NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Brein reageert zelfde op eenzaamheid als op honger

Na hangry is langry ook een ding

Te lang geen sociale prikkels heeft in je hersenen hetzelfde effect als een knorrende maag. Wetenschappers Massachusetts Institute of Technology (MIT) deden onderzoek naar waarom sociale afstand houden zo moeilijk is.

Sinds maart is knuffelen ten strengste verboden en komen we met een stuk minder mensen in aanraking. Het gebrek aan contacten kan ervoor zorgen dat ons brein hetzelfde reageert als wanneer we honger hebben. Dr. Livia Tomova, hoofdauteur van het onderzoek, zegt daarover: "Acute isolatie zorgt ervoor dat je een social craving kunt krijgen." Doordat er geen contact mogelijk is, krijg je meer behoefte aan contact.

Verandering van sociale routines

Dat lijkt op wat de hersenen doen wanneer je langere tijd niet eet. "Van vasten krijg je honger", zegt ze.  "Begin dit jaar hebben miljoenen mensen ervaren hoe het is om ineens weinig tot geen fysieke contacten te hebben." Dit had uiteraard te maken met het coronavirus. "Deze onverwachte verandering van sociale routines maakt het belangrijk dat we de sociale behoeften van mensen beter begrijpen."

Het onderzoek werd in het blad Nature Neuroscience gepubliceerd. De wetenschappers tonen daarin aan dat sociale afstand kan zorgen voor enorme effecten in het brein, zoals ook drugsgebruik dat kan doen. We maken dopamine aan als we contact hebben met mensen. Dat maak je ook aan als je eet. Bij weinig prikkels kan de scherpte van je hersenen afnemen.

Behoefte aan sociale interactie

Voor het onderzoek werden veertig vrijwilligers op drie manieren getest. De eerste groep zat tien uur alleen en zonder sociale media in een kamer. De tweede groep vrijwilligers kon zich gewoon gedragen maar mochten ze tien uur lang niet eten. De derde groep moest vasten én werd geïsoleerd. Daarna werd er een scan van de hersenen gemaakt. De hersenen van de geïsoleerde personen reageerden extremer op plaatjes van sociale situaties, bijvoorbeeld beelden van mensen die aan het lachen of praten waren.

De reactie van de hongerigen was hetzelfde als bij de sociaal geïsoleerden. Alleen reageerden de hersenen op deze manier op foto's van eten. Hoe eenzamer of hongeriger iemand was, hoe heftiger de reactie. Mensen die tien uur lang geen sociaal contact en geen eten hadden gehad, reageerden ongeveer hetzelfde op beide foto's.

Mensen hebben meer behoefte aan sociale interactie als ze een tijd alleen zijn geweest, zegt Tomova. "Chronische isolatie en eenzaamheid worden geassocieerd met een mindere mentale en fysieke gezondheid. We weten alleen nog niet zoveel over verplichte isolatie." De wetenschappers gaan kijken hoeveel interactie een mens precies nodig heeft om een beetje normaal te kunnen functioneren.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: