NieuwNieuws

Niet Doodchecken

OPHEF over aanleg 'Jurassic Park' in Indonesië

Het zou de dinosaurussen met uitsterven bedreigen

Indonesië is bezig met de aanleg van een heus 'Jurassic Park.' Er wordt gebouwd aan een groot safaripark op het eiland Rinca, waar toeristen de naar schatting duizend komodovaranen kunnen bekijken. Er wordt een nieuwe haven gebouwd, en er komen landingsplatforms voor helikopters, een hotel en een bezoekerscentrum bij het park. Maar er klinken ook zeer kritische geluiden.

Tranen om komodovaranen

Indonesische natuurorganisaties zijn bang dat het kwetsbare natuurgebied op het eiland zal veranderen in een attractiepark. De bouwprojecten zouden slecht zijn voor het leven van de drie meter lange hagedissen. Onderstaande foto van een vrachtwagen vlak naast een varaan maakte veel los op het internet. Er wordt ook kritiek geleverd op de president. "Een president die geobsedeerd is door investeringen en het 'welzijn' van de samenleving verkoopt, zal wel enthousiast zijn over het plan. Zelfs al zijn de gevolgen groot", staat onder de foto.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een petitie

Activisten voeren campagne om de bouw van het park te stoppen. Een petitie met deze oproep is al door meer dan 350.000 Indonesiërs ondertekend. De overheid zelf ontkent dat het project schadelijk is voor de varanen. Er zouden immers altijd natuurbeheerders op de locatie zijn, die ervoor zorgen dat alles goed gaat met de reusachtige reptielen. 

Toeristische trekpleister

De Indonesische overheid hoopt dat het park een nieuwe toeristische trekpleister gaan worden, om zo het naburige eiland Komodo wat te ontzien. Voordat het coronavirus op bezoek kwam werd dit eiland namelijk overspoeld door toeristen. Daarom wordt op dit eiland het toerisme aan banden gelegd. Rond de zomer van 2021 moet het park af zijn, zodat er gasten verwelkomd kunnen worden.

Fun fact

Volwassen varanen zijn trouwens gek op het eten van prooidieren als wilde zwijnen, herten, waterbuffels en paarden. De hedendaagse dino-lookalikes proberen hun prooi altijd direct te doden, maar als dat niet lukt kan een beet van het beest leiden tot vergiftiging, ernstig bloedverlies of shock. De ontsnapte prooien storten daardoor later in, waardoor de varaan alsnog kan toeslaan.

Of de wat groot uitgevallen reptielen zullen terugdeinzen voor een lekker hapje zoogdier met kleding aan, is nog maar de vraag. Gelukkig zullen er in het park lage betonnen omheiningen rondom de kolossen worden geplaatst (zie in filmpje hieronder).

Dagelijkse coronacijfers: 5.214 besmettingen

Binnenland

Weer ietsje minder dan gisteren

Lees verder

Veganisten breken vaker botten dan vleeseters

Niet Doodchecken

Planteters meer kans op een paar weekjes in het gips

Lees verder

Meer NieuwNieuws

WK Snertkoken 2021 loopt in de soep

Lees verder

YouTuber geeft rondleiding in nieuwe stulpje van 5 miljoen

Lees verder

Sylvie Meis in sexy ALDI-lingerie op Instagram

Lees verder

Twitter geeft presidentiële accounts aan Joe Biden

Lees verder

Fietsendief jat deel Banksy-kunstwerk

Lees verder

16-jarig dansmeisje is eerste met 100 miljoen TikTok-volgers

Lees verder

Politiebescherming voor jogger die hond doodstak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Brandende accucellen Tesla vliegen door slaapkamerraam

Lees verder

Zeven Russen overlijden na drinken desinfectiemiddel op feestje

Lees verder

Oeps! Regisseur vergeet zichzelf te muten en bekritiseert appartement acteur

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws