NieuwNieuws

Tech & Gaming

Virtuele hulp Alexa van Amazon spuwt antisemitische complottheorieën

Maar had ze wijn op? 

Een virtuele hulp die al je vragen beantwoordt is een knap staaltje techniek, maar de software van Amazon's Alexa lijkt het verspreiden van antisemitisme niet te kunnen tegenhouden. Een commissie van het Britse parlement trok deze week aan de bel over het gemak waarmee Alexa jodenhaat spuwt wanneer iemand het apparaat een verkeerde vraag stelt.

In een video die werd gedeeld op Twitter is te zien hoe Alexa reageert wanneer iemand vraagt of joden de media aansturen. Alexa haalt zonder blikken of blozen een Wikipedia-artikel over de extreemrechtse website JewWatch aan. "Volgens JewWatch sturen joden de media aan."

Ook op vragen over de holocaust weet Alexa geen genuanceerd antwoord. "Volgens ontkenners is het een hoax of een overdrijving die is bedacht door joden om zich boven andere volkeren te verheven."

Alexa haalt antwoorden rechtstreeks uit artikelen op het internet, maar geeft daarbij geen context. Dat kan belangrijk zijn, bijvoorbeeld wanneer een artikel complottheorieën of andere extreme ideeën beschrijft.

Israël

Vooral over Israël is Alexa niet mals. Wanneer iemand de vraag stelt of de staat Israël schuldig is aan oorlogsmisdaden, antwoordt ze "grootschalige etnische zuivering en het plegen van misdaden tegen de mensheid waaronder oorlogsmisdaden. Ja, Israël is schuldig aan oorlogsmisdaden".

Amazon heeft laten weten dat de antisemitische zinnen die over het internet gaan stuk voor stuk zijn geblokkeerd en niet meer door Alexa kunnen worden uitgesproken. De gevallen van worden onderzocht. "Wij zijn tegen elke vorm van discriminerende en beledigende content."

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: