NieuwNieuws

Algemeen

Australische leger pleegde oorlogsmisdaden in Afghanistan

Vermoordde 39 burgers en gevangenen

De speciale eenheden van het Australische leger hebben tijdens hun dienst in Afghanistan 39 burgers en gevangenen vermoord. In sommige gevallen was de executie een soort ontgroeningsritueel voor jonge militairen. De daders plaatsen wapens op de lichamen en bedachten een alibi om weg te kunnen komen met de moorden.

Dit blijkt uit het Brereton-onderzoek, waarvan de eerste resultaten nu bekend zijn gemaakt. De moorden vonden voornamelijk in de Afghaanse provincie Uruzgan plaats tussen 2009 en 2013. In 2009 en 2010 werkte Nederland samen met Australië in deze provincie. 

Krijgsgevangenen

Het onderzoek benadrukt dat deze doden zeker niet vielen tijdens de strijd. "Het grootste deel van hen was al gevangengenomen, de situatie was onder controle. Daarmee staan krijgsgevangenen onder bescherming van internationale wetgeving", schrijft onderzoeksrechter Paul Brereton.

De onderzoekers adviseren om 19 leden van de speciale eenheden strafrechtelijk te vervolgen. Een deel van deze militairen is   nu nog actief in het leger. Ook moet er wat gedaan worden aan de cultuur binnen het leger. Defensiechef Angus Campbell spreekt over "een misplaatste nadruk op prestige, status en macht".

Bloedige voorbeelden

De voorbeelden van de misstanden zijn gruwelijk en pijnlijk gedetailleerd weergegeven in het rapport. Een getuige vertelt over een vermeend incident waarbij twee 14-jarige jongens werden tegengehouden door SAS, die besloot dat het duo misschien wel Taliban-sympathisanten waren. Hun keel werd doorgesneden.

Een Amerikaanse marinier die samenwerkte met de Australiërs vertelt dat een burger werd doodgeschoten, omdat er niet genoeg ruimte voor hem was in de helikopter. In een ander incident zou de SAS een man hebben gebruikt als target practice. Nadat de man was weggerend voor de soldaten, stak hij zijn handen in de lucht. "Hij stak zijn handen omhoog en bleef daar maar staan. Toen we dichterbij hem kwamen, schoot de soldaat plots, en raakte hem twee keer in de borst en schoot hem daarna door zijn hoofd terwijl hij langs hem liep. En toen ging hij gewoon verder", vertelt één van de onderzoekers aan The Guardian.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: