NieuwNieuws

Binnenland

Utrechts Statenlid met de dood bedreigd na Jip en Janneke-hoax

Fragmentenknipper beschuldigt RTV Utrecht van 'fake news' verspreiding

Een filmpje waarin het Utrechtse PvdA-Statenlid Julie d'Hondt zou pleiten voor het bannen van de kinderklassieker Jip en Janneke leidde donderdag tot een golf van verontwaardiging. Het Statenlid kreeg er flink van langs op sociale media en is zelfs met de dood bedreigd.

Een Vlaams medium dat zichzelf 'fors polariserend' noemt, deelde het gewraakte fragment op Twitter waarin het leek alsof 'links Jip en Janneke wil verbieden'. De video leidde direct tot commotie, maar bleek later volledig uit zijn context getrokken te zijn. Ze is helemaal niet voor een Jip en Janneke-ban en dit is ook nooit onderwerp van discussie geweest. Maar door de hoax-video, waarin cruciale context is weggelaten, leek dit wel zo.

Toch was het kwaad al geschiet. d'Hondt liet aan RTV Utrecht weten last te hebben van anonieme bellers, scheldpartijen en doodsbedreigingen. Wat ging er precies mis? Gistermiddag kwam het onderwerp Zwarte Piet in bibliotheken ter sprake. FvD diende een motie in om in 'gesprek te gaan' met biebs die van plan waren hun collectie aan te passen. 

Nadat de motie was verworpen, verklaarde PvdA'er waarom ze dit geen goed plan vond. Toen vielen de namen Jip en Janneke om de kwestie in een breder perspectief te plaatsen.

Jip en Janneke blijft legaal

d'Hondt toonde begrip voor de overweging van de bibliotheken, maar vond het geen taak voor de provincie om zich ermee te bemoeien.  "Jip en Janneke, dat kan gewoon echt niet meer. Ouderwets en stereotype bevestigend in de rol van man en vrouw", zei ze in het deel dat ook op internet werd gezet. Maar de woorden die daarna kwamen, zijn weggelaten.

 "Ik wil maar zeggen: de maatschappij verandert voortdurend en sommige literatuur moet in de context van de tijd waarin het gemaakt is". Omdat alleen het eerste deel van haar toelichting online stond, leek het alsof ze pleitte voor een verbod op de klassieker van Annie M.G. Schmidt uit 1952. Dit is nooit aan de orde geweest.

"Op sociale media zie je dat er veel verdraaiingen en verdachtmakingen zijn. Maar bedreigingen zijn echt uit den boze, dat is verwerpelijk en mag niet worden toegestaan", laat commissaris van de koning Hans Oosters vrijdagochtend aan RTV Utrecht weten. Hij benadrukt dat dit alle perken te buiten ging en gaat er 'natuurlijk' mee aan de slag.

De Vlaamse fragmentenknipper

Het fragment werd door Reactnieuws op Twitter gezet. In een reactie vertellen ze hier nog altijd achter te staan en te twijfelen aan de ernst van de bedreigingen aan het adres van d'Hondt. Daarnaast zou RTV Utrecht 'fake news' verspreiden door 'verontwaardigd te reageren op de bedreigingen' terwijl ze 'weinig onder de indruk zijn van de uitspraken over Jip en Janneke'.

"vele linkse politiekers zeggen nogal snel dat ze bedreigd werden, terwijl het in de meeste gevallen louter om het verkondigen van een andere mening ging dan de hunne", aldus ene Bart Deckers van Reactnieuws. Hij meent dat 'linkse deugmensen en SJW’ers' vanwege hun overtuigingen veel minder risico lopen dan Geert Wilders, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh of Pim Fortuyn.

Deckers vermoedt dat d'Hondt eerder een slechte verliezer is van een 'maatschappelijk debat'. "Politiek bedrijven is geven en nemen. Je kan niet altijd winnen. Laat dat een les zijn", concludeert de Vlaamse fragmentenknipper die deze reactie wel had verwacht van 'dit soort politici van vandaag de dag, geruggesteund door de mainstream media", concludeert hij. Want het hád immers waar kúnnen zijn.

Bank of England is 50 miljard pond aan biljetten 'kwijt'

Niet Doodchecken

De centrale bank hield onvoldoende toezicht op het contante betaalverkeer

Lees verder

Verstappen ook in tweede training achter Russell geëindigd

Sport

Solide tweede plek, Russell weer snelste

Lees verder

Geen uitzondering voor oudejaarsconference Youp

Binnenland

Ook Youp van 't Hek moet zich aan de coronaregels houden

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Jongerenpartij ROOD beschuldigt SP van Stasi-praktijken

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 4 december

Lees verder

Thierry Baudet wint ledenreferendum Forum voor Democratie

Lees verder

VIDEO - Wie herkent deze piepjonge drankdieven in Tilburg?

Lees verder

RTL-baas Peter van der Vorst is Frank en Rogier-soap kotsbeu

Lees verder

VIDEO - Zo overleefde Romain Grosjean de vurige horrorcrash

Lees verder

Politiefietsendief probeert buit te verkopen aan agent

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Geen mens, maar vogels verminken schaap

Lees verder

Drie jongens stelen 284 blikjes Red Bull

Lees verder

Gezin vindt verdwaalde koala in de kerstboom

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: