NieuwNieuws

Sport

NOC*NSF: 72% jeugdsporters ervaarde grensoverschrijdend gedrag

'Veel te veel' 

Ruim 7 van de 10 mensen tussen de 18 en 50 jaar hebben in hun jeugd grensoverschrijdend gedrag ervaren op hun sportvereniging, die conclusie trekt sportkoepel NOC*NSF op basis van een onderzoek dat maandag gepubliceerd werd. Bijna 72% van de ondervraagden gaf aan tenminste een keer slachtoffer te zijn geweest van een vorm van emotioneel, lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag. bij 48% heeft een zo'n ervaring op een negatieve manier indruk gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de jeugdige sporters te maken kreeg met emotioneel grensoverschrijdend gedrag, dit varieert van plagen en scheldpartijen tot vernedering of bedreiging. Bijna 15% zegt bijvoorbeeld te zijn gepest. Lichamelijk grensoverschrijdend gedrag, zoals slaan of gedwongen worden om te sporten met een blessure, kwam voor bij een kwart. 15% zegt seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben ervaren, bij het grootste deel van die groep gaat het om ongepaste seksuele opmerkingen.

Te veel

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC-NSF, vindt het rapport ernstig. "Helaas is uit dit onderzoek opnieuw naar voren gekomen dat dit gedrag nog veel te veel voorkomt in de sport. Te veel met name jonge sporters maken dit mee, soms zo ernstig dat zij daar hun leven lang last van hebben". 

Hij vindt dat de sportcultuur meer openheid nodig heeft. "Tegelijkertijd blijkt dat ongeveer de helft van de jeugd die dit meemaakt dat aan niemand vertelt. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de cijfers in de komende jaren zullen dalen, te beginnen door ons echt open te stellen voor iedereen die grensoverschrijdend gedrag meemaakt."

Mannelijke daders

Bij alle onderzochte vormen van grensoverschrijdende ervaringen waren de daders vooral mannen. Bij emotioneel en lichamelijk grensoverschrijdend gedrag was de dader in twee derde van de gevallen een man. Bij seksuele grensoverschrijding zelfs 87%. Het zou meestal gaan om gedrag van team- of verenigingsgenoten, minder vaak om een coach of andere medewerkers.

Volgens het onderzoek zijn mannen ook vaker slachtoffer, alleen ongepaste seksuele ervaringen in de jeugdsport gebeuren vaker bij vrouwen. Ook houden vrouwen vaker een negatieve indruk over aan het gedrag. 

Bij sommige sporten komen dergelijke misstanden vaker voor dan bij de rest. Na recente onthullingen loopt momenteel nog een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: