NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 28 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Loeki de Leeuw maakt zeer hoogstwaarschijnlijk een comeback, Hugo Borst was een boefje, en Alexa van Amazon ís een boefje. 

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

We beginnen vandaag met Max Verstappen. Hij heeft een derde tijd op de klok gezet voor de Grand Prix van Bahrein. De Mercedessen waren oppermachtig in de zandbak en wereldkampioen Hamilton start op één en zijn teamgenoot Bottas op twee. Max’ teamgenoot Alexander Albon crashte gisteren nog in de vrije training, maar zette vandaag een vierde tijd neer. De pechvogels van vandaag zijn alle coureurs die een Ferrari-motor achterin hebben liggen. Ook het fabrieksteam haalt het laatste deel van de kwalificatie niet en moet het doen met een elfde (Vettel) en twaalfde (LeClerc) plek. Dat is wel eens anders geweest.

Afgelopen nacht heeft een 33-jarige man voor korte tijd twee ambulancemedewerkers bedreigd en gegijzeld in zijn woning in Broek op Langedijk. De ambulance was juist gekomen om de man te helpen omdat hij onwel was geworden en zelf verklaarde onder invloed te zijn van drugs. Stank voor dank, want toen ze in zijn huis waren pakte de man een paar messen waarmee de medici bedreigd werden en vastgehouden. De politie kon de gijzeling beëindigen en heeft de man gearresteerd. De messen zijn in beslag genomen en de politie laat in een persbericht weten dat tegen dergelijk geweld tegen hulpverleners hard wordt opgetreden. "Hulpverleners hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. (...) Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen hulpverleners wordt niet getolereerd." Duh.

Alexa, het is een prachtig stukje techniek van Amazon waarmee je met je stem je hele huis kunt bedienen en je kunt de beste meid ook vragen stellen, waarna ze antwoord geeft. Een commissie van het Britse parlement trok deze week aan de bel over het gemak waarmee Alexa jodenhaat spuwt wanneer iemand haar een verkeerde vraag stelt. In een video die werd gedeeld op Twitter is te zien hoe Alexa reageert wanneer iemand vraagt of joden de media aansturen. Alexa haalt zonder blikken of blozen een Wikipedia-artikel over de extreemrechtse website JewWatch aan. "Volgens JewWatch sturen joden de media aan." Ook op vragen over de holocaust weet Alexa geen genuanceerd antwoord. "Volgens ontkenners is het een hoax of een overdrijving die is bedacht door joden om zich boven andere volkeren te verheven." Vooral over Israël is Alexa niet mals. Wanneer iemand de vraag stelt of de staat Israël schuldig is aan oorlogsmisdaden, antwoordt ze "grootschalige etnische zuivering en het plegen van misdaden tegen de mensheid waaronder oorlogsmisdaden. Ja, Israël is schuldig aan oorlogsmisdaden". Amazon heeft laten weten dat de antisemitische zinnen die over het internet gaan stuk voor stuk zijn geblokkeerd en niet meer door Alexa kunnen worden uitgesproken. D Het bedrijft zegt bovendien tegen elke vorm van discriminerende en beledigende content te zijn. Op de redactie van NieuwNieuws hebben we ook Alexa, of jou ja, een iets goedkopere variant. Wat denk jij van de Holocaust? Oeh.

Asjemenou, Loeki de Leeuw keert namelijk terug in de reclameblokken van De Ster bij de publieke omroep. Althans, er wordt aan gewerkt. Dat vertelde Ster-baas Frank Volmer gisterenavond op NPO Radio 2. "Ik wil het dolgraag, wij zijn er heel hard mee bezig en zijn er heel dichtbij" aldus Volmer. Hij bracht het heugelijke nieuws tijdens de Reclamemuziek Top 40 bij dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof. Toen de presentatoren grapten dat de baas van de Ster wel 98% zeker klonk, sprak Volmer hoopvolle woorden over de terugkeer van de klunzige, oranje leeuw. "Maar ook al is het 98 procent, er blíjft twee procent kans dat het niet gaat lukken. Maar het zou wel heel erg leuk zijn. "Frank Volmer zou voor de terugkeer van Loeki onder andere in gesprek zijn met de dochter van filmproducent Joop Geesink, de schepper van het reclamedier. In 2019 keerde Loeki al eenmalig terug op de beeldbuis, dit kwam tot stand na een petitie van radio-dj's Jeroen Kijk in de Vegte en Jan-Willem Roodbeen. Toen was een permanente terugkeer van Loeki de Leeuw nog te duur volgens De Ster. Na aanhoudende geluiden van protest besloot Frank Volmer toch te onderzoeken of er draagvlak was voor een comeback. Uit het 20.000 euro kostende onderzoek dat werd uitgevoerd door Motivaction bleek dat twee derde van de kijkers enthousiast was over nieuwe bijdrages van Loeki aan de reclameblokken. Vanaf 1972 was de leeuw een terugkerend gezicht dat reclameblokken opende en afsloot. De clips van een paar seconden die vaak draaiden om de lompheid van Loeki en steevast werden afgesloten met de kreet "asjemenou" werden in 2004 te duur om te blijven maken en uitzenden.

Schrijver Hugo Borst doet in het televisieprogramma Sanders Gerse Gasten een boekje open over zijn zéér criminele verleden. Hij biecht namelijk op dat hij als 9-jarig jochie eens is gearresteerd wegens diefstal! Hij ging met regelmaat gezellig samen met een vriend uit stelen bij de V&D in Rotterdam, waar hij vooral dure balpennen stal. Hij wilde toen al veel schrijven. Wat een gangster is het ook. Hij werd op een dag gepakt door de politie met 400 gulden aan gestolen pennen op zak. Hij werd naar politiebureau Haagseveer gebracht waarna zijn vader hem kwam ophalen. Die vertelde hem enorm teleurgesteld in hem te zijn en dat is volgens Hugo het ergste wat er als kind kan gebeuren. De schrijver kreeg daarna wel een winkelverbod van de V&D. Of de V&D zonder dit winkelverbod niet failliet was gegaan is nog onduidelijk. 

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: