NieuwNieuws

Binnenland

Ganzen vallen uit de lucht, pluimvee geruimd

Vogelgriep afgelopen tijd vastgesteld op meerdere plaatsen

De vogelgriep grijpt om zich heen in Nederland. Gisteren werd in Gelderland een pluimveebedrijf geruimd, en in het noorden van het land lijkt het virus vooral wilde vogels te treffen. Vorige week werd de vogelgriep al bij een ander bedrijf in Gelderland vastgesteld.

Het bedrijf in het Gelderse Puiflijk ligt in een straal van drie kilometer van het bedrijf in Altforst dat vorige week geruimd moest worden, zo schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNW) in een persbericht

Minister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in de regio afgekondigd. Dit verbod geldt voor alle bedrijven in een zone van tien kilometer rondom het bedrijf in Puiflijk. Vanwege de ontdekking van een besmetting bij twee knobbelzwanen werd er twee weken geleden al een landelijke ophokplicht afgekondigd. 

Afblijven!

De aangetroffen variant van de vogelgriep is voor mensen besmettelijk. Er wordt dus dringend verzocht om wilde dode vogels niet met de handen aan te raken. Wanneer dit wel gebeurt zou het virus kunnen overspringen op de mens.

Ook wilde vogels

Niet alleen pluimvee wordt getroffen, ook vooral wilde vogels raken besmet. Zo werd het virus de afgelopen dagen vastgesteld in de kop van Noord-Holland en Friesland. Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland waarschuwt dat het virus mogelijk ook in de buurt van Amstelveen is vastgesteld.

De dierenambulance waarschuwt dat er afgelopen weekend in die regio vlak na elkaar vijf ganzen uit de lucht vielen. Bij deze ganzen werden symptomen vastgesteld die overeenkomen met het ziektebeeld van het vogelgriepvirus.  Zo hadden bijna alle ganzen een trillende nek. "Dat lijkt het ziektebeeld te zijn, een soort parkinson in de nek," aldus de dierenambulance tegen AT5.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: