NieuwNieuws

Binnenland

FNV roept op tot sluiting winkels tijdens kerstdagen

'Het gaat over gezondheid nu, niet om omzet'

De drukte in winkels zal niet afnemen en dat leidt tot gevaarlijke situaties, vindt vakbond FNV. De vakbond doet een oproep aan de autoriteiten om winkelcentra tijdens de kerstdagen verplicht te sluiten. Rond Black Friday was het aantal winkelbezoekers al relatief hoog, dit leidde tot tientallen meldingen van 'onveilige situaties' bij FNV.

Het probleem is niet alleen dat mensenmassa's leiden tot het minder goed kunnen bewaren van anderhalve meter afstand. Volgens FNV zijn klanten ook steeds vaker agressief wanneer ze worden aangesproken op hun gedrag, bijvoorbeeld als ze geen mondkapje dragen. 

Aangezien er rond de feestdagen weer flink gestunt zal worden met aanlokkelijke kortingen, vindt FNV dat er nu iets moet gebeuren.  "We hebben politici nodig die winkelketens durven aanpakken en zeggen: joh, het gaat over gezondheid nu, niet over omzet", aldus Linda Vermeulen van FNV Handel.

Extra maatregelen

FNV pleit voor meer middelen om de veiligheid van winkelpersoneel te garanderen, zoals extra beveiligers, strenger deurbeleid en minder reclame. Toch is de sluiting van winkels het belangrijkst in de voorstellen van FNV, die de vakbond deed aan de burgemeesters van de 25 grootste gemeenten: winkels moeten doordeweeks om 17:00 sluiten en koopzondagen moeten worden geschrapt.

"Doe de winkels maar gewoon dicht. In de buurlanden vieren ze kerst gewoon thuis, maar hier lopen de winkels voorop met altijd open zijn" vertelt Vermeulen aan RTL Nieuws. Winkelpersoneel verdient bovendien een vrije dag deze kerstdagen, vindt ze. "Winkelpersoneel heeft de hele crisis gewerkt, laat hen met kerst gewoon thuis zijn."

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: