NieuwNieuws

Buitenland

Rusland begint met vaccinatieprogramma

Onderzoek Spoetnik V-vaccin nog niet klaar, uitrol al gestart

In Rusland kan een deel van de bevolking vanaf vandaag gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Daarmee is Rusland een van de eerste landen waar de uitrol van een coronavaccin van start is gegaan. Het vaccinatieprogramma begint op kleine schaal, op dit moment kunnen alleen bepaalde groepen in de hoofdstad zich aanmelden voor een prik.

Leraren, artsen en mensen die in de sociale dienstverlening werken zijn tot nu toe de enigen die zich al mogen laten vaccineren. Als ze dat doen, krijgen ze het Russische Spoetnik V-vaccin. Dat is opmerkelijk; het door de Russen ontwikkelde middel is namelijk nog niet door de laatste testfase heen. 

De vaccinatie is gratis voor Russische burgers. Volgens de Moskouse burgemeester Sobjanin hebben al 5000 mensen zich aangemeld voor een prik. Het doel van de Russische regering is om voor de start van 2021 twee miljoen vaccins te produceren en te verspreiden over Rusland. Tot nu toe zijn er ongeveer 200.000 vaccins beschikbaar voor de bevolking.

Uitzonderingen

Niet iedereen in de eerste geselecteerde sectoren maakt al kans op een vaccinatie. Mensen die ouder zijn dan 60 komen niet in aanmerking voor de Spoetnik V-uitrol en ook mensen die recentelijk een griepprik hebben gehaald worden niet gevaccineerd. Tenslotte wordt ook voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, epilepsie of een hartaandoening deelname aan het vaccinatieprogramma nog uitgesloten.

Officieel is de coronaprik vrijwillig in Rusland, maar dit wordt niet door iedereen geloofd. Veel Russen zouden bang zijn dat ze worden benadeeld als ze kiezen om het vaccin niet te halen, bijvoorbeeld dat ze worden ontslagen. In een peiling gaf 59% van de Russen onlangs aan zich niet te laten vaccineren.

Acteur Paul Ritter (55) overleden

Glamorama

Bekend van o.a. Harry Potter, James Bond en Chernobyl

Lees verder

Reisorganisator D-Reizen is uitgereisd

Binnenland

Failliet verklaard door rechtbank

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Bedreiger van schrijfster Lale Gül aangehouden

Lees verder

Daley Blind rest van seizoen uitgeschakeld

Lees verder

Rutte onthult: Ik kreeg informatie eerder dan de rest

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

VIDEO - Dennis ontdekt alles over cryptomunten bij LiteBit

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Lachgasrit maakt einde aan gloednieuwe auto

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: