NieuwNieuws

Binnenland

Horeca timmert vanavond ramen dicht vanwege #blackmonday

Ook evenementensector trekt aan de bel

Na een drukke Black Friday van twee weken geleden is het vandaag de beurt aan de horeca. Geen meters bier voor een paar euro en de tequila gaan niet in de aanbieding: de horeca plakt vandaag de ramen af om te laten zien hoe het is als er niet meer financiële steun en perspectief komt.

Met de actie #blackmonday roept de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ondernemers op om vandaag de ramen af te plakken of dicht te timmeren. Wanneer er geen steun komt, zullen veel zaken in de loop van 2021 omvallen omdat ze onder andere personeel en huur niet meer kunnen betalen. Door te laten zien hoe het eruit ziet zonder horeca, hoopt de KHN aan de overheid duidelijk te maken dat er meer moet gebeuren.

Helft horecazaken staat op omvallen

Als er niets gebeurt, gaat vijftig procent van de sector volgens de organisatie op korte termijn failliet. Dat kost honderdduizenden banen. Daarmee worden niet alleen de ondernemers zelf en hun personeel geraakt: leveranciers van etenswaren en drank krijgen hierdoor (weer) een flinke klap.

De horeca wil van Den Haag een concreet perspectief voor een heropening en een datum. Daarnaast willen ondernemers extra steun. Zo moet de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) terug naar maximaal 90 procent en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) naar 100 procent. Zo is de kans dat ondernemers personeel in dienst kunnen houden en vaste lasten als huur te kunnen betalen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de organisatie een petitie opgezet

Op het Plein in Den Haag werd de symbolische sleutel aan Thierry Aartsen (VVD), Henk Krol, Suzanne Kroger (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66) overhandigd om de actie kracht bij te zetten.

Drukke Black Monday

Black Monday is een verwijzing naar koopjesfestijn Black Friday. De afgelopen weken waren winkels en winkelstraten overvol vanwege de vele aanbiedingen. Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving in Amerika, waar producten voor soms meer dan de helft van de prijs worden verkocht. Het levert overzees soms hysterische taferelen op waarbij mensen over elkaar de winkels in buitelen. 

De afgelopen jaren grijpen Nederlandse bedrijven het moment steeds vaker aan om kortingen te geven. In Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam waren de winkelstraten overvol. Rotterdam besloot de winkels eerder dicht te gooien.

Evenementensector wil testevenementen

Evementenbouwers trekken ook aan de bel. Al sinds maart kan er zo goed als niets worden georganiseerd. Dat terwijl de sector al een plan klaar heeft liggen voor testevenementen, waarbij onder andere wetenschappers onderzoeken hoe er veilig een concert of danceavond gehouden kan worden. Door middel van sneltesten wil de sector weer aan de slag. Veel bezoekers staan daarvoor open.

Ook voor deze sector geldt dat niet alleen organisatoren worden geraakt, toeleveranciers en freelancers voelen het gebrek aan evenementen flink. "Met de ontwikkelingen op het gebied van sneltesten is de koudwatervrees van het kabinet onbegrijpelijk", zegt Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers tegen NOS. "We willen dat de politiek zich realiseert dat evenementen in het voorjaar en de zomer van 2021 niet door zullen gaan als er op korte termijn geen toezeggingen worden gedaan en er geen stappen worden gezet." 

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: