NieuwNieuws

Binnenland

Bijna-lockdown 'nog wel tot in december' van kracht

Rutte en De Jonge geven korte persconferentie

De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december van kracht blijven. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge vanavond in een korte persconferentie. Pas dan, is de verwachting, is de besmettingsgraad ver genoeg gedaald om te kunnen versoepelen. Het virus kan sneller ingedamd worden door middel van een totale lockdown, maar dat wil het kabinet de economie en de samenleving het liefst besparen.

Rutte opende de persconferentie door te benoemen dat de weekcijfers wat afgevlakt zijn, maar nog altijd veel te hoog liggen. Ook deed hij een oproep aan iedereen om zich beter aan de maatregelen te houden. Hij liet De Jonge bijna tussen neus en lippen door het slechte nieuws afkondigen, namelijk dat het huidige maatregelenpakket niet vier weken zal duren maar waarschijnlijk meer dan twee maanden. 

Het 'kruispunt'

Voor het verscherpen van de maatregelen is het volgens de premier nu nog te vroeg. Voordat er een beslissing wordt genomen over nieuwe maatregelen moeten de effecten van het huidige pakket in de loop van deze week duidelijk worden. Volgende week dinsdag komt er weer een ‘grote’ persconferentie waarin er meer duidelijkheid zal worden gegeven.

De Jonge verwacht dat het reproductiegetal, bepalend voor de omvang van de verspreiding, sinds het ingaan van de huidige maatregelen onder de 1 is gedaald. Dat zou betekenen dat de hoeveelheid besmettingen per dag weer zal gaan dalen. Mocht dat niet zo zijn is een volledige lockdown onvermijdelijk, zegt De Jonge. Als de cijfers deze week onverhoopt 'als een raket omhoog schieten' zullen er eerder nieuwe maatregelen afgekondigd worden. 

Vandaag werd bekend dat het aantal besmettingen per dag ongeveer gelijkt ligt met het getal van gisteren, net boven tienduizend. Ook de weekcijfers zijn bekend gemaakt. Die liggen erg hoog, maar het RIVM berekende dat de stijging aan het afnemen is. Drie weken geleden kwamen er nog 60 procent meer besmettingen per week bij, nu beslaat de weekgroei 20 procent. De besmettingscurve vlakt dus af, maar of hij ook gaat dalen zien we vanaf morgen.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: