NieuwNieuws

Algemeen

Utrechts Statenlid met de dood bedreigd na Jip en Janneke-hoax

Fragmentenknipper beschuldigt RTV Utrecht van 'fake news' verspreiding

Een filmpje waarin het Utrechtse PvdA-Statenlid Julie d'Hondt zou pleiten voor het bannen van de kinderklassieker Jip en Janneke leidde donderdag tot een golf van verontwaardiging. Het Statenlid kreeg er flink van langs op sociale media en is zelfs met de dood bedreigd.

Een Vlaams medium dat zichzelf 'fors polariserend' noemt, deelde het gewraakte fragment op Twitter waarin het leek alsof 'links Jip en Janneke wil verbieden'. De video leidde direct tot commotie, maar bleek later volledig uit zijn context getrokken te zijn. Ze is helemaal niet voor een Jip en Janneke-ban en dit is ook nooit onderwerp van discussie geweest. Maar door de hoax-video, waarin cruciale context is weggelaten, leek dit wel zo.

Toch was het kwaad al geschiet. d'Hondt liet aan RTV Utrecht weten last te hebben van anonieme bellers, scheldpartijen en doodsbedreigingen. Wat ging er precies mis? Gistermiddag kwam het onderwerp Zwarte Piet in bibliotheken ter sprake. FvD diende een motie in om in 'gesprek te gaan' met biebs die van plan waren hun collectie aan te passen. 

Nadat de motie was verworpen, verklaarde PvdA'er waarom ze dit geen goed plan vond. Toen vielen de namen Jip en Janneke om de kwestie in een breder perspectief te plaatsen.

Jip en Janneke blijft legaal

d'Hondt toonde begrip voor de overweging van de bibliotheken, maar vond het geen taak voor de provincie om zich ermee te bemoeien.  "Jip en Janneke, dat kan gewoon echt niet meer. Ouderwets en stereotype bevestigend in de rol van man en vrouw", zei ze in het deel dat ook op internet werd gezet. Maar de woorden die daarna kwamen, zijn weggelaten.

 "Ik wil maar zeggen: de maatschappij verandert voortdurend en sommige literatuur moet in de context van de tijd waarin het gemaakt is". Omdat alleen het eerste deel van haar toelichting online stond, leek het alsof ze pleitte voor een verbod op de klassieker van Annie M.G. Schmidt uit 1952. Dit is nooit aan de orde geweest.

"Op sociale media zie je dat er veel verdraaiingen en verdachtmakingen zijn. Maar bedreigingen zijn echt uit den boze, dat is verwerpelijk en mag niet worden toegestaan", laat commissaris van de koning Hans Oosters vrijdagochtend aan RTV Utrecht weten. Hij benadrukt dat dit alle perken te buiten ging en gaat er 'natuurlijk' mee aan de slag.

De Vlaamse fragmentenknipper

Het fragment werd door Reactnieuws op Twitter gezet. In een reactie vertellen ze hier nog altijd achter te staan en te twijfelen aan de ernst van de bedreigingen aan het adres van d'Hondt. Daarnaast zou RTV Utrecht 'fake news' verspreiden door 'verontwaardigd te reageren op de bedreigingen' terwijl ze 'weinig onder de indruk zijn van de uitspraken over Jip en Janneke'.

"vele linkse politiekers zeggen nogal snel dat ze bedreigd werden, terwijl het in de meeste gevallen louter om het verkondigen van een andere mening ging dan de hunne", aldus ene Bart Deckers van Reactnieuws. Hij meent dat 'linkse deugmensen en SJW’ers' vanwege hun overtuigingen veel minder risico lopen dan Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh of Pim Fortuyn.

Deckers vermoedt dat d'Hondt eerder een slechte verliezer is van een 'maatschappelijk debat'. "Politiek bedrijven is geven en nemen. Je kan niet altijd winnen. Laat dat een les zijn", concludeert de Vlaamse fragmentenknipper die deze reactie wel had verwacht van 'dit soort politici van vandaag de dag, geruggesteund door de mainstream media", concludeert hij. Want het hád immers waar kúnnen zijn.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: