NieuwNieuws

Tech & Gaming

Salomonseilanden willen Facebookverbod tegen cyberpesten

'Nationale eenheid in gevaar door sociaal medium'

Mensen staan soms steeds verder van elkaar af en dat is de schuld van Facebook. Dat denkt de overheid van de Salomonseilanden tenminste. Wat de leiding van het land betreft, komt er een tijdelijk verbod op het gebruik van het sociale medium. 

De politici denken dat een ban op het concept van Zuckerberg is de enige manier om cyberpesten en online lasten in de perken. Afgelopen week werd het idee aangekondigd. De overheid kon op weinig bijval van de onderdanen rekenen.

Premier Manasseh Sogavare denk dat een ban de enige manier is om de nationale eenheid in het land te bewaren. "Cyberpesten gebeurt veel op Facebook. Mensen worden lastiggevallen door andere mensen die nepnamen gebruiken en daarmee in een paar minuten reputaties kapot maken."

"Zielig en onrechtvaardig"

Volgens hem heeft de overheid de plicht om de nationale eenheid te bewaren en te zorgen voor een goed en gelukkig samenleven van de bevolking. "Facebook werkt alle moeite die we doen om dit land samen te brengen alleen maar tegen", zegt Sogavare. Volgens hem is het vooral om jonge mensen te beschermen tegen onfatsoenlijk en grof taalgebruik. Er wordt nog gewerkt aan een plan om te zorgen dat dit idee ook daadwerkelijk tot uitvoering kan worden gebracht.

Bewoners van de eilandengroep zijn woedend over het plan. Ook de oppositie vindt het niks. Oppositieleider Matthew Wale noemt het idee "zielig en onrechtvaardig". "Zeventig procent van onze populatie is onder de dertig", zegt hij tegen ABC. "Deze mensen zijn het meeste zichtbaar op sociale media." De redenen voor de ban vindt hij niet sterk genoeg.

Macht over gedrag op Facebook

Het verbod op Facebook blijft van kracht tot er een wet is waarin wordt bepaald dat de overheid in kan grijpen bij bepaald gedrag op het medium.

Dubieus is de keuze voor dit plan wel te noemen. Een paar weken geleden lekten er documenten op Facebook waarin stond hoe geld dat bestemd was voor coronahulp is gebruikt. De overheid kon op veel kritiek rekenen nadat de inhoud bekend werd. Sommigen noemen het lek de echte reden voor het bijzondere plan, ondanks dat de overheid beweert dat vrijheid van meningsuiting niet in het gedrang zal komen.

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: