NieuwNieuws

Buitenland

Oxford-vaccin ownt tweede testfase met 99% slagvaardigheid

Een nieuwe slag in de virale wapenwedloop tussen de coronavaccin-ontwikkelaars

Het is natuurlijk geen wedstrijdje, maar het begint er inmiddels wel een beetje op te lijken. Donderdagochtend meldt zich een nieuwe farmaceut met een veilig vaccin met bijna 100% slagvaardigheid. Ditmaal komt het blije nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben de tweede klinische testfase met vlag en wimpel doorstaan.

Het zogenaamde Oxford-vaccin is door de tweede klinische testfase heen en blijkt voor 99% van de patiënten aan te slaan als bescherming tegen het coronavirus. Het middel blijkt ook onder volwassenen van boven de 56 jaar uitstekend aan te slaan. In twee weken tijd had de overgrote meerderheid anti-lichamen in zijn lichaam die hen beschermden tegen corona.

Omdat ouderen over het algemeen een zwakkere weerstand hebben dan jongeren, is de kans op vervelende bijwerkingen groter. Toch bleek dit bij de Britse Covid-prik, die luistert naar de pakkende naam ChAdOx1, niet het geval te zijn. Oxford-onderzoeker Dr Maheshi Ramasamy is in zijn nopjes met de bevindingen van zijn team. "Ouderen behoren tot de groep die als eerste een Covid-19-vaccinatie zouden moeten krijgen."

Nederlandse preorder

De Britten zijn hiermee de derde leverancier die met hoge verwachtingen de ring betreedt. Zij moeten echter nog wel een derde klinische fase door. Pfizer en Moderna hebben deze laatste fase al wel volbracht en wachten op groen licht van de Amerikaanse en Europese gezondheidswaakhonden zodat de massaproductie en distributie definitief van start kan.

De race wie het snelste en betrouwbaarste vaccin op de markt brengt, is in volle hevigheid losgebarsten. Pfizer was afgelopen week de eerste. Toen claimden ze een effectiviteit van 'rond de 90%'. Moderna liet begin deze week weten dat hun middel bij 94,5% aansloeg. Gisteren bleek dat de Pfizer-prik nóg beter werkte dan aanvankelijk gedacht: zij krikten hun percentage op naar 95%!

De Nederlandse overheid heeft in afgelopen zomer samen met Frankrijk, Duitsland en Italië 300 miljoen van deze Oxford-vaccins gepreorderd. Het is niet bekend wanneer de Amerikaanse concurrentie met percentages van boven de 99% naar buiten komt. 

Man bestelt biertje in bar, geeft fooi van 3000 dollar

Niet Doodchecken

Wil restaurant door nieuwe lockdown heen helpen

Lees verder

Winkeldief bedreigt personeel met naald

Niet Doodchecken

Personeel vroeg vriendelijk te betalen voor boodschappen

Lees verder

Acht minderjarige Zeeuwse pedojagers aangehouden

Binnenland

Worden verdacht van mishandeling in Goes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

China schiet 6G-satelliet de ruimte in

Lees verder

Brabantse Jezus opgeblazen met vuurwerk

Lees verder

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

Lees verder

Leidse leraar zit thuis na opdracht over moslimterrorisme

Lees verder

Russische tieners opgepakt om plannen aanslag in Minecraft

Lees verder

VIDEO - J. Lo treedt op in supersexy catsuit tijdens AMA's

Lees verder

Afgelopen week zijn 663 coronaboetes uitgedeeld

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Veganisten breken vaker botten dan vleeseters

Lees verder

Canada waarschuwt voor likkende elanden

Lees verder

Man steelt lege kassa en springt in rivier om politie te ontlopen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws