NieuwNieuws

Algemeen

Amsterdam wil meldplicht voor kerstverlichting in buitenlucht

Is de kerstversiering bij jou aan de gevel gezellig of 'te' gezellig? 

De gemeente Amsterdam is helemaal klaar met de gewoonte van sommige inwoners en ondernemers om in de decembermaand zomaar het straatbeeld te vervuilen met allerlei vrolijke kerstlampjes. De kitscherige kerstversiering wordt niet helemaal verboden, maar moet volgens het plan voortaan wel langs een ambtenaar die oordeelt of het allemaal niet te uitbundig is.

Met een nieuw 'lichtjesloket' moet orde op zaken gesteld worden in dit losgeslagen Wilde Westen aan gezelligheid in de traditionele feestmaand. Een paar lampjes in de voortuin mag nog wel, maar als burgertjes het in hun botte harses halen om hun gevel voor meer dan 10 procent te bedekken of meer dan een vierkante meter te versieren, dan dient er een vergunning aangevraagd te worden.

Dit jaar zien ze het allemaal nog door de vingers, maar daar moet vanaf 2021 een einde aan komen. In alle vrijheid genieten van het kerstfeest is superprima, maar wel achter de eigen voordeur zodat anderen er niet ongewild mee geconfronteerd worden.

Linkse kersthaters

Volgens de gemeente Amsterdam is dit hard nodig omdat er in Nederland steeds vaker 'Amerikaanse toestanden' gemeld worden. Het ophangverzoek moet minimaal 72 uur voor het optuigen zijn goedgekeurd.

Niet iedereen blijkt fan van de kerstlichtmeldplicht, maar liefst 88,2 procent van de stemmers op de NHNieuws-poll beschouwt het zelfs als een 'slecht plan'. Kwade tongen op Facebook beweren dat het verbod het werk zou zijn van 'linkse gekkies' die een wit voetje zouden willen halen bij de 'islamitische medemens'. 

Ene Wil vraagt zich luidop af 'Waar het naar toe moet met Nederland terwijl Bep meent dat vooral NSB'ers hier blij mee zullen zijn. "tuurlijk kerst moet ook verdwijnen toch pffffffffffffffff", zucht ene Henk in een reactie onder het bericht.

Ongeveer 250 van de 433 reaguurders maakten hun ongenoegen kenbaar met een boos gezichtje. Dan weet je dat het menens is. Bij de NOS zijn de emoties iets lichtzinniger gezien de ruim 600 personen die het plan als 'grappig' aanmerken tegenover 428 boze emoji. Ruimte voor verbijstering is er ook bij een Limburgse moeder die stelt dat 'dit land krankzinnig aan het worden is'.

Kitscherige lichtekooierij in het straatbeeld

Omdat led-verlichting in de afgelopen jaren veel voordeliger is geworden, zijn de mogelijkheden voor merveilleuze lichtshows in de buitenlucht flink aangewoekerd. Deze nieuwmodische teugelloosheid van polychromatische flikkerlichten behelst nochtans ook een schaduwzijde. In een ongecontroleerde oceaan van knipperende kerstkermissen kan het woongenot van buurtbewoners in het geding komen. 

"Het stellen van deze regels is erop gericht dat de feestverlichting blijft passen bij ons Amsterdamse straatbeeld en een goede balans wordt behouden tussen rust in het straatbeeld en de verlichtingen en versieringen in de openbare ruimte", valt te lezen in de toelichting. Ook dient de verlichting tussen 00.00 en 06.00 uur uitgeschakeld te worden.

Amsterdammers hoeven dit jaar alleen nog maar een vergunning aan te vragen bij 'hele extravagante verlichting', maar dit moet komend jaar veranderen. Het is niet bekend hoe hoog de boetes worden voor overtreders, hoe strikt BOA's erop gaan controleren en of er ook een speciale kliklijn komt om je buren aan te geven voor een plezante kerstgedachte.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: