NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Bank of England is 50 miljard pond aan biljetten 'kwijt'

De centrale bank hield onvoldoende toezicht op het contante betaalverkeer

De Bank of England heeft als een van de belangrijkste taken de geldstromen in het land te monitoren. Toch gaat hier iets niet helemaal goed. Volgens een aantal Lagerhuisleden is de centrale bank maar liefst 50 miljard aan bankbiljetten uit het oog verloren omdat de Centrale Bank het aantal contante betalingen in Groot-Brittannië onderschatte, zo meldt The Guardian.

"We weten niet waar het precies naar toe is", geeft de centrale bank aan. Deze lakse houding wordt op het Lagerhuis allesbehalve gewaardeerd. Achteraf is dit ook niet meer terug te herleiden. Is hier de grootste bankoverval ooit gepleegd? Niet bepaald. 

Vanwege de coronacrisis, nemen meer Britten contant geld op zonder dit direct weer uit te geven. Waar het precies is? Sommigen stoppen het in een lade, anderen onder het matras of het belandt op de zwarte markt. Toch 'zou' er zo'n 50 miljard meer moeten circuleren.

Hamsteren van briefgeld

Hoewel het briefgeld niet exact te tracen is, kan de centrale bank aan de hand van geldopnames en stortingen een vrij betrouwbare schatting maken over hoeveel biljetten er werkelijk in omloop zijn. Aan de hand van deze informatie wordt berekend hoeveel nieuwe munten en biljetten er vervaardigd dienen te worden om niet in 'geldnood' te komen. Dit is echter in 2020 onvoldoende gebeurd.

Omdat er op dit moment relatief weinig biljetten in omloop zijn, is de waarde van de Britse biljetten toegenomen. Dit veroorzaakte een hefboomeffect in combinatie met de coronacrisis waardoor er sowieso al meer werd gehamsterd. En dit resulteert in een 'tekort' van 50 miljard pond. Munten zijn er daarentegen nog wel altijd meer dan genoeg.

Zitten de Britten binnenkort helemaal zonder cash? Dat ook weer niet. 50 miljard klinkt als een hoop, en dat is het ook wel aangezien je met biljetten van vijf pond een toren van zo'n 1280km mee kan bouwen. Maar er is in totaal voor biljoenen aan ponden in omloop waarvan maar een klein deel in 'liquide' of fysieke vorm. Het overgrote deel is, net als in Nederland, virtueel of digitaal van aard.

Ten Hag mogelijk naar Borussia Mönchengladbach

Sport

Gaat Erik ten Hag die Elf von Niederrhein leiden?

Lees verder

Openbaar vervoer blijft ook na avondklok doorrijden

Binnenland

Het besturen van een bus, tram of trein wordt beschouwd als een essentiële taak

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Paleontologen presenteren 'allergrootste dinosaurus ooit'

Lees verder

Jumbo-Visma blikt vooruit op wielerjaar 2021

Lees verder

Ali B: 'Ik en Waylon hebben vaker ruzie'

Lees verder

'Onwel geworden' Big Brother-Jill was gewoon ongesteld

Lees verder

Ayatollah Khameini bedreigt Trump op twitter, Trump niet in staat te reageren

Lees verder

Advocaat redt omgekukeld schaap in nood op weg naar rechtbank

Lees verder

Zo heet het kindje van Gigi Hadid en Zayn Malik

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Advies van overheid zorgt voor verbazing: 'dans en spring op je plek'

Lees verder

Stout pornokoppel opgepakt voor seksen in draaiend reuzenrad

Lees verder

Tieners delen handgel uit, blijkt secondelijm

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: