NieuwNieuws

Binnenland

FvD statenfractie Utrecht splitst zich af

Groningen blijft wel bij Baudet

De provinciale statenfractie van het Forum voor Democratie in Utrecht splitst zich af van de partij en gaat verder als onafhankelijke fractie. Dat maakt de fractie bekend in een kort statement. Opgestapt kandidaat Kamerlid Nicki Pouw-Verweij maakt onderdeel uit van de Utrechtse fractie.

"Gezien de ontwikkelingen in Forum voor Democratie, willen wij op dit moment niet onder FvD-vlag functioneren. Dit staat ons provinciale werk in de weg", luidt de verklaring. "We blijven ons inzetten voor onze kiezers en het verkiezingsprogramma waarop wij verkozen zijn."

In tegenstelling tot Utrecht, heeft de Groningse statenfractie verklaard solidair te zijn met de landelijke chaos. De vijfkoppige fractie, de tweede van de provincie achter GroenLinks, liet zondagavond op Twitter weten zich 'bewust neutraal' te hebben opgesteld, maar nu 'de politieke lijn van FvD met Thierry Baudet' te steunen.

Chaos en wanbeleid in de partij

Met zes zetels is de Utrechtse afdeling de derde partij achter GroenLinks en de VVD (ieder 8 zetels). De afsplitsing houdt de deur echter wel op een kier: "Mocht de situatie in de partij ten goede keren dan kunnen wij onze positie heroverwegen."

Binnen FvD is het al meer dan een week onrustig. Door een nieuwe rel over nazisme en antisemitisme in de jongerenafdeling, is de bom gebarsten en de partij verscheurd en verdeeld geraakt. Ook aan Thierry Baudet zelf kleven inmiddels beschuldigingen van antisemitisch gedachtengoed.

Op het officiële twitteraccount van Forum verscheen zondagavond het bericht dat het bestuur een 'bindend referendum' wil afkondigen om de vraag voor te leggen of Thierry Baudet partijleider moet blijven. Ook over die verklaring is meteen weer gedoe: een bindend referendum staat niet in de statuten en de functie van partijleider bestaat niet binnen de partij.

Dagcijfers corona: 4.822 nieuwe besmettingen

Binnenland

Weer iets lager op de maandag

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Lakse IT'er kost bedrijf 73.000 euro

Lees verder

Britten kunnen boeteloos gassen op het vasteland

Lees verder

Brabanders zijn de meest onzekere Nederlanders

Lees verder

Vaccinatie kwetsbare ouderen in Nederland begonnen

Lees verder

Opnames nieuw Peaky Blinders-seizoen lijken hervat

Lees verder

Influencer (35) krijgt kind van eigen stiefzoon (21)

Lees verder

Rusland zet twee medewerkers NL ambassade het land uit

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Autodief rijdt terug om kind uit wagen te zetten en moeder een standje te geven

Lees verder

Haastige pakketbezorger jat ambulance die zijn route blokkeert

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: