NieuwNieuws

Sport

NOC*NSF: 72% jeugdsporters ervaarde grensoverschrijdend gedrag

'Veel te veel' 

Ruim 7 van de 10 mensen tussen de 18 en 50 jaar hebben in hun jeugd grensoverschrijdend gedrag ervaren op hun sportvereniging, die conclusie trekt sportkoepel NOC*NSF op basis van een onderzoek dat maandag gepubliceerd werd. Bijna 72% van de ondervraagden gaf aan tenminste een keer slachtoffer te zijn geweest van een vorm van emotioneel, lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag. bij 48% heeft een zo'n ervaring op een negatieve manier indruk gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de jeugdige sporters te maken kreeg met emotioneel grensoverschrijdend gedrag, dit varieert van plagen en scheldpartijen tot vernedering of bedreiging. Bijna 15% zegt bijvoorbeeld te zijn gepest. Lichamelijk grensoverschrijdend gedrag, zoals slaan of gedwongen worden om te sporten met een blessure, kwam voor bij een kwart. 15% zegt seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren, bij het grootste deel van die groep gaat het om ongepaste seksuele opmerkingen.

Te veel

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC-NSF, vindt het rapport ernstig. "Helaas is uit dit onderzoek opnieuw naar voren gekomen dat dit gedrag nog veel te veel voorkomt in de sport. Te veel met name jonge sporters maken dit mee, soms zo ernstig dat zij daar hun leven lang last van hebben". 

Hij vindt dat de sportcultuur meer openheid nodig heeft. "Tegelijkertijd blijkt dat ongeveer de helft van de jeugd die dit meemaakt dat aan niemand vertelt. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de cijfers in de komende jaren zullen dalen, te beginnen door ons echt open te stellen voor iedereen die grensoverschrijdend gedrag meemaakt."

Mannelijke daders

Bij alle onderzochte vormen van grensoverschrijdende ervaringen waren de daders vooral mannen. Bij emotioneel en lichamelijk grensoverschrijdend gedrag was de dader in twee derde van de gevallen een man. Bij seksuele grensoverschrijding zelfs 87%. Het zou meestal gaan om gedrag van team- of verenigingsgenoten, minder vaak om een coach of andere medewerkers.

Volgens het onderzoek zijn mannen ook vaker slachtoffer, alleen ongepaste seksuele ervaringen in de jeugdsport gebeuren vaker bij vrouwen. Ook houden vrouwen vaker een negatieve indruk over aan het gedrag. 

Bij sommige sporten komen dergelijke misstanden vaker voor dan bij de rest. Na recente onthullingen loopt momenteel nog een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport.

Man bestelt biertje in bar, geeft fooi van 3000 dollar

Niet Doodchecken

Wil restaurant door nieuwe lockdown heen helpen

Lees verder

Winkeldief bedreigt personeel met naald

Niet Doodchecken

Personeel vroeg vriendelijk te betalen voor boodschappen

Lees verder

Acht minderjarige Zeeuwse pedojagers aangehouden

Binnenland

Worden verdacht van mishandeling in Goes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

China schiet 6G-satelliet de ruimte in

Lees verder

Brabantse Jezus opgeblazen met vuurwerk

Lees verder

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

Lees verder

Leidse leraar zit thuis na opdracht over moslimterrorisme

Lees verder

Russische tieners opgepakt om plannen aanslag in Minecraft

Lees verder

VIDEO - J. Lo treedt op in supersexy catsuit tijdens AMA's

Lees verder

Afgelopen week zijn 663 coronaboetes uitgedeeld

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Veganisten breken vaker botten dan vleeseters

Lees verder

Canada waarschuwt voor likkende elanden

Lees verder

Man steelt lege kassa en springt in rivier om politie te ontlopen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws