NieuwNieuws

Buitenland

Australische leger pleegde oorlogsmisdaden in Afghanistan

Vermoordde 39 burgers en gevangenen

De speciale eenheden van het Australische leger hebben tijdens hun dienst in Afghanistan 39 burgers en gevangenen vermoord. In sommige gevallen was de executie een soort ontgroeningsritueel voor jonge militairen. De daders plaatsen wapens op de lichamen en bedachten een alibi om weg te kunnen komen met de moorden.

Dit blijkt uit het Brereton-onderzoek, waarvan de eerste resultaten nu bekend zijn gemaakt. De moorden vonden voornamelijk in de Afghaanse provincie Uruzgan plaats tussen 2009 en 2013. In 2009 en 2010 werkte Nederland samen met Australië in deze provincie. 

Krijgsgevangenen

Het onderzoek benadrukt dat deze doden zeker niet vielen tijdens de strijd. "Het grootste deel van hen was al gevangengenomen, de situatie was onder controle. Daarmee staan krijgsgevangenen onder bescherming van internationale wetgeving", schrijft onderzoeksrechter Paul Brereton.

De onderzoekers adviseren om 19 leden van de speciale eenheden strafrechtelijk te vervolgen. Een deel van deze militairen is   nu nog actief in het leger. Ook moet er wat gedaan worden aan de cultuur binnen het leger. Defensiechef Angus Campbell spreekt over "een misplaatste nadruk op prestige, status en macht".

Bloedige voorbeelden

De voorbeelden van de misstanden zijn gruwelijk en pijnlijk gedetailleerd weergegeven in het rapport. Een getuige vertelt over een vermeend incident waarbij twee 14-jarige jongens werden tegengehouden door SAS, die besloot dat het duo misschien wel Taliban-sympathisanten waren. Hun keel werd doorgesneden.

Een Amerikaanse marinier die samenwerkte met de Australiërs vertelt dat een burger werd doodgeschoten, omdat er niet genoeg ruimte voor hem was in de helikopter. In een ander incident zou de SAS een man hebben gebruikt als target practice. Nadat de man was weggerend voor de soldaten, stak hij zijn handen in de lucht. "Hij stak zijn handen omhoog en bleef daar maar staan. Toen we dichterbij hem kwamen, schoot de soldaat plots, en raakte hem twee keer in de borst en schoot hem daarna door zijn hoofd terwijl hij langs hem liep. En toen ging hij gewoon verder", vertelt één van de onderzoekers aan The Guardian.

Buitenland

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

'Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord'

Binnenland

Video - Ben Knapen (CDA) licht Tweede Kamer in tijdens Afghanistan-debat

Lees verder

Video - Caroline van der Plas van BBB denkt mee: We kunnen die Afghanen ook in de Tweede Kamer opvangen

Binnenland

'We hebben hier vier lege verdiepingen'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sietse Fritsma (PVV): Liegende Sigrid Kaag moet ook als Kamerlid opstappen

Lees verder

Agenten nodigen dief politiefiets uit op bureau en het werkt

Lees verder

Bedreiger van Lale Gül krijgt jaar jeugddetentie

Lees verder

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (33)

Lees verder

Gidi Markuszower (PVV) heeft 3 microfoons nodig totdat hij zijn asielpunt kan maken

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) sloopt 'NPO66' en Sigrid Kaag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: