NieuwNieuws

Binnenland

Persconferentie: Theaters dicht, niet op vakantie

De Jonge: Zorg moet verder worden ontlast

Premier Rutte en coronaminister De Jonge kondigden vanavond een verscherping van de coronamaatregelen aan. Dit nieuwe pakket moet twee weken gaan duren, en gaat vanaf woensdagavond 22:00 in. Ze benadrukten dat de huidige bijna-lockdown nog tot in december zal gaan duren.

'Publieke doorstroomlocaties' gaan bijna allemaal dicht, aldus Rutte. Dat gaat om musea, theaters en bioscopen, attractieparken en dierentuinen. Winkels en locaties voor contactberoepen als kappers blijven wel open. Sauna’s en zwembaden gaan ook dicht. Sportscholen blijven wel open, maar alleen voor individuele training. 

Ook de maximaal toegestane groepsgrootte gaat weer omlaag: je mag niet met meer dan twee mensen op stap. Meer dan twee gasten binnenshuis zijn niet toegestaan. Vakanties en andere reizen naar het buitenland raadt het kabinet voor alle bestemmingen af. Veel besmettingen die aan de voet lagen van de tweede golf kwamen uit vakantiegebieden. 

Aan een mondkapjesplicht voor openbare binnenruimtes wordt nog altijd gewerkt. De Jonge zei vanavond dat de regel er 'voor 1 december' officieel zal komen. 

Solidair

Het kabinet heeft door dat de besmettingscijfers aan het dalen zijn, maar achten de huidige maatregelen niet voldoende om ook de zorg goed genoeg te ontlasten. "We nemen deze maatregelen vandaag uit solidariteit met de mensen in de zorg en de mensen die de zorg nodig hebben." Een dalende curve is niet genoeg - de lijn moet sneller naar beneden,  zodat de grote druk op de zorg sneller verlicht wordt en we hopelijk met kerst weer bij elkaar kunnen komen, zei minister De Jonge. 

Het kabinet ziet nog teveel reisbewegingen en samenkomsten. Het devies is om de komende periode zo veel mogelijk thuis te blijven. Om dit kracht bij te zetten wordt er verder ingezet op handhaving, zei Rutte. "Als je na morgenavond met meer dan twee mensen buiten door een park loopt kun je een boete krijgen."

Avondklok(?)

Premier Rutte gaf aan dat het kabinet in overleg met Veiligheidsregio's strengere lokale maatregelen, wanneer nodig, niet uit de weg wil gaan. Hij had het over een avondklok, het sluiten van scholen, hogescholen en universiteiten, en het toch nog aan banden leggen van de detailhandel en winkelstraten. Hij noemde de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente als plekken waar dit soort ingrepen mogelijk worden ingezet,

Over twee á drie weken buigt het kabinet zich over het pad voor december en daarna. Er zal dan een besluit worden genomen over kerst, vuurwerk met oud en nieuw en wintersportvakanties. 

Cijfers

Vandaag werd duidelijk dat de wekelijkse besmettingscijfers voor het eerst in maanden zijn gedaald. De laatste zeven dagen kwamen er 64.085 positief getesten bij, tegenover de 67.480 van vorige week. Ondanks de kleine daling zijn dat er volgens De Jonge nog 'veel, en veel te veel.'  De ziekenhuisbezetting steeg deze week van 2400 naar 2600 en vandaag meldde het RIVM 113 coronadoden. In de hele voorgaande week waren dat er 328.

Neus van Kaj Gorgels onder handen genomen

Glamorama

Is herstellende van een operatie

Lees verder

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Binnenland

Frans C. ontkent alles 

Lees verder

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Lees verder

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: