NieuwNieuws

Tech & Gaming

Jupiter en Saturnus gaan 'daten' aan de aardse sterrenhemel

Voor het eerst sinds de Middeleeuwen is deze 'planetaire paringsdans' te zien

Voor het eerst sinds 1623 zullen de gasreuzen Jupiter en Saturnus tussen 15 en 25 december in een zogenaamde 'conjunctie' zichtbaar zijn aan de sterrenhemel. Dit bijzondere fenomeen houdt in dat hemellichamen zich hebben verenigd vanuit het perspectief van de aarde. Ergo: ze zien eruit als een dubbelster.

Het komt niet vaak voor dat de grootste planeten van ons zonnestelsel zich op een lijn bevinden zodat wij ze op deze manier kunnen aanschouwen. "De conjunctie is vlak na zonsondergang het beste te zien", vertelt wetenschapsexpert Martijn Peters aan HLN.

"Met het blote oog zien we dan eigenlijk maar één planeet. We hebben een verrekijker of een telescoop nodig om Jupiter en Saturnus dan nog van elkaar te kunnen onderscheiden, omdat ze zo dicht bij elkaar staan," legt hij uit.

Manen, ringen en dat soort dingen

Het fenomeen is zo zeldzaam omdat Saturnus en Jupiter respectievelijk 29,6 en 11,9 jaar doen om een rondje om de zon te volbrengen en de 'hoek' waarin je ze ziet vanaf onze planeet precies goed moet zijn. De kosmische gasreuzendate is in de dagen rond 21 december het beste waar te nemen en bevindt zich vlak boven de horizon in zuidwestelijke richting.

Liefhebbers van de achttien Jupitermanen en de karakteristieke Saturnusringen komen helemaal aan hun trekken. Want ook deze zijn met een telescoop allemaal bij elkaar in de buurt te zien vanaf de aarde, schrijft Space.com.

Once in a lifetime

Het is wel raadzaam om naar een plek buiten de bebouwde kom of op grote hoogte te gaan kijken. En om de conjunctie te kunnen zien is vanzelfsprekend eveneens een onbewolkte lucht nodig. Sterrenkijkers op het zuidelijk halfrond hebben volgende maand helaas pech.

Omdat de intervallen van deze gasreuzenconjuncties onregelmatig zijn, hoeven we niet opnieuw 800 jaar te wachten tot het weer plaatsvindt. De volgende kans om de paringsdans van de buitenplaneten vanaf onze planeet te kunnen aanschouwen is in 2080, een jaartal dat voor sommige lezers haalbaar moet zijn.

Mocht je de conjunctie over zestig jaar opnieuw missen dan is je volgende kans in het jaar 2417. Maar dan is iedereen die dit artikel leest wel echt dood. Het is maar goed dat Saturnus en Jupiter niet daadwerkelijk met elkaar botsen, anders haalden we hier met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het einde van het rampjaar 2020 niet.

Dagcijfers corona: 4.822 nieuwe besmettingen

Binnenland

Weer iets lager op de maandag

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Lakse IT'er kost bedrijf 73.000 euro

Lees verder

Britten kunnen boeteloos gassen op het vasteland

Lees verder

Brabanders zijn de meest onzekere Nederlanders

Lees verder

Vaccinatie kwetsbare ouderen in Nederland begonnen

Lees verder

Opnames nieuw Peaky Blinders-seizoen lijken hervat

Lees verder

Influencer (35) krijgt kind van eigen stiefzoon (21)

Lees verder

Rusland zet twee medewerkers NL ambassade het land uit

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Autodief rijdt terug om kind uit wagen te zetten en moeder een standje te geven

Lees verder

Haastige pakketbezorger jat ambulance die zijn route blokkeert

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: