NieuwNieuws

Binnenland

Nieuwe donkere wolken naderen FvD na curieus ledenreferendum

Nieuwe akkefietjes steken de kop op na 'verrassende' zege voor Baudet

Het had de doorstart van Forum voor Democratie moeten worden na een tweetal weken van drama, afsplitsingen en heel veel ruzie. Toch kwam daar vrijdag het verlossende woord: een overweldigende meerderheid gaf aan graag door te willen gaan met oprichter Thierry Baudet. Einde FvD-soap? Nee joh.

Hoewel de confetti nog niet eens was neergedaald nadat een zeer verrassende overweldigende meerderheid van 74% van de leden kozen voor een toekomst mét Baudet, komt de feestvreugde alweer gauw in het geding deze vrijdagavond. Zo kwam een van de eerste reacties uit Brussel. 

De driekoppige fractie die eergisteren al aangaf te vertrekken als Baudet deze raadpleging zou doorzetten, maakte hun afscheid definitief. Fractievoorzitter Derk-Jan Eppink en twee Europarlementariërs gaan als onafhankelijke groep verder.

Muiterij op de Renaissanceboot

Ook onder de FvD'er in eigen land die niet vertrokken zijn, is nieuwe tumult ontstaan. Tweede Kamer-kandidaat Jan-Cees Voogelaar, fractievoorzitter Provinciale Staten-fractie Overijssel Johan Almekinders en zijn Utrechtse ambtsgenoot Wouter Wijers stappen naar de rechter.

Zij menen dat het referendum aan alle kanten rammelde omdat de ledenadministratie een chaos is. Als gevolg hiervan kregen bijvoorbeeld oud-leden een uitnodiging om te komen stemmen terwijl anderen juist niet hun voorkeur konden doorgeven. Een Limburgs Statenlid had er definitief tabak van en is de derde uit die provincie die zijn vertrek aankondigde, waardoor FvD van de zeven zetels slechts vier overhoudt.

Deze ledenraadpleging was door Thierry Baudet juist afgekondigd om de slepende machtsstrijd binnen de partij op te lossen. Toch lijkt het er niet op dat de rookwolken snel plaats zullen maken voor confetti. Tegen het door Baudet uitgeroepen 'referendum' met Baudet als enige kandidaat, is al een week lang gedoe.

Privacygevoelige poppenkast

Zo zou de raadpleging geen juridische waarde hebben, zou Baudet het instrument misbruiken om een valse machtsclaim te kunnen maken en is door kwade tongen zelfs van Noord-Koreaanse toestanden gesproken. Tot overmaat van ramp ging er opnieuw van alles mis na het openen van de digitale stembussen op donderdagavond. 

Al snel bleek dat een groot aantal ex-leden een uitnodigingsmail ontving om te komen stemmen, kregen anderen juist geen mail en tenslotte toonde techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws niet alleen aan dat het de keuze niet anoniem bleek en dat het bovendien ook mogelijk was om de software om de tuin te leiden.

Volgens Thierry Baudet's Forum voor Democratie is de verkiezing geheel volgens de regels verlopen. Hackpogingen zouden er geweest zijn, maar die zouden zijn mislukt. De partij heeft aangegeven aangifte te doen tegen de 'cyberkrakers' die onder meer het wachtwoord 'admin' hadden uitgeprobeerd waardoor ze toegang kregen tot beheerdersrechten.

Ten Hag mogelijk naar Borussia Mönchengladbach

Sport

Gaat Erik ten Hag die Elf von Niederrhein leiden?

Lees verder

Openbaar vervoer blijft ook na avondklok doorrijden

Binnenland

Het besturen van een bus, tram of trein wordt beschouwd als een essentiële taak

Lees verder

Paleontologen presenteren 'allergrootste dinosaurus ooit'

Tech & Gaming

De prehistorische kolos moet naar schatting tussen de 44 en 48 meter lang geweest zijn

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Jumbo-Visma blikt vooruit op wielerjaar 2021

Lees verder

Ali B: 'Ik en Waylon hebben vaker ruzie'

Lees verder

'Onwel geworden' Big Brother-Jill was gewoon ongesteld

Lees verder

Ayatollah Khameini bedreigt Trump op twitter, Trump niet in staat te reageren

Lees verder

Advocaat redt omgekukeld schaap in nood op weg naar rechtbank

Lees verder

Zo heet het kindje van Gigi Hadid en Zayn Malik

Lees verder

Google tegen Australië: Betalen voor content? We blokkeren jullie hele land

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Advies van overheid zorgt voor verbazing: 'dans en spring op je plek'

Lees verder

Stout pornokoppel opgepakt voor seksen in draaiend reuzenrad

Lees verder

Tieners delen handgel uit, blijkt secondelijm

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: