NieuwNieuws

Binnenland

Arjen Lubach kreeg edgy RUMAG-boefjes aan het janken

"Veel dingen die wij met onze beste wil zelf bedachten, bleken vaak al te bestaan", RUMAG

De maand maart was voor de commerciële knipplakkers van RUMAG absoluut geen fijne periode. Het bedrijf kwam na wekenlange ophef op sociale media en een genadeklap van Arjen Lubach over plagiaat, coronakleding en discutabele verdienmodellen in een diep dal terecht.

Hoewel de CEO van het schurende jongerenmerk Danny Membre toegeeft dat er 'verkeerde beslissingen' zijn genomen, vindt hij dat de NPO veel te ver is gegaan met de kritiek aan hun adres. De late-nightshow zou hun werkwijze 'veel te zwart-wit' hebben neergezet. Tegen de Nieuwe Revu vertelt hij dat zijn tienertoko met de sloopkogel is behandeld door de VPRO-show.

Even later laat Membre zien dat hij het verschil niet kent tussen journalistiek en satirische late night-shows door Zondag met Lubach te beschuldigen van het niet doen van wederhoor. RUMAG herkent zich nog altijd niet in het geschetste beeld en betreurt de ontstane ophef. Van plagiaat met voorbedachte raden zou nooit sprake zijn geweest in deze 'trial by media'.

Tranen, tuiten en toeval

De bewuste uitzending liet diepe littekens na op de werkvloer. "Sommige collega's op kantoor konden de dag erna hun tranen niet bedwingen. Deze klap voelde als onrechtvaardig en het maakte ons boos", aldus Membre in het openhartige gesprek waarin hij aangeeft nog altijd gefrustreerd te zijn over het hele voorval waarbij oud-CEO Thijs van der Heide het veld moest ruimen.

RUMAG benadrukt nog altijd het nooit hun bedoeling was om betrapt te worden op het jatten van teksten teksten die 'toevalligerwijs al bleken te bestaan' op hun t-shirts, petten en andere prullaria te knallen om er rijk van te worden. Allemaal pech en toeval, vindt Membre. "Zo simpel is het. Als ik jou vraag om nu een tekst te verzinnen, dan is de kans groot dat deze ergens op wat voor manier dan ook, al te vinden is."

Als tip voor de volgende keer heeft hij Zondag met Lubach meegegeven dat ze voortaan wederhoor moeten plegen voor ze van plan zijn om een bedrijf te slopen met een overdonderende hoeveelheid bewijslast vanuit meerdere bronnen.

Aanwinst voor de Nederlandse taal

Toch heeft RUMAG wel degelijk voor originele taalvondsten teweeg gebracht: RUMAGGEN of 'een RUMAG'je plegen' zijn sinds dit voorjaar onlosmakelijk verbonden met hun vermeende knip-en-plak-werkzaamheden en een verrijking van de Nederlandse taal.

Inmiddels is maart alweer 8 maanden geleden en zijn de gemoederen rondom RUMAG iets gekalmeerd. Hun imago is nog altijd naar de vernieling, maar het bedrijf gaf in april wel aan een nieuwe koers te gaan bewandelen.

Hebben ze hun leven gebeterd? Een beetje. Maar nu ze voor een groot deel zelf hun gevatte tekstjes moeten verzinnen, slaan ze de plank nog wel eens mis. En goed ook. Op 'open riool' Twitter, waar de rel destijds als eerste losbarstte, hebben ze zich sinds 26 maart niet meer durven te vertonen.

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: