaan in de politiearchieven van Warschau toen ze een wel heel bekende naam vond tussen de namen van Britse diplomaten die tijdens de koude oorlog in Polen verbleven. De naam was Bond. James (Albert) Bond. De diplomaat verbleef vanaf 1964 in Warschau en is destijds aangehouden toen hij werd gesnapt op het terrein van een militaire basis nabij de grens met de Sovjet-Unie. Volgens Marzena Kruk van het Poolse nationale herinneringscentrum is er geen twijfel over mogelijk: James Albert Bond was een spion, net als zijn fictieve naamgenoot. Włodzimierz Lechnio, degene die het document over de Engelsman vond, denkt juist van niet. “De gegevens wijzen er niet op dat hij spioneerde”. Het zou misschien ook vreemd zijn om in 1964 een spion met de naam ‘James Bond’ naar het Oostblok te sturen, aangezien twee jaar eerder de eerste Bond-film “Dr. No” al verscheen en de boeken van Ian Fleming over agent 007 al langer een succes waren.

Video. Laatste rit van Italiaanse horrorkabelbaan

Buitenland

Uitgezonden op de Italiaanse televisie

Lees verder

Kiki Bertens stopt na dit jaar met tennissen

Sport

Klaar mee

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Lees verder

Snelheidsduivel (24) veroorzaakte dodelijk crash N34

Lees verder

VIDEO - Tankstation ontploft in woonwijk

Lees verder

Tekst 'Welcome to Perth' op dak bij vliegveld Sydney

Lees verder

5,4 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Lees verder

Vlissingse maaimachine verhakselt zeldzame orchidee

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Auto vliegt door zwembad en eindigt op trampoline

Lees verder

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Overleden vrouw opgegeten door eigen katten

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: