NieuwNieuws

Buitenland

Australische leger pleegde oorlogsmisdaden in Afghanistan

Vermoordde 39 burgers en gevangenen

De speciale eenheden van het Australische leger hebben tijdens hun dienst in Afghanistan 39 burgers en gevangenen vermoord. In sommige gevallen was de executie een soort ontgroeningsritueel voor jonge militairen. De daders plaatsen wapens op de lichamen en bedachten een alibi om weg te kunnen komen met de moorden.

Dit blijkt uit het Brereton-onderzoek, waarvan de eerste resultaten nu bekend zijn gemaakt. De moorden vonden voornamelijk in de Afghaanse provincie Uruzgan plaats tussen 2009 en 2013. In 2009 en 2010 werkte Nederland samen met Australië in deze provincie. 

Krijgsgevangenen

Het onderzoek benadrukt dat deze doden zeker niet vielen tijdens de strijd. "Het grootste deel van hen was al gevangengenomen, de situatie was onder controle. Daarmee staan krijgsgevangenen onder bescherming van internationale wetgeving", schrijft onderzoeksrechter Paul Brereton.

De onderzoekers adviseren om 19 leden van de speciale eenheden strafrechtelijk te vervolgen. Een deel van deze militairen is   nu nog actief in het leger. Ook moet er wat gedaan worden aan de cultuur binnen het leger. Defensiechef Angus Campbell spreekt over "een misplaatste nadruk op prestige, status en macht".

Bloedige voorbeelden

De voorbeelden van de misstanden zijn gruwelijk en pijnlijk gedetailleerd weergegeven in het rapport. Een getuige vertelt over een vermeend incident waarbij twee 14-jarige jongens werden tegengehouden door SAS, die besloot dat het duo misschien wel Taliban-sympathisanten waren. Hun keel werd doorgesneden.

Een Amerikaanse marinier die samenwerkte met de Australiërs vertelt dat een burger werd doodgeschoten, omdat er niet genoeg ruimte voor hem was in de helikopter. In een ander incident zou de SAS een man hebben gebruikt als target practice. Nadat de man was weggerend voor de soldaten, stak hij zijn handen in de lucht. "Hij stak zijn handen omhoog en bleef daar maar staan. Toen we dichterbij hem kwamen, schoot de soldaat plots, en raakte hem twee keer in de borst en schoot hem daarna door zijn hoofd terwijl hij langs hem liep. En toen ging hij gewoon verder", vertelt één van de onderzoekers aan The Guardian.

De Jonge: Reken op gedeeltelijke lockdown tot na half januari

Binnenland

Voorlopig nog niet vanaf

Lees verder

Temptation Island-dames slachtoffer van 'nep-John de Mol'

Glamorama

De Mol-mol wilde de dames graag eens via de webcam 'auditie laten doen'

Lees verder

Winnaar bekend: Zeesluis IJmuiden heet Zeesluis IJmuiden!

Binnenland

Vraag het dan niet!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Jupiter en Saturnus gaan 'daten' aan de aardse sterrenhemel

Lees verder

Minderjarige jongens opgepakt voor gewapende overval

Lees verder

Theo Hiddema (FvD) vertrekt uit de Tweede Kamer

Lees verder

Sterke daling coronacijfers vandaag: 3.979 besmettingen

Lees verder

Alle Kamerleden 50PLUS nokken ermee na de verkiezingen

Lees verder

Baasje ontdekt Adolf Hitler in oor kat

Lees verder

VIDEO - Oeps! Militairen crashen tank van truck

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Winkeldief bedreigt personeel met naald

Lees verder

Vrouw met dubbele kankerdiagnose verkiest reizen boven behandeling

Lees verder

Fransman ontvlucht lockdown om te vechten

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws