NieuwNieuws

Glamorama

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Jaaaaaa, het enige uitje van 2020 is weer open!

Hoera, de bioscopen zijn weer open! Extra reden om dit weekend een filmpje te pakken. Helaas nog zonder de bijbehorende bieren en bakken popcorn die je ter plaatse kunt halen, maar het is iets. Een van de weinige verzetjes van 2020 dus daar moeten we dankbaar gebruik van maken.

Onze redactie heeft ook deze week weer de nieuw-nieuwste releases doorgespit, gecheckt, gekeurd en van een oordeel voorzien. Voor wie naar de bioscoop gaan dit weekend geen optie is, hebben we het beste van het beste op de streamingsdiensten en tv op een rij gezet. Geniet van een nieuw weekend bingen!

In de bioscoop: Mank

Alvast even een waarschuwing: het wordt een klein beetje een arty farty editie. Maar wij kunnen er ook niks aan doen dat er zoveel goede arthouse en zo weinig blockbusters worden gelanceerd in 2020. Schuld van corona.

Eén van de releases die al een tijdje op de planning staat, is Mank. Klein beetje meta: deze film gaat namelijk over scenarist Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman) in de tijd dat hij het boek Citizen Kane van Orson Welles (Tom Burke) ontwikkelde tot een filmscript. Mank behoort begin van de jaren veertig tot de sociale kring van onder andere krantmagnaat William Hearst. Mank heeft zelf nogal een drankprobleem. Romantiek, drama, high society en de donkere kant van het glamoureuze Hollywood-leven. 

Kortom: het recept voor een film met een beetje het gevoel van The Great Gatsby - al speelt die film zich bijna twintig jaar eerder af. En deze is nog wat kunstzinniger: de film is volledig in zwart-wit opgenomen.

Arthouse: Jojo Rabbit en The Lighthouse

Mocht je gek zijn op films die normaliter alleen in de filmhuizen draaien, dan is Prime waarschijnlijk wel je ding. De dienst koopt regelmatig recente arthousetitels aan, recentelijk verschenen Jojo Rabbit en The Lighthouse op de dienst.

Jojo Rabbit met Scarlett Johansson - sowieso al een reden om de kijken - gaat over een jongetje in de Tweede Wereldoorlog met een nogal levendige fantasie. Hij is ervan overtuigd dat Hitler zelf hem opdrachten geeft. Wellicht komt het door zijn trauma’s, zijn zus en vader leven dankzij de oorlog niet meer. Het jonge lid van de Hitler Jugend is tegen Joden en voor de oorlog. En vooral voor Hitler. Wanneer blijkt dat er een Joods meisje achter de schotten in de kamer van zijn zus woont, ontvouwt zich een bizar verhaal.

Deze film is op z’n minst absurdistisch te noemen. De makers hebben van een bloedserieus onderwerp een ongemakkelijk en tegelijk ontzettend grappige film weten te maken. Mooi camerawerk, geweldige acteurs en een ietwat vreemd verhaal. Bijzonder genoeg durven we ‘m wel richting het genre ‘feelgood’ te schuiven.

Veel bevreemdender nog is The Lighthouse, ook uit 2019. Het is een horrorfilm die volledig in zwart-wit is gefilmd. Twee vuurtorenwachters zitten eind 1800 in hun toren en worden steeds gekker. Letterlijk, dus. Robert Pattinson bewijst hiermee voor de zoveelste keer dat hij veel meer is dan een glittervampier waar tieners helemaal prat op gaan, mocht je na TENET nog twijfels hebben over zijn acteerkunsten. Hij speelt samen met de briljante William Dafoe. 

Omdat de theaters dicht zijn: Kevin Hart: Zero F**ks Given

Wanneer we ooit weer in volle zalen naar live muziek, theater, toneel, musical of cabaret kunnen kijken weet helemaal niemand. De overheid lijkt in elk geval weinig nut te zien in cultuur. Gelukkig hebben we bedrijven als Netflix, waar ze wel snappen hoe belangrijk live entertainment is. Dus hebben ze Kevin Hart in een zaal vol mondkapjesdragende fans gezet en hem een show laten doen.

En die show staat nu op Netflix. Zolang de theaters en poppodia beperkt open blijven, zijn dit soort voorstellingen toch wel het beste dat er te krijgen is. En dat terwijl het podium de plek is waar Hart zich naar eigen zeggen het veiligst voelt. Waarschijnlijk de reden dat hij helemaal los gaat op zijn familie, vreemdgaan en de cancel cultuur.

Bingen: IDFA's nacht vol documentaires

Op 18 november is het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) weer begonnen. Tot 6 december zie je de beste documentaires die in de afgelopen tijd zijn gemaakt, zowel door Nederlandse als internationale makers. Op NPO2 kun je vrijdagavond tot zaterdagochtend vijf docu’s bingewatchen. De films lopen redelijk uiteen qua onderwerpen. De avond trapt af met Bruce, een documentaire over een jongen die jarenlang in internaten en gevangenissen heeft gezeten en terug wil naar de maatschappij. Met behulp van zijn tante en beste vriend.

In his image vertelt het verhaal van drie Israëlische moeders die hun zoon zijn verloren en hem proberen te laten voortleven in een kleinkind. Met sperma dat vlak na de dood van de mannen is afgenomen. Sheltered is een inkijkje in het dierenasiel en Welcome to Chechnya richt zich op LHTBQIA+-rechten in Tsjetsjenië. De nacht wordt afgesloten met Skies Above Hebron, waarin een Palestijnse jongen in Hebron vijf jaar lang wordt gevolgd door de camera.

Op tv: V for Vendetta

Speciaal voor de nachtbrakers zendt Veronica zaterdag weer eens een steengoede film uit. Om kwart voor elf begint op de zender V for Vendetta. De film uit 2005 blijft er zo eentje die je af en toe weer moet kijken dus dit is een prima reden om het weer eens te doen.

In V for Vendetta is Engeland een totalitaire staat, dit keer met een futuristisch tintje. Evey (Natalie Portman) wordt van de dood gered door de charismatische V., een verzetsstrijder die even later wat regeringsgebouwen opblaast. Hij hitst het volk op en regelt een revolutie. Evey gaat ondertussen op jacht naar zijn mysterieuze achtergrond. Bizar spannende film. En steengoed.

Deze hele lijst afgekeken en geen idee wat je verder nog kan kijken? Check hierrrrr alle voorgaande edities deze bingewatchrubriek.    

Rosamund Pike kreeg virtuele borstvergroting voor filmposter

Glamorama

"Ze gaven me borsten die ik niet had" - de vrouwelijke hoofdrol in Johnny English

Lees verder

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 26 februari

Tech & Gaming

Het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws in een paar minuutjes aan elkaar gepraat

Lees verder

VIDEO - Willem Engel nog niet klaar met strijd tegen avondklok

Binnenland

Onze NN-verslaggever Reinout sprak de frontman van Viruswaarheid over de avondklokbonje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Hugo maant horecaondernemers tot geduld en behoedzaamheid

Lees verder

In container gedumpte baby was van minderjarige ouders

Lees verder

Terrassen open? De Jonge: ‘Nee, is dom’

Lees verder

Dagcijfers corona: 5.152 nieuwe besmettingen

Lees verder

Marieke Lucas Rijneveld weigert vertaalopdracht Amanda Gorman alsnog

Lees verder

SGP en Christenunie vrezen mogelijk EU-vaccinatiepaspoort

Lees verder

Leids Janssen-vaccin over twee weken goedgekeurd, komt in April

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Gevangenis ontsloeg medewerkster na vondst van 'smokkeltampon'

Lees verder

Undercoveragenten kopen drugs bij undercoveragenten: 2 doden

Lees verder

Vogelaar spot zeldzame 'half-man-half-vrouw'-vogel in Pennsylvania

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: