NieuwNieuws

Tech & Gaming

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

'Nationale eenheid in gevaar door sociaal medium'

Mensen staan soms steeds verder van elkaar af en dat is de schuld van Facebook. Dat denkt de overheid van de Salomonseilanden tenminste. Wat de leiding van het land betreft, komt er een tijdelijk verbod op het gebruik van het sociale medium. 

De politici denken dat een ban op het concept van Zuckerberg is de enige manier om cyberpesten en online lasten in de perken. Afgelopen week werd het idee aangekondigd. De overheid kon op weinig bijval van de onderdanen rekenen.

Premier Manasseh Sogavare denk dat een ban de enige manier is om de nationale eenheid in het land te bewaren. "Cyberpesten gebeurt veel op Facebook. Mensen worden lastiggevallen door andere mensen die nepnamen gebruiken en daarmee in een paar minuten reputaties kapot maken."

"Zielig en onrechtvaardig"

Volgens hem heeft de overheid de plicht om de nationale eenheid te bewaren en te zorgen voor een goed en gelukkig samenleven van de bevolking. "Facebook werkt alle moeite die we doen om dit land samen te brengen alleen maar tegen", zegt Sogavare. Volgens hem is het vooral om jonge mensen te beschermen tegen onfatsoenlijk en grof taalgebruik. Er wordt nog gewerkt aan een plan om te zorgen dat dit idee ook daadwerkelijk tot uitvoering kan worden gebracht.

Bewoners van de eilandengroep zijn woedend over het plan. Ook de oppositie vindt het niks. Oppositieleider Matthew Wale noemt het idee "zielig en onrechtvaardig". "Zeventig procent van onze populatie is onder de dertig", zegt hij tegen ABC. "Deze mensen zijn het meeste zichtbaar op sociale media." De redenen voor de ban vindt hij niet sterk genoeg.

Macht over gedrag op Facebook

Het verbod op Facebook blijft van kracht tot er een wet is waarin wordt bepaald dat de overheid in kan grijpen bij bepaald gedrag op het medium.

Dubieus is de keuze voor dit plan wel te noemen. Een paar weken geleden lekten er documenten op Facebook waarin stond hoe geld dat bestemd was voor coronahulp is gebruikt. De overheid kon op veel kritiek rekenen nadat de inhoud bekend werd. Sommigen noemen het lek de echte reden voor het bijzondere plan, ondanks dat de overheid beweert dat vrijheid van meningsuiting niet in het gedrang zal komen.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: