NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 3 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuten! 

Vandaag brengen we je een update over de nieuwe coronamaatregelen, de staatssteun voor KLM en een flinke dosis NieuwNieuws dierennieuws van het treuriger soort. 

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel. Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Het is pompen of verzuipen in de ziekenhuizen en reguliere zorg wordt steeds meer afgeschaald. Dat is de conclusie van het kabinet met betrekking tot de huidige coronacijfers. Er komt een verzwaringspakket voor het hele land, voor de komende twee weken. Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijdt onnodige reizen. De maximale groepsgrootte gaat van vier naar twee personen. Theaters, bioscopen, buurthuizen, dierentuinen, pretparken en musea gaan de komende twee weken dicht. Reis tot half januari niet naar het buitenland, tenzij het echt niet anders kan. Een avondklok in de toekomst behoort tot de mogelijkheden, alsmede het sluiten van scholen vanaf de middelbare school. En dat zou ook per regio kunnen verschillen als de cijfers in zo’n regio verslechteren.

Na lang onderhandelen zijn de KLM-piloten alsnog akkoord gegaan met de loonsverlaging die onderdeel is van het pakket maatregelen dat de luchtvaartmaatschappij moet doorvoeren in ruil voor verdere staatssteun van het kabinet, meldt KLM zelf dinsdagmiddag. Dat betekent dat alle vakbonden van KLM-personeel nu akkoord zijn gegaan. Minister Hoekstra van Financiën moet nu beoordelen of KLM voldoet aan alle eisen die gesteld zijn voor de extra staatssteun van ruim 3 miljard euro. KLM maakte in het eerste half jaar van 2020 een verlies van ruim 760 miljoen euro en overleeft het niet zonder staatssteun, aldus de luchtvaartmaatschappij. Vooral de piloten van KLM lagen dwars bij de onderhandelingen, er staat ook veel op het spel. Tesla’s, teakhouten sloepjes en Whisky-abonnementjes betalen zichzelf natuurlijk niet.

Treurig nieuws vanuit Amersfoort. Vandaag zijn er twee chimpansees ontsnapt uit het dierenpark van de stad. "De eerste conclusies zijn dat we te maken hebben met een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen", meldt de dierentuin. Na de ontsnapping is volgens het park direct het protocol 'Dier Ontsnapt' in gang gezet. Dat is het codewoord voor als er een dier ontsnapt. De twee mannetjes genaamd Mike en Karibuna vertoonden imponerend gedrag, wat voor gevaarlijke situaties kon zorgen. Daarom zijn de beesten doodgeschoten. De dierentuin betreurt het incident enorm en voor de medewerkers en bezoekers is slachtofferhulp ingeschakeld. Of er voor de overlevende apen psychische ondersteuning komt is niet bekend. 

Nog meer dierennieuws. Waar twee chimpansees vandaag op de dode lijst stonden, staan het konijn en de bever vanaf vandaag op de rode lijst. Op deze lijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staan diersoorten die in Nederland met uitsterven bedreigd worden. De lijst kreeg vandaag voor het eerst sinds 2009 een update en het laat een zorgelijke ontwikkeling zien. In het verleden  stonden vooral diersoorten die op het boerenland leven op de lijst, maar nu komen er ook steeds meer dieren in de categorie "algemene diersoorten" bij. Zo is de konijnen en hazenpopulatie sinds 1950 met 60 tot 70% geslonken en de beestjes komen hun imago dus niet echt na. Er is overigens ook goed nieuws, de otter, de zeehond en de bruinvis zijn juist van de lijst afgehaald. De otter stond in 2009 nog op “verdwenen uit Nederland” maar de beestjes hebben een fantastische comeback gemaakt.

Arjen Robben is voorlopig nog niet in het veld te zien voor FC Groningen. In overleg met de technische en medische staf van de club is besloten dat de aanvoerder eerst weer volledig wedstrijdfit wordt, voordat hij weer deel uitmaakt van de wedstrijdselectie. Robben traint voorlopig apart en werkt daarbij een op maat gemaakt individueel trainingsprogramma af, wat hem weer moet klaarstomen voor competitiewedstrijden. De komst van Arjen Robben bij Groningen heeft momenteel nog niet heel veel opgeleverd. De 36-jarige speler viel in het eerste duel al na een half uurgeblesseerd uit. Twee weken terug speelde hij tegen FC Utrecht een kwartiertje, maar dat was het tot nu toe wel. Het blijft een rare gewaarwording, een speler die fantastisch kan voetballen, maar dat eigenlijk nooit doet vanwege blessuregevoeligheid. Als een wasmachine niet wast ruil je hem in. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: