NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 9 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuten!  

Met vandaag in onze podcast: een algeheel vuurwerkverbod dat op komst is, dierennieuws en natuurlijk hebben we het over het weer.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel. Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Het was vandaag een heerlijke dag en hoewel dat natuurlijk mede te danken is aan een klimaatverandering, was het voor veel mensen wel goed toeven buiten. Het was vandaag de warmste 9 november ooit gemeten, in De Bilt steeg het kwik om 13:00 naar 16,7 graden. Het vorige record stamt uit 1983, toen werd het 16,5 graden. November is een ongebruikelijk warme maand, vorige week was het al de warmste 2 november ooit gemeten. Vandaag is het twaalfde datum-record in De Bilt dit jaar en daar lijkt het voorlopig even bij te blijven. De komende dagen wordt het minder zacht en komt er wat bewolking ons land binnen met hier en daar een buitje. 

In Tsjechië bestrijden ze het coronavirus onder andere met een avonklok die vanaf 21:00 uur ’s avonds ingaat. Toch worden mensen daar creatief om deze te omzeilen, want politieagenten keken raar op toen ze na negenen een man in de plaats České Budějovice, u kent het wel, een man staande hielden met een speelgoedhond. De creabea had de pluchen blaffer op een brandcard gebonden en sleepte deze door de stad heen. In eerste instantie verklaarde de man dat hij niets verkeerd deed en daarna probeerde hij zich er onderuit te lullen door te claimen dat het om een kunstzinnige grap ging. Agenten konden er niet om lachen en stuurden hem met een waarschuwing naar huis. Gelukkig werden de agenten gevolgd door een cameraploeg en ging de avondklokontduiker viral. En dat is natuurlijk waar alles om draait. 

Het kabinet komt met een algeheel vuurwerkverbod! Het verbod wordt dinsdag besproken door de ministers. Een verkoopverbod zal deze import niet voorkomen, wat de vraag opwerpt hoe het kabinet tijdens de jaarwisseling het verbod zal handhaven.

Dierennieuws! Helaas is diergaarde Blijdorp in Rotterdam gesloten, maar toch is er nog een beetje goed nieuws. Er is gisterenavond namelijk een zwarte neushoorn geboren. Het is pas de derde keer dat er een zwarte neushoorn in een Nederlandse dierentuin ter wereld kwam. Moeder Naima is ongetwijfeld blij dat het achter de rug is, want ze was al 480 dagen zwanger. Gisteren werd de bevalling ingezet en liefhebbers van barende neushoorns konden via webcams meekijken met de geboorte van de kleine dikzak. Het geslacht van het jonkie is nog niet duidelijk, maar via webcambeelden is het schattige beestje te bekijken. 

Nog meer dierennieuws! De makers van Jurassic World: Dominion hebben de laatste draaidag achter de rug. De opnames van het nieuwste deel van de filmreeks vol prehistorische monsters duurden achttien maanden en werd aan het einde zwaar getroffen door de coronapandemie. Een eigen teststraat en 40.000 uitgevoerde tests zorgden ervoor dat het dinospektakel toch afgemaakt kon worden. De blockbuster heeft een budget van 165 miljoen dollar, dus er staat het nodige op het spel. Een deel van dat geld is nu gegaan naar het coronaproof maken van de filmset. Bij alle medewerkers werd bij de start van de dag de temperatuur gemeten in één van de twee temperatuurstraten en op de set hingen ruim 1.800 aan corona gerelateerde waarschuwingsborden. Ter bevordering van de hygiëne plaatste de studio 60 wastafels en 150 stations met desinfecterende gel. De studio schat tussen de 6 en 8 miljoen dollar kwijt te zijn geweest aan alle coronamaatregelen. Tijdens de opnames zijn er geen dino’s besmet.

We eindigen met goed coronanieuws. Er zijn weer bijna duizend minder besmettingen gemeld als gisteren, maar nog beter nieuws komt van Farmaceut Pfizer. Ze laten weten dat een eerste test van hun coronavaccin uitwijst dat het middel voor meer dan 90 effectief is in het voorkomen van de ziekte. Als de resultaten aanhouden, zou dat beschermingsniveau op één lijn staan met zeer effectieve kindervaccins tegen ziekten zoals mazelen. Er zijn geen ernstige veiligheidsproblemen waargenomen, meldt het bedrijf. Pfizer ontwikkelt het vaccin samen met de Duitse medicijnfabrikant BioNTech. Volgens de New York Times wil het bedrijf de Amerikaanse autoriteiten eind deze maand om een versnelde goedkeuring vragen zodra de verplichte twee maanden aan veiligheidsdata binnen zijn. Eind dit jaar zouden er dan genoeg dosissen beschikbaar zijn om 15 tot 20 miljoen mensen te vaccineren. En dat is iets waar heel veel mensen met smart op zitten te wachten. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: