NieuwNieuws

Binnenland

Wanneer begint die massa-coronavaccinatie nou echt?

Hugo de Jonge zegt vanaf 4 januari, GGD'en voorspellen vanaf 'augustus'.

Dat klonk hoopgevend van CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge! Vanaf 4 januari begint de grootste massavaccinatie in de Nederlandse geschiedenis zodat we in de loop van komend jaar eigenlijk van de coronachaos kunnen afkomen. De minister was gisteren stellig: "Als alles meezit gaat vaccinatie in de week van 4 januari van start

Door intensief samen te werken met het RIVM, de GGD'en, huisartsen en zorginstellingen, zou deze nieuwe fase snel van start kunnen gaan.Toch lijkt de GGD Zuidoost-Brabant deze memo niet te hebben ontvangen, schrijft de Volkskrant. Directeur Ellis Jeurissen zuchtte diep toen ze op een pushnotificatie de datum 4 januari zag. "Het gekke is dat we er al aan gewend zijn geraakt dat het zo gaat. 

Dit soort dingen worden al gecommuniceerd zonder dat de partijen zich hebben kunnen voorbereiden", zegt ze. Volgens Jeurissen is er nog helemaal niets bekend over de distributie, aanmelding en priklocaties van de vaccins. Ook de claim dat er 'genoeg personeel was' wordt haar onderuit gehaald. "Vanavond maar weer eens op zoek naar extra personeel", aldus een moedeloze directeur van GGD Zuidoost-Brabant.

Praatjes prikken geen gaatjes

Het is niet de eerste keer dat Hugo de Jonge ambitieuze beloftes doet die in praktijk tegen blijken te vallen. Iets soortgelijks manifesteerde zich afgelopen zomer toen 'iedereen die wilde kon worden getest'. Dit bleek in de uitvoering nogal tegen te vallen met overvolle teststraten, personeelstekorten, laboratoriumsoaps en obscure deals met Abu Dhabi die niet doorgingen.

Dat de eerste risicogroepen begin januari aan de beurt zijn, betekent volgens de GGD ook niet dat de hele bevolking binnen een maand een prikje heeft gekregen. De niet-risicogroepen met de laagste prioriteit die voor de rekening van de GGD zijn, zo'n 6,5 miljoen Nederlanders, zouden pas vanaf augustus aan de beurt komen.

 Vanwege de decennialange ervaring met massale rijksvaccinatieprogramma's moet dit volgens hen wel 'gesneden koek' worden. Voldoende groepsimmuniteit voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart zit er voor alsnog niet in. De werkelijke startdatum voor de niet-risicogroepen ligt vermoedelijk ergens tussen januari en augustus volgend jaar.

Amerikaanse president Joe Biden ingezworen

Buitenland

Joseph R. Biden is nu officieel de 46ste president van de Verenigde Staten

Lees verder

VIDEO - Dennis weg bij Talpa vanwege RoddelPraat

Glamorama

Jan Roos en Dennis Schouten komen in opstand

Lees verder

Trump heeft het Witte Huis verlaten

Buitenland

Zal niet aanwezig zijn bij de inauguratie

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Een auto kopen kan nu via spraakbesturing

Lees verder

Vrouwelijke windsurfers krijgen financieel de wind in de zeilen

Lees verder

Grote explosie verwoest gebouwen in Madrid

Lees verder

Brits douanesysteem raakt overbelast door Brexit

Lees verder

Dagcijfers corona: 5.615 nieuwe besmettingen

Lees verder

Katja Schuurman wil meer aan eigen borsten zitten

Lees verder

Dit zijn alle uitzonderingen op de avondklok!

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Banketbakker gearresteerd vanwege peniscupcakes

Lees verder

Verrassing voor vriendin mislukt omdat zij vriend wilde verrassen

Lees verder

Terrorkraai 'met identiteitscrisis' valt mensen aan bij Drentse supermarkt

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: