NieuwNieuws

Algemeen

Opnieuw duizenden Fransen de straat op tegen omstreden wet en politiegeweld

Er zijn confrontaties met de politie

In de Franse hoofdstad Parijs zijn opnieuw duizenden demonstranten bijeengekomen om te demonstreren tegen politiegeweld, en een geplande veiligheidswet. Er zijn op veel plaatsen confrontaties met de politie. Waterkanonnen en traangas worden ingezet, en er zijn mensen aangehouden.

De omstreden wet

De omstreden wet waartegen geprotesteerd wordt, moet het strafbaar maken om beelden te verspreiden waarop politiemensen herkenbaar te zien zijn. Op deze manier zouden zij beter beschermd zijn tegen pesterijen en kwaadaardige framing. Echter, mensenrechtenorganisaties en journalisten zien de wet als een middel om de persvrijheid in te perken en onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van de politie onmogelijk te maken. Zij hadden dan ook opgeroepen tot een landelijk protest. Ook in een aantal andere steden gingen mensen de straat op. 

Herzien

Een paar dagen terug werd aangekondigd dat dit omstreden deel van de wet herzien zou worden, maar de demonstranten willen dat deze passage helemaal van tafel gaat. De wet bevat nog meer maatregelen, die eveneens fel bekritiseerd worden. Zo staat er iets in over uitbreiding van videobewaking door de politie, bijvoorbeeld tijdens demonstraties en met behulp van drones. Dit zou de politie beter beschermen.

Confrontaties

Bij de protesten zijn veel confrontaties met de politie. Beelden van journalisten en demonstranten tonen hoe mannen in het zwart ruiten inslaan en hoe mensen dingen in de brand zetten en voorwerpen naar de politie gooien. 

Online platform

De Franse president Emmanuel Macron maakte gisteren kenbaar dat hij begin volgend jaar een online platform wil gaan opzetten. Hier kunnen mensen aangifte doen van discriminatie door de politie. Hier kwam dan weer fikse kritiek op van politiebonden. 

(tekst gaat verder onder deze Tweet)

De Tweet vertaald

"Werkgelegenheid, wonen, onderwijs, gezondheid, sport als identiteitscontrole: op alle vlakken kan huidskleur, afkomst, religie een barrière zijn, een opdracht. Dit is de reden waarom het antidiscriminatieplatform aangekondigd door @EmmanuelMacron in @brutofficiel een grote stap voorwaarts is. Voor concrete gelijkheid. Voor de Republiek in actie."

Vorige week

Vorige week gingen de Fransen ook al de straat op om te demonstreren tegen deze wet. Hun woede werd en wordt versterkt door beelden die een week geleden opdoken, waarop te zien is dat een zwarte man wordt mishandeld door politieagenten. President Macron sprak zich kort daarna uit over deze mishandeling. "We moeten ons schamen", zei hij op Twitter. 

Beelden van vandaag

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: