NieuwNieuws

Binnenland

Drie aanhoudingen bij demonstratie Pegidapieten Eindhoven

Waaronder 'stinkhoer'-roeper Jan

Bij de demonstratie van Pegida in Eindhoven op zondagmiddag zijn drie mensen aangehouden. Het ging om een tegenprotest voor de actie van Kick Out Zwarte Piet, dat gisteravond aankondigde thuis te blijven. Ze wilden niet tegenover Pegida demonstreren en verklaarden geen vertrouwen te hebben in politie en gemeente. Het overgebleven protest verliep verder rustig.

De politie verklaart op Twitter dat ze vanmiddag drie mensen hebben aangehouden. Een gearresteerde demonstrant lijkt verdacht veel op Jan Dielissen, de man die in 2018 dankzij Vice viraal ging als de hooligan die ’stinkhoer’ en ‘hoer van de zwarten’ scandeerde richting de antiracisme-activisten van KOZP. Op beelden van het Eindhovens Dagblad is te zien hoe hij, in blackface en pietenpak, door agenten wordt weggevoerd. 

Proactief

De gemeente Eindhoven deelt mede dat de politie vandaag geprobeerd heeft een grote samenscholing van hooligans, zoals eerder in Maastricht en Venlo, te voorkomen. Groepen pro-pieten door 'het hele land' zijn gesommeerd niet naar Eindhoven te trekken en in de stad zijn er ‘ruim honderd’ mensen tegengehouden die naar het demonstratieterrein wilde gaan. De politie vermoed dat zij ‘onrust wilden veroorzaken.’

De gemeente stelt dat de keuze om Pegida en KOZP op hetzelfde Stadhuisplein te laten demonstreren op veiligheidsredenen gebaseerd was. Kick Out Zwarte Piet trok de aankondiging van hun demonstratie in, omdat ze ‘niet tegen een muur van haat’ wilden staan. "[...]zou dit betekenen dat vreedzame demonstranten opgesloten in een demonstratievak op een en hetzelfde plein tegenover rechts-extremisten zouden komen te staan terwijl er verder geen publiek is om onze boodschap aan te richten," schreef de actiegroep op Facebook.

Burgemeester Jorritsma betreurt de terugtrekking. “Het recht op demonstratie is een groot goed en wij hadden heel veel maatregelen getroffen om dit voor iedereen ook mogelijk te maken. Dan is het natuurlijk jammer dat, met zoveel inzet van mensen en middelen, een partij op het laatste moment besluit niet te komen,” zei hij tegen het Eindhovens Dagblad.

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: