NieuwNieuws

Algemeen

JFvD-bestuur treedt tijdelijk terug, 'critici niet tevreden'

"Is dit alles? Dan is het oorlog."

Nadat een groep prominente Forum-politici hun kritiek uitten op de manier waarop het bestuur van jongerentak JFvD omging met leden die zich bedienden van antisemitisch, homofoob, racistisch en extreemrechts gedachtegoed heeft het jongerenbestuur zichzelf tijdelijk opgeheven. Dat doen ze, volgens een eigen statement op Twitter, om ruimte te bieden voor een intern onderzoek door partijprominenten Paul Cliteur, Olaf Ephraim en Wybren van Haga. Grote Leider Baudet noemt de zet ‘uitstekend,’ terwijl hij een eerdere verklaring zonder teruggetrokken bestuur vannacht al zonder extra eisen bewierookte

Wat er precies bedoelt wordt met 'tijdelijk terugtreden' is niet duidelijk, aangezien er in de statuten van de jongerenvereniging niets staat over een dergelijke maatregel en er ook geen interim-bestuur is aangekondigd.

Interne kritiek

Zondag werd duidelijk dat een aantal FvD-politici van de jongerentak af willen. De reactie op de boreale berichtjes, waarin werd geclaimd dat ze geen plaats hebben binnen de vereniging en ze volgens de beschuldigden ‘uit context’ zijn gehaald, was volgens hen te zwak. ‘Too little, too late,’ zei senator Annabel Nanninga. Ze krijg bijval van europarlementariër Roos, zijn fractievoorzitter Eppink, en statenfractieleiders uit Flevoland, Friesland, Overijssel en Utrecht.  Ze roepen op tot een volledige sanering van de jongerentak, en zijn kritisch op voorzitter Freek Jansen, die ook kandidaat-kamerlid en Baudets assistent is.

Ook kamerlid Theo Hiddema wil dat er schoon schip gemaakt wordt. Tegen de NOS zegt hij: "Als dit soort mensen in de partij zitten, moeten ze er heel snel uit. Ik ken die kleuters niet." Daarmee zijn de nummers twee én drie op de FvD-lijst voor de tweede kamerverkiezingen in 2021 kritisch op de nummers één en zeven. 

Boreale Freek

Het Parool meldt dat volgens bronnen binnen de partij een grote groep van mening is dat Jansens kandidatuur ingetrokken moet worden, maar dat Baudet achter hem blijft staan. Jansen is een aanhanger van wat we zachtgezegd ‘alt-right’-gedachtegoed kunnen noemen: hij regelde contacten tussen Baudet en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand voor een etentje met de beruchte megaracist Jared Taylor. Hij zou zich sympathiseren met de Nazi’s en mee hebben geschreven aan de ‘Uil van Minderva’-speech die leidde tot de exit van rechterhand Henk Otten (zijn plaats werd ingenomen door Jansen).

Volgens het Parool blijven Baudet en Jansen elkaar trouw en vinden ze dat klagers zelf op kunnen stappen. Volgens NRC-journalist Rik Rutten is de ruzie binnen de partij inmiddels geëscaleerd. Hij citeert een van de critici op Twitter: “Is dat alles waar ze mee komen? Dan is het oorlog.”

De tegenstanders van Jansen (en daarmee, zo lijkt het, partijleider Baudet) willen af van de antisemitische, of nazistische, stroming binnen de partij en de jongerenafdeling. In het voorjaar van dit jaar werd een eerdere appjesrel ‘opgelost’ door Jansen en zijn bestuur door klokkenluiders te royeren en een van de beschuldigde leden, Ruben Hermse, zelfs te promoveren tot coördinator voor de afdeling in Zuid-Holland. Sterker nog: hij zou werkzaam zijn als medewerker bij de kamerfractie van FvD. Dat Hermse niet vies is van een stukje racisme (of SS-tekens) blijkt ook uit de screenshots in handen van de collega's van GeenStijl.

Aribgate - Ultimatum voor Vera Bergkamp

Politiek

Oppositie: 'Vertrouwen in democratie in het geding'

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Lekker onder een dekentje achter de tv kijken

Lees verder

Video - Mark Rutte klaar met Thierry Baudet: 'Ik heb geen enkele behoefte aan contact'

Politiek

'Dat is zinloos'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Inflatie eurozone naar elfde record op rij

Lees verder

Netflix neemt heel seizoen op maar annuleert serie al voor uitbrengen

Lees verder

Sporters blesseerden zich vorig jaar massaal

Lees verder

Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen Van Houwelingen (FvD) wegens tweet met nazivlag

Lees verder

Wopke Hoekstra: 'Illegale annexatie door Rusland volstrekt verwerpelijk'

Lees verder

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Limburgse scholieren bellen 112 en raken onwel vanwege deodorant in kantine

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: