NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 23 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes! 

Met vandaag onder andere: goed nieuws rondom vaccins, minder goed nieuws voor veganisten en nog slechter nieuws voor de fans van snert.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Goed nieuws rondom vaccin

We beginnen met goed nieuws vanuit Oxford, want hun vaccin, en ook eigenlijk ons vaccin want we hebben er al miljoenen van gekocht, is tussen de 60% en 90% effectief. Personen die eerst een halve dosis kregen en daarna een hele, bleken beter beschermd dan mensen die twee keer een hele dosis kregen. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat er minder vaccins nodig zijn voor een beter resultaat. Snap je? 

De ontwikkeling van coronavaccins gaat op dit moment retesnel en lijkt zo langzamerhand een wedstrijdje ver-spuiten te worden. Fabrikant Pfizer roept dat hun vaccin 90% effectief is, Moderna riep daarna 94,5%, waarna Pfizer weer zei dat ze eerst een grapje maakten en dat hun vaccin nu opeens 95% effectief was. Begrijpen die bedrijven niet wat we  al honderden miljoenen vaccins hebben besteld? Dit hoeven jullie niet te doen. 

China en Rusland hacken vaccinmakers

Nu lijkt het alsof de bedrijven uit het westen de vaccinwedloop aan het winnen is, maar we weten natuurlijk allemaal dat landen als Rusland en China al lang vaccins hebben. Toch lijken ze hun eigen goedjes toch niet helemaal te vertrouwen, want volgens experts zouden hackers van ‘vijandige staten’ de details en geheimen achter het testen en de productie van coronavaccins proberen te achterhalen. 

Met vijandelijke staten worden China, Rusland, Iran en Noord-Korea bedoeld. Een expert noemt de acties onderdeel van een ‘oorlog’ in intellectueel eigendom die al langer gaande is maar zich nu op vaccins focust. Het is een ‘zaak van nationale trots’ over wie het eerste werkende vaccin in handen van artsen kan krijgen, zegt hij tegen de Britse krant The Guardian. Zo trots zijn ze dus toch niet op hun eigen werk.

WK Snertkoken in de soep

Na de Olympische Spelen, het EK Voetbal en de Elfstedentocht wordt ook dat andere grote evenement nu getroffen door de coronacrisis. Het WK Snertkoken 2021 kan helaas niet doorgaan. De klap komt hard aan, maar het evenement dat gepland stond voor 19 februari 2021 is geannuleerd. 

Normaal gesproken wordt de prestigieuze wedstrijd gehouden in het Alfa College in Groningen, maar omdat school te maken heeft met strenge maatregelen moest de beslissing genomen worden. Wel is aangekondigd dat een volgende editie gepland staat op 18 februari 2022. De iCals kunnen gezet en deelnemers kunnen nu nog een extra jaar trainen. 

Biden krijgt presidentieel Twitteraccount

Twitter laat al wat langer van zich horen als het gaat om de Amerikaanse presidentverkiezingen. Veel van de tweets van Trump krijgen een onderschrift die de waarheid van zijn beweringen in twijfel trekt. Nu heeft het volgens sommigen sociale mediaplatform aangekondigd de officiële presidentiële accounts op de dag van de beëdiging zal overdragen aan President Elect Joe Biden. 

Het platform negeert hiermee Trumps claims over verkiezingsfraude. Iets wat overigens ook alle rechters in het land doen. Twitter heeft een tiental accounts gereserveerd aan het presidentschap. Het gaat onder andere om @POTUS, President of the United States, FLOTUS, First Lady of the United States en PressSec voor de Press Secretary, de persvoorlichter. Oude tweets worden daarnaast bewaard, zo kun je alle Tweets van Obama nog lezen via @POTUS44. Overigens zal het Trump weinig doen, hij tweet alleen maar via zijn eigen account. 

Herbivoren breken sneller iets

Knabbel je liever op een wortel dan een blokje kaas bij de borrel en verruil je kip doorgaans voor een stuk tempeh? Nou, dan heb je 43% meer kans om je botten te breken dan mensen die af en toe een karbonaadje eten. De afgelopen tien jaar deed professor Tammy Tong onderzoek onder bijna 50.000 mensen die in Engeland wonen. De mensen met een veganistisch eetpatroon, hadden dus veel meer kans om hun botten te breken dan de vleesetende kandidaten. 

Natuurlijk is er een behoorlijke nuance te plaatsen bij dit onderzoek, want de verhouding verschoof meer wanneer het BMI en de proteïne- en calciuminname werden meegenomen in de resultaten. "Mensen met een lager BMI lopen meer risico hun heup te breken, blijkt uit eerder onderzoek", zegt Tong. De verklaring daarvoor is simpel: heb je een lager gewicht, dan heb je vaak minder vet en dus minder 'kussens' om je lijf om je te beschermen tegen een botbreuk bij een val.  Eigenlijk is het logisch dat veganisten sneller in het gips geraken, want mensen hebben  brozere botten als ze minder proteïne en calcium binnenkrijgen, want ja, “de mens is eigenlijk helemaal niet gemaakt om melk te drinken”. 

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: