NieuwNieuws

Sport

NOC*NSF: 72% jeugdsporters ervaarde grensoverschrijdend gedrag

'Veel te veel' 

Ruim 7 van de 10 mensen tussen de 18 en 50 jaar hebben in hun jeugd grensoverschrijdend gedrag ervaren op hun sportvereniging, die conclusie trekt sportkoepel NOC*NSF op basis van een onderzoek dat maandag gepubliceerd werd. Bijna 72% van de ondervraagden gaf aan tenminste een keer slachtoffer te zijn geweest van een vorm van emotioneel, lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag. bij 48% heeft een zo'n ervaring op een negatieve manier indruk gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de jeugdige sporters te maken kreeg met emotioneel grensoverschrijdend gedrag, dit varieert van plagen en scheldpartijen tot vernedering of bedreiging. Bijna 15% zegt bijvoorbeeld te zijn gepest. Lichamelijk grensoverschrijdend gedrag, zoals slaan of gedwongen worden om te sporten met een blessure, kwam voor bij een kwart. 15% zegt seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren, bij het grootste deel van die groep gaat het om ongepaste seksuele opmerkingen.

Te veel

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC-NSF, vindt het rapport ernstig. "Helaas is uit dit onderzoek opnieuw naar voren gekomen dat dit gedrag nog veel te veel voorkomt in de sport. Te veel met name jonge sporters maken dit mee, soms zo ernstig dat zij daar hun leven lang last van hebben". 

Hij vindt dat de sportcultuur meer openheid nodig heeft. "Tegelijkertijd blijkt dat ongeveer de helft van de jeugd die dit meemaakt dat aan niemand vertelt. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de cijfers in de komende jaren zullen dalen, te beginnen door ons echt open te stellen voor iedereen die grensoverschrijdend gedrag meemaakt."

Mannelijke daders

Bij alle onderzochte vormen van grensoverschrijdende ervaringen waren de daders vooral mannen. Bij emotioneel en lichamelijk grensoverschrijdend gedrag was de dader in twee derde van de gevallen een man. Bij seksuele grensoverschrijding zelfs 87%. Het zou meestal gaan om gedrag van team- of verenigingsgenoten, minder vaak om een coach of andere medewerkers.

Volgens het onderzoek zijn mannen ook vaker slachtoffer, alleen ongepaste seksuele ervaringen in de jeugdsport gebeuren vaker bij vrouwen. Ook houden vrouwen vaker een negatieve indruk over aan het gedrag. 

Bij sommige sporten komen dergelijke misstanden vaker voor dan bij de rest. Na recente onthullingen loopt momenteel nog een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport.

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Media Special

Politiek

Met Remkes, Kaag, Vullings, Verhofstadt, Sener, Jinek, Linda en Angela de Jong

Lees verder

18 jaar cel en tbs voor doodsteken moeder voor ogen van kinderen

Algemeen

Straf valt aanzienlijk hoger uit dan eis

Lees verder

Brandweer ingeschakeld voor verwijderen van metalen cockring

Niet Doodchecken

'Bedoeld om de penis groter te maken'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Man levert video 19 jaar te laat in bij videotheek

Lees verder

FDF: Gedwongen opkoop is een absolute no-go

Lees verder

Man gered na beklimmen Mont Blanc in trainingspak

Lees verder

Video - Sigrid Kaag (D66) krijgt woedeaanval in Vak K

Lees verder

Vier Is Te Veel verkozen tot allerslechtste tv-programma van 2022

Lees verder

Man die dertien jongetjes misbruikte krijgt 12 jaar cel en tbs tegen zich geëist

Lees verder

Universiteit van New York ontslaat docent vanwege 'te moeilijke lessen'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO: Man wil inbreken in Chinees restaurant Velp, raakt klem en moet worden bevrijd

Lees verder

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: