NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 29 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag: vuur in Bahrein en op Urk, de dood van Darth Vader en de centen van AOC.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

De Britse minister voor cultuur, Oliver Dowden, wil streamingplatform Netflix vragen om een ‘gezondheidswaarschuwing’ voor afleveringen van The Crown te plaatsen. Kijkers moeten er volgens hem op gewezen worden dat het kostuumdrama fictief is. The Crown gaat over de Engelse koninklijke familie en in het laatste seizoen draait voornamelijk om oud-premier Margaret Thatcher en de relatie tussen Prins Charles en Diana Spencer. Vooral over dat laatste onderwerp is veel kritiek geuit, omdat seriebaas Peter Morgan te veel vrijheden zou hebben genomen in het script. Volgens de Britse roddelpers zijn er mensen in en rond het koningshuis die niet te spreken zijn over de serie. Gek he. Netflix heeft niet direct gereageerd, maar heeft in eerder uitingen en behind-the-scenes-beelden al duidelijk gemaakt dat de serie niet als documentaire bedoeld is. 

Gisterenavond was het weer onrustig op Urk, dat meldt Omroep Flevoland. Bussen van de ME werden bekogeld met flessen en stenen en er werden meerdere aanhoudingen verricht. Er was al op geanticipeerd door van een deel van Urk een veiligheidsrisicogebied te maken, wat de politie in staat stelde preventief te fouilleren. Ondanks de getroffen maatregelen moest de ME opnieuw ingrijpen nadat groepen jongeren brand stichtten, vernielingen pleegden en met zwaar vuurwerk gooiden. De burgemeester van Urk Cees van den Bos heeft op Twitter laten weten dat er door het preventieve optreden van de politie minder overlast was dan vorige week, maar dat stevig ingrijpen van de ME alsnog nodig was. 

Over Urk gesproken, de Grand Prix van Bahrain leek vandaag wel de binnenstad van het vissersdorpje. Er ontstond ook daar een vuurzee nadat de Franse coureur Grosjean met volle snelheid in de vangrail vloog. Zijn wagen werd in stukken gereten. Net als op Urk geloven veel mensen dat het een wonder is dat hij de vuurzee heeft overleefd. Zijn team meldt dat hij lichte brandwonden aan zijn handen en enkels heeft. De coureur is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Enkele pitverslaggevers meldenop Twitter dat er gevreesd wordt voor gebroken ribben. De race werd pas uren later hervat en zal later vanavond worden uitgereden. 

De Britse acteur David Charles Prowse (1935), die de rol van Darth Vader speelde in de oorspronkelijke Star Wars-Trilogie, is vandaag overleden. Prowse overleed na een kort ziekbed, dat meldt de BBC. Dave Prowse werd gecast als Darth Vader dankzij zijn imponerende fysieke verschijning, hij was bijna twee meter lang. De voormalig bodybuilder was in totaal 50 jaar lang op het witte doek te zien, maar het was zijn rol als de Sith Lord in Star Wars die hem internationale bekendheid bezorgde. Overigens was Prowse, vanwege zijn West Country-accent, niet geschikt voor de stem van Darth Vader. Het personage werd ingesproken voor James Earl Jones, iets waar Prowse tijdens het filmen niet van op de hoogte was. Hij was er dan op zijn zachtst gezegd ook niet blij mee. Aan de andere kant, als Darth Vader als een hillbilly had geklonken was ook niet echt indrukwekkend. Prowse is 85 jaar oud geworden. 

Amerikaanse politicus Alexandria Ocasio-Cortez heeft 200.000 dollar ingezameld met een benefietstream, dat schrijft ze op Twitter. Met de livestream haalde AOC geld op om mensen te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis. De donaties van kijkers gaan onder andere naar voedselbanken en rechtsbijstand voor mensen die uit hun huis zijn gezet.In de livestream op Twitch speelde Ocasio-Cortez de populaire game Among Us. De vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden speelde samen met andere politici en bekende contentcreators waaronder Youtuber nognooitvangehoord en streamer weetikveel. Naar de stream werd in totaal twee miljoen keer gekeken.

Ten Hag mogelijk naar Borussia Mönchengladbach

Sport

Gaat Erik ten Hag die Elf von Niederrhein leiden?

Lees verder

Openbaar vervoer blijft ook na avondklok doorrijden

Binnenland

Het besturen van een bus, tram of trein wordt beschouwd als een essentiële taak

Lees verder

Paleontologen presenteren 'allergrootste dinosaurus ooit'

Tech & Gaming

De prehistorische kolos moet naar schatting tussen de 44 en 48 meter lang geweest zijn

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Jumbo-Visma blikt vooruit op wielerjaar 2021

Lees verder

Ali B: 'Ik en Waylon hebben vaker ruzie'

Lees verder

'Onwel geworden' Big Brother-Jill was gewoon ongesteld

Lees verder

Ayatollah Khameini bedreigt Trump op twitter, Trump niet in staat te reageren

Lees verder

Advocaat redt omgekukeld schaap in nood op weg naar rechtbank

Lees verder

Zo heet het kindje van Gigi Hadid en Zayn Malik

Lees verder

Google tegen Australië: Betalen voor content? We blokkeren jullie hele land

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Advies van overheid zorgt voor verbazing: 'dans en spring op je plek'

Lees verder

Stout pornokoppel opgepakt voor seksen in draaiend reuzenrad

Lees verder

Tieners delen handgel uit, blijkt secondelijm

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: