NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 17 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuten!

Met vandaag: positief persconieuws, Etten-Leur en boeren. Als die drie dingen je niet enthousiast maken...

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel. Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Positiviteit en extra waarschuwingen tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge vanavond. Het R-getal ligt duidelijk onder de 1, dat is goed, al is er ook ruimte voor verbetering. De druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen is nog steeds te hoog. Hou vol, liefst nog een tandje erbij. Wel worden een aantal maatregelen versoepeld. Drie mensen in huis, vier mensen buiten, zwembaden, bibliotheken, pretparken, musea en bioscopen mogen woensdagnacht weer open. De horeca blijft dicht, geen publiek bij sporten, alcoholverbod na achten, reis alleen naar het buitenland als dat noodzakelijk en werk thuis tenzij het echt niet anders kan. Sinterklaas doet de inkopen alleen, werd nog even vermeld. Ook is er wat gezegd over vaccins. Als het allemaal goed gaat zouden de eerste inentingen in de eerste maanden van 2021 kunnen volgen. Het kan lang duren voordat iedereen ingeënt is. Er wordt gesproken van een grootschalige operatie en er wordt op korte termijn een eerste besluit genomen over wie als eerste wordt gevaccineerd. Per 1 december kunnen ook mensen zonder klachten worden getest, op dag 5 nadat je mogelijk in contact ben geweest met iemand met corona. 

Het gaat slecht met de bereidheid van Nederlanders om zich te vaccineren tegen het coronavirus. Afgelopen juni zei 73% nog een vaccin te willen, in september was dat 65% en nu is het nog maar 60% van de bevolking. Een groot deel van de ondervraagden zegt zich zorgen te maken over de bijwerkingen van een coronavaccin. Deze zouden, volgens deze mensen, onvoldoende zijn onderzocht vanwege de snelle ontwikkeling. Vooral jongeren kijken volgens I&O Research de kat nog even uit de boom. 7 op de 10 Nederlanders van 18 tot 34 zegt dat ze een vaccin niet nodig hebben. Leg dat maar uit aan oma die je natuurlijk wel gewoon kunt besmetten. Volgens onderzoeker Peter Kanne is de daling in het vertrouwen verklaarbaar. Hij meent dat ze de distributie van het vaccin eerst met eigen ogen op grote schaal willen zien. Als dan blijkt dat het middel veilig is, zouden ze van de twijfel afgeholpen worden.

Bijna alle beroemdheden zijn dood. Die conclusie zou je kunnen trekken als je vandaag de berichtgeving van Radio France International (RFI) in de gaten hield. Het Franse nieuwsmedium publiceerde vandaag namelijk de necrologieën van tientallen prominente figuren. Geen van hen was daadwerkelijk dood. Onder meer Clint Eastwood, voormalig president van de Verenigde Staten Jimmy Carter en de Britse koningin Elizabeth waren volgens RFI overleden. Het publiceren van de necrologieën was een "technische fout", aldus een woordvoerder van RFI. De website werd omgezet naar een nieuw systeem, tijdens die operatie ging het mis. "We bieden onze oprechte excuses aan degenen die in de berichten genoemd werden en aan de mensen die ons volgen en vertrouwen". In totaal werden er honderd mensen onterecht doodverklaard. De berichten waren niet te vinden op de website, maar wel via gekoppelde platformen als Yahoo en Google News. Het goede nieuws is dat er vandaag geen honderd beroemdheden zijn overleden. RFI zegt te werken aan het oplossen van het technische probleem. Op de redactie van NieuwNieuws pleit ik al weken voor een necrologie voor als ik ons kom te ontvallen. Tot nu toe heeft dat altijd hoongelach tot gevolg gehad. Eikels.

Het was vandaag weer een dag vol boerenprotesten. De ontevreden boeren reden weer massaal Den Haag binnen en ze zorgden daar voor de nodige verkeerschaos. Onder meer de N14 en N44 liepen vast. Tientallen boeren negeerden een politieblokkarde, omdat ze boos waren over de plek waar ze moesten parkeren. Die locatie zou te ver weg zijn van de Koekamp, de plek waar men moest demonstreren. Met vrachtwagens van defensie heeft de politie de binnenstad van Den Haag afgesloten. Het oorspronkelijke doel van de boeren was om een defilé te houden bij de koning voor de deur, maar dat werd door de politie verboden. Onze verslaggever Mirte peilde de stemming vandaag in Den Haag. Die video is te zien via het Youtubekanaal van NieuwNieuws. 

Een 86-jarige vrouw uit Etten-Leur werd gisteravond overvallen door twee gewapende inbrekers. Het duo drong haar woning binnen en hield de bewoonster onder schot met een vuurwapen. Of de overvallers veel indruk op de vrouw maakten? Niet bepaald. Eenmaal binnen werd de intentie van het bezoek direct duidelijk. "Geld, geld, geld", schreeuwden ze naar het slachtoffer die antwoordde dat dit op de bank staat. Helemaal met lege handen zijn de twee niet vertrokken. Uiteindelijk zijn ze 5 tot 10 minuten later vertrokken een briefje van 50 euro uit de huishoudportefeuille. "Ze proberen rijk te worden, maar met 50 euro word je toch nooit rijk?", vraagt de nuchtere Etten-Leurse zich hardop af in gesprek met Omroep Brabant. Haar familieleden zijn trots op hun taaie tante die vooral opviel omdat ze zo kalm bleef. De politie is op zoek naar twee jonge verdachten met een blanke huidskleur met donkerblond haar die goed Nederlands spreken. De ene verdachte is rond de 1,65 lang en de ander is ongeveer 1,70 meter. Of de criminelen de anderhalve meter in acht namen is niet bekend. 

Man bestelt biertje in bar, geeft fooi van 3000 dollar

Niet Doodchecken

Wil restaurant door nieuwe lockdown heen helpen

Lees verder

Winkeldief bedreigt personeel met naald

Niet Doodchecken

Personeel vroeg vriendelijk te betalen voor boodschappen

Lees verder

Acht minderjarige Zeeuwse pedojagers aangehouden

Binnenland

Worden verdacht van mishandeling in Goes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

China schiet 6G-satelliet de ruimte in

Lees verder

Brabantse Jezus opgeblazen met vuurwerk

Lees verder

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

Lees verder

Leidse leraar zit thuis na opdracht over moslimterrorisme

Lees verder

Russische tieners opgepakt om plannen aanslag in Minecraft

Lees verder

VIDEO - J. Lo treedt op in supersexy catsuit tijdens AMA's

Lees verder

Afgelopen week zijn 663 coronaboetes uitgedeeld

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Veganisten breken vaker botten dan vleeseters

Lees verder

Canada waarschuwt voor likkende elanden

Lees verder

Man steelt lege kassa en springt in rivier om politie te ontlopen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws