NieuwNieuws

Algemeen

Drie aanhoudingen bij demonstratie Pegidapieten Eindhoven

Waaronder 'stinkhoer'-roeper Jan

Bij de demonstratie van Pegida in Eindhoven op zondagmiddag zijn drie mensen aangehouden. Het ging om een tegenprotest voor de actie van Kick Out Zwarte Piet, dat gisteravond aankondigde thuis te blijven. Ze wilden niet tegenover Pegida demonstreren en verklaarden geen vertrouwen te hebben in politie en gemeente. Het overgebleven protest verliep verder rustig.

De politie verklaart op Twitter dat ze vanmiddag drie mensen hebben aangehouden. Een gearresteerde demonstrant lijkt verdacht veel op Jan Dielissen, de man die in 2018 dankzij Vice viraal ging als de hooligan die ’stinkhoer’ en ‘hoer van de zwarten’ scandeerde richting de antiracisme-activisten van KOZP. Op beelden van het Eindhovens Dagblad is te zien hoe hij, in blackface en pietenpak, door agenten wordt weggevoerd. 

Proactief

De gemeente Eindhoven deelt mede dat de politie vandaag geprobeerd heeft een grote samenscholing van hooligans, zoals eerder in Maastricht en Venlo, te voorkomen. Groepen pro-pieten door 'het hele land' zijn gesommeerd niet naar Eindhoven te trekken en in de stad zijn er ‘ruim honderd’ mensen tegengehouden die naar het demonstratieterrein wilde gaan. De politie vermoed dat zij ‘onrust wilden veroorzaken.’

De gemeente stelt dat de keuze om Pegida en KOZP op hetzelfde Stadhuisplein te laten demonstreren op veiligheidsredenen gebaseerd was. Kick Out Zwarte Piet trok de aankondiging van hun demonstratie in, omdat ze ‘niet tegen een muur van haat’ wilden staan. "[...]zou dit betekenen dat vreedzame demonstranten opgesloten in een demonstratievak op een en hetzelfde plein tegenover rechts-extremisten zouden komen te staan terwijl er verder geen publiek is om onze boodschap aan te richten," schreef de actiegroep op Facebook.

Burgemeester Jorritsma betreurt de terugtrekking. “Het recht op demonstratie is een groot goed en wij hadden heel veel maatregelen getroffen om dit voor iedereen ook mogelijk te maken. Dan is het natuurlijk jammer dat, met zoveel inzet van mensen en middelen, een partij op het laatste moment besluit niet te komen,” zei hij tegen het Eindhovens Dagblad.

Politiek

Timmermans gaat Caroline van der Plas (BBB) 'uitleggen wat de Europese regels zijn'

Lees verder

Verdachte aangehouden na gezinsdrama A59

Algemeen

Bestuurder had teveel gedronken en drugs gebruikt

Lees verder

Heleen van Royen (58) trots op geslaagde fitgirl-missie

Glamorama

'Je kunt op elke leeftijd starten'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Volledig bestuur meldpunt Mores afgetreden, 'imago aangetast'

Lees verder

'Koopwoningen voor het eerst in bijna 10 jaar goedkoper'

Lees verder

Dassen versus ProRail: 2-0. Treinverkeer hele week plat

Lees verder

Video - Coalitie blokkeert debat over uitslag verkiezingen, oppositie woest

Lees verder

Jutta Leerdam ook in vorm in gesmolten ijs

Lees verder

Chanteur van André van Duin bekent en zegt sorry

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: