NieuwNieuws

Glamorama

Mustwatch: de films om te kijken tijdens Halloween

Griezelend en gruwelend je weekend door

Dit weekend is het Halloween! En wat is een betere dag voor Halloween dan de zaterdag? Als feestjes een mogelijkheid waren geweest, geen enkele dag. Voor nu maakt het eigenlijk bar weinig uit, je kunt je feestkostuum gewoon verruilen voor je huispak. Feestjes zijn immers verboden.

Wel heb je 24 uur lang de tijd en een ontzettend goed excuus om enge films te kijken. Althans, het is maar wat je eng vindt natuurlijk. De NieuwNieuws-redactie heeft de afgelopen weken weinig anders gedaan dan griezelen en we hebben een reeks tips én waar je ze kunt streamen op een rij gezet. Voor ieder wat wils. Dus ook als je een beetje een watje bent.

Halloween

Het begint natuurlijk met de klassiekers. Daaronder valt uiteraard Halloween. Deze angstaanjagende film uit 1978 is komend weekend te zien in verschillende bioscopen van Vue. Goede reden om weer eens te checken waarom dit ook alweer de grondlegger van de slasherflims is. Michael Myers komt de avond van Laurie Strode en haar vriendinnen goed verzieken. De trage opbouw, veel sfeer, eindigend in een explosie van bruut geweld, dit is er eentje om eens in de paar jaar te kijken. 

Is de versie uit 1978 je te traag? Geen zorgen, Veronica zendt het vervolg uit 2018 uit. Veertig jaar na alle ellende keert Myers terug om Jamie Lee Curtis het leven weer flink zuur te maken. Daarna volgt op Veronica nog een klassieker die zelfs horrorfans nog steeds doodeng vinden. De bovennatuurlijke verschijningen in The Exorcist en de daarmee gepaarde duivelsuitbanningen zorgen voor een flink avondje griezelen. En nooit meer slapen.

Carrie

De zeventiger jaren waren een goed decennium voor horrorfilms want ook de verfilming van Stephen King’s Carrie werd gemaakt. Het is 1976 als de enige briljante verfilming van dit boek wordt gemaakt. De rest van de verfilmingen mag je lekker laten voor wat het is. Carrie ligt niet zo lekker in de groep en haar zwaar religieuze moeder werkt ook niet echt mee aan een leuk leven voor de 17-jarige. Als ze op school haar eerste menstruatie krijgt, daarvoor door ma-lief wordt gestraft, haat ze zichzelf zo erg dat ze haar telekinetische gaven in werking zet. Soort antipestmanifest in de vorm van een briljant verhaal dat je op Videoland kijkt. 

The Shining

Wie de film van Stanley Kubrick met Jack Nicholson in de hoofdrol nog niet heeft gezien, kent ongetwijfeld de bekende ‘Here’s Johnny’-scène, heeft de quote ‘all work no play makes Jack a dull boy’ wel eens gehoord en is zich wel eens te pletter geschrokken van de tweeling die weer ergens opdook. The Shining (naar het boek van Stephen King) heeft alles. Het is een iconische film met briljante cinematografie en een bloedstollend spannend verhaal. Dit weekend heeft Vue ‘m uit de mottenballen getrokken en kijk je ‘m op groot scherm. Bij Netflix kun je ‘m thuis kijken. Ook een aanrader is Doctor Sleep, het vervolg (eveneens geschreven door Stephen King). Die kijk je op Prime. 

The Silence of the Lambs

The Silince of the Lambs valt meer in de categorie thriller dan horror. We kennen Hannibal Lecter allemaal en als iemand hem briljant weet te vertolken, is het Anthony Hopkins wel. De onervaren FBI-agente Clarice Sterling moet de mensetende moordenaar die achter slot en grendel zit ondervragen in de hoop dat ze moordenaar Buffalo Bill kunnen pakken. Er ontvouwt zich een vreemde relatie tussen de agente en de moordenaar, wat zorgt voor een bloedstollend spannende film die je op Videoland kunt kijken.

Us

Op Prime kijk je Us, de tweede film die Jordan Peele schreef én regisseerde. Geen keiharde horror, wel spannend, bij vlagen wat smerig en zo nu en dan grappig. Peele vertelt het verhaal van een gezin dat een heerlijke vakantie op de planning heeft staan. Die vakantie wordt een stuk minder ontspannen als er vier enge gestalten op de oprit van het vakantiehuis staan. Ze blijken het zelf te zijn, maar dan met minder gezellige bedoelingen. Onwijs vet concept, hoewel de film het over het geheel genomen niet haalt bij Peele’s debuut Get Out

Midsommar

Horror is meer dan kwade geesten, moordenaars met hakbijlen en levende poppen die de sfeer komen verstieren. Dat bewijst de Netflix-film Midsommar wel. Dani en haar vriend Christian besluiten het Midzomernachtsfeest te vieren op uitnodiging van een Zweedse vriend. Hallucinogene drugs, (zelf)moord, incest, intriges en een sekte zijn wat steekwoorden. De film speelt zich bijna helemaal op klaarlichte dag af, dat krijg je al gauw wanneer het op je filmlocatie niet donker wordt. Dat maakt deze film ook direct ontzettend creepy. Hij kruipt écht onder je huid.  

Hubie Halloween

Op 31 oktober valt er gelukkig ook nog wat te lachen en wel met Adam Sandler. De acteur is voor Netflix in de rol van Hubie Halloween gekropen. Hubie is het lachtertje van zijn woonplaats Salem, de plaats waar ooit de beruchte heksenjachten waren. De Halloween-fan doet te pas en te onpas aangifte van kleine misdrijven of overtredingen. Natuurlijk wordt hij niet serieus genomen als een bovennatuurlijke kracht zich tijdens Halloween in zijn woonplaats manifesteert. Geen meesterwerk, wel een lekkere zaterdagavondfilm met een Halloweenthema. 

Nightmare before Christmas

We zijn er nog steeds niet uit of dit meesterwerk van Tim Burton nou een kerstfilm of juist een Halloweenfilm is. In elk geval gaat deze animatiefilm over Jack Skellington, vooraanstaand inwoner van Halloween Town. Hier wonen allerlei Halloweenige wezens die het prima naar hun zin hebben in hun griezelwereld. Tot de Kerstman verdwaald raakt en langskomt. De inwoners van de stad weten zich geen raad met de gezelligheid. Heerlijk verhaal maar vooral de briljante muziek en fantastische animatiestijl is wat deze film een mustwatch op Disney+ maken.

Coco

Ook zo’n film die meerdere thema’s heeft: Coco op Disney+. Deze Pixar-film gaat over Dias de los Muertos, de Mexicaanse feestdag Dag van de Doden op 2 november. Ach, kan ook prima tijdens Halloween. Het is een extreem ontroerende, lieflijke en prachtig gemaakte film over een jongetje dat ontdekt hoe hij contact kan leggen met zijn overleden voorouders. Als aspirerend muzikant loopt hij er tegenaan dat zijn familie muziek in de ban heeft gedaan. Hij gaat op zoek naar zijn overleden opa, een legendarische zanger om erachter te komen waarom de familie geen muziek meer maakt. Nee, we zijn niet aan het huilen, je bent zelf aan het huilen. 

Horror in Leiden

Gisteren begon in Leiden het Leids Filmfestival en daar worden ook de nodige griezelfilms vertoond. Onze informant liet weten dat Survival Skills en Get The Hell Out heel erg de moeite zijn voor horrorliefhebbers. Heb je toch nog een uitje op je zaterdagavond.

Kun je al dat gegruwel niet aan, maar heb geen idee wat je verder nog kan kijken? Check hierrrrr alle voorgaande edities van deze bingewatchrubriek.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: