NieuwNieuws

Algemeen

Slob stond in ministerraad 'min of meer onder curatele'


Onderwijsminister Slob (ChristenUnie), die vandaag een flinke draai maakte over ‘identiteitsverklaringen’ van reformatorische scholen die homoseksuele relaties afkeuren, is vanmorgen tijdens de ministerraad hard aangepakt. Dat meldt de Telegraaf op basis van gesprekken met aanwezigen. 

Slobs positie over de verklaringen luidde gisteren en dinsdagmorgen vroeg nog dat scholen de vrijheid hebben zo’n verklaring voor te leggen aan ouders. Als de leerlingen maar ‘een veilig schoolklimaat’ kennen was het verder prima, aldus de minister. Er ontstond een flinke lading ophef over zijn uitspraken van mensen die vonden dat een ‘veilig schoolklimaat’ voor LHBTIQ+-jongeren al niet meer vol te houden is als hun geaardheid in een te ondertekenen verklaring al wordt afgekeurd. Zelf noemde Slob het een ‘spanning tussen de grondrechten.’ Het kwam hem duur te staan.

Collega-college

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus was één van de ministers die tijdens het overleg klaar stond zijn collega de les te lezen. Grapperhaus zou hem uitgelegd hebben dat de grondrechten over gelijke behandeling en religieus onderwijs helemaal niet ‘botsen.’ Ook premier Rutte en ministers Ollongren, Van Nieuwenhuizen, Hoekstra, Bijleveld en Kaag zouden tegen Slob in zijn gegaan, terwijl de agenda eigenlijk vol stond met corona. Kaag, de nieuwe lijstrekker van D66, liep voorop. “Arie stond min of meer onder curatele om in het openbaar terug te komen op zijn uitleg, en dat is ook gebeurd,” zei een bron tegen de krant. 

Een van de aanwezige ministers zou het voorval ‘bijna sneu’ hebben genoemd. “Maar ja, het is nu eenmaal niet zo dat de vrijheid van onderwijs betekent dat scholen mogen discrimineren.” De T verraadt ook welke bewindslieden zich afzijdig hielden. Het zou gaan om Raymond Knops, Wouter Koolmees, Ankie Broekers-Knol en Hugo de Jonge.

Rutte, Grapperhaus en Kaag zouden Slob, voormalig docent, meteen apart hebben genomen om zijn nieuwe (opgelegde) verklaring in te studeren. Al met al koste de berisping de ministerraad een uur. Toen Slob naar buiten stapte deelde hij zijn hagelnieuwe standpunt met de pers: “Als er een verklaring wordt gevraagd om de seksuele identiteit van leerlingen af te wijzen, gaat dat een brug te ver. We gaan kijken hoe zich dat verhoudt tot wetgeving, en zo nodig zullen we die aanpassen.”

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: