NieuwNieuws

Niet Doodchecken

OPHEF over aanleg 'Jurassic Park' in Indonesië

Het zou de dinosaurussen met uitsterven bedreigen

Indonesië is bezig met de aanleg van een heus 'Jurassic Park.' Er wordt gebouwd aan een groot safaripark op het eiland Rinca, waar toeristen de naar schatting duizend komodovaranen kunnen bekijken. Er wordt een nieuwe haven gebouwd, en er komen landingsplatforms voor helikopters, een hotel en een bezoekerscentrum bij het park. Maar er klinken ook zeer kritische geluiden.

Tranen om komodovaranen

Indonesische natuurorganisaties zijn bang dat het kwetsbare natuurgebied op het eiland zal veranderen in een attractiepark. De bouwprojecten zouden slecht zijn voor het leven van de drie meter lange hagedissen. Onderstaande foto van een vrachtwagen vlak naast een varaan maakte veel los op het internet. Er wordt ook kritiek geleverd op de president. "Een president die geobsedeerd is door investeringen en het 'welzijn' van de samenleving verkoopt, zal wel enthousiast zijn over het plan. Zelfs al zijn de gevolgen groot", staat onder de foto.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een petitie

Activisten voeren campagne om de bouw van het park te stoppen. Een petitie met deze oproep is al door meer dan 350.000 Indonesiërs ondertekend. De overheid zelf ontkent dat het project schadelijk is voor de varanen. Er zouden immers altijd natuurbeheerders op de locatie zijn, die ervoor zorgen dat alles goed gaat met de reusachtige reptielen. 

Toeristische trekpleister

De Indonesische overheid hoopt dat het park een nieuwe toeristische trekpleister gaan worden, om zo het naburige eiland Komodo wat te ontzien. Voordat het coronavirus op bezoek kwam werd dit eiland namelijk overspoeld door toeristen. Daarom wordt op dit eiland het toerisme aan banden gelegd. Rond de zomer van 2021 moet het park af zijn, zodat er gasten verwelkomd kunnen worden.

Fun fact

Volwassen varanen zijn trouwens gek op het eten van prooidieren als wilde zwijnen, herten, waterbuffels en paarden. De hedendaagse dino-lookalikes proberen hun prooi altijd direct te doden, maar als dat niet lukt kan een beet van het beest leiden tot vergiftiging, ernstig bloedverlies of shock. De ontsnapte prooien storten daardoor later in, waardoor de varaan alsnog kan toeslaan.

Of de wat groot uitgevallen reptielen zullen terugdeinzen voor een lekker hapje zoogdier met kleding aan, is nog maar de vraag. Gelukkig zullen er in het park lage betonnen omheiningen rondom de kolossen worden geplaatst (zie in filmpje hieronder).

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: