NieuwNieuws

Algemeen

JFvD-bestuur treedt tijdelijk terug, 'critici niet tevreden'

"Is dit alles? Dan is het oorlog."

Nadat een groep prominente Forum-politici hun kritiek uitten op de manier waarop het bestuur van jongerentak JFvD omging met leden die zich bedienden van antisemitisch, homofoob, racistisch en extreemrechts gedachtegoed heeft het jongerenbestuur zichzelf tijdelijk opgeheven. Dat doen ze, volgens een eigen statement op Twitter, om ruimte te bieden voor een intern onderzoek door partijprominenten Paul Cliteur, Olaf Ephraim en Wybren van Haga. Grote Leider Baudet noemt de zet ‘uitstekend,’ terwijl hij een eerdere verklaring zonder teruggetrokken bestuur vannacht al zonder extra eisen bewierookte

Wat er precies bedoelt wordt met 'tijdelijk terugtreden' is niet duidelijk, aangezien er in de statuten van de jongerenvereniging niets staat over een dergelijke maatregel en er ook geen interim-bestuur is aangekondigd.

Interne kritiek

Zondag werd duidelijk dat een aantal FvD-politici van de jongerentak af willen. De reactie op de boreale berichtjes, waarin werd geclaimd dat ze geen plaats hebben binnen de vereniging en ze volgens de beschuldigden ‘uit context’ zijn gehaald, was volgens hen te zwak. ‘Too little, too late,’ zei senator Annabel Nanninga. Ze krijg bijval van europarlementariër Roos, zijn fractievoorzitter Eppink, en statenfractieleiders uit Flevoland, Friesland, Overijssel en Utrecht.  Ze roepen op tot een volledige sanering van de jongerentak, en zijn kritisch op voorzitter Freek Jansen, die ook kandidaat-kamerlid en Baudets assistent is.

Ook kamerlid Theo Hiddema wil dat er schoon schip gemaakt wordt. Tegen de NOS zegt hij: "Als dit soort mensen in de partij zitten, moeten ze er heel snel uit. Ik ken die kleuters niet." Daarmee zijn de nummers twee én drie op de FvD-lijst voor de tweede kamerverkiezingen in 2021 kritisch op de nummers één en zeven. 

Boreale Freek

Het Parool meldt dat volgens bronnen binnen de partij een grote groep van mening is dat Jansens kandidatuur ingetrokken moet worden, maar dat Baudet achter hem blijft staan. Jansen is een aanhanger van wat we zachtgezegd ‘alt-right’-gedachtegoed kunnen noemen: hij regelde contacten tussen Baudet en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand voor een etentje met de beruchte megaracist Jared Taylor. Hij zou zich sympathiseren met de Nazi’s en mee hebben geschreven aan de ‘Uil van Minderva’-speech die leidde tot de exit van rechterhand Henk Otten (zijn plaats werd ingenomen door Jansen).

Volgens het Parool blijven Baudet en Jansen elkaar trouw en vinden ze dat klagers zelf op kunnen stappen. Volgens NRC-journalist Rik Rutten is de ruzie binnen de partij inmiddels geëscaleerd. Hij citeert een van de critici op Twitter: “Is dat alles waar ze mee komen? Dan is het oorlog.”

De tegenstanders van Jansen (en daarmee, zo lijkt het, partijleider Baudet) willen af van de antisemitische, of nazistische, stroming binnen de partij en de jongerenafdeling. In het voorjaar van dit jaar werd een eerdere appjesrel ‘opgelost’ door Jansen en zijn bestuur door klokkenluiders te royeren en een van de beschuldigde leden, Ruben Hermse, zelfs te promoveren tot coördinator voor de afdeling in Zuid-Holland. Sterker nog: hij zou werkzaam zijn als medewerker bij de kamerfractie van FvD. Dat Hermse niet vies is van een stukje racisme (of SS-tekens) blijkt ook uit de screenshots in handen van de collega's van GeenStijl.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: