NieuwNieuws

Algemeen

Horeca timmert vanavond ramen dicht vanwege #blackmonday

Ook evenementensector trekt aan de bel

Na een drukke Black Friday van twee weken geleden is het vandaag de beurt aan de horeca. Geen meters bier voor een paar euro en de tequila gaan niet in de aanbieding: de horeca plakt vandaag de ramen af om te laten zien hoe het is als er niet meer financiële steun en perspectief komt.

Met de actie #blackmonday roept de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ondernemers op om vandaag de ramen af te plakken of dicht te timmeren. Wanneer er geen steun komt, zullen veel zaken in de loop van 2021 omvallen omdat ze onder andere personeel en huur niet meer kunnen betalen. Door te laten zien hoe het eruit ziet zonder horeca, hoopt de KHN aan de overheid duidelijk te maken dat er meer moet gebeuren.

Helft horecazaken staat op omvallen

Als er niets gebeurt, gaat vijftig procent van de sector volgens de organisatie op korte termijn failliet. Dat kost honderdduizenden banen. Daarmee worden niet alleen de ondernemers zelf en hun personeel geraakt: leveranciers van etenswaren en drank krijgen hierdoor (weer) een flinke klap.

De horeca wil van Den Haag een concreet perspectief voor een heropening en een datum. Daarnaast willen ondernemers extra steun. Zo moet de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) terug naar maximaal 90 procent en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) naar 100 procent. Zo is de kans dat ondernemers personeel in dienst kunnen houden en vaste lasten als huur te kunnen betalen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de organisatie een petitie opgezet

Op het Plein in Den Haag werd de symbolische sleutel aan Thierry Aartsen (VVD), Henk Krol, Suzanne Kroger (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66) overhandigd om de actie kracht bij te zetten.

Drukke Black Monday

Black Monday is een verwijzing naar koopjesfestijn Black Friday. De afgelopen weken waren winkels en winkelstraten overvol vanwege de vele aanbiedingen. Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving in Amerika, waar producten voor soms meer dan de helft van de prijs worden verkocht. Het levert overzees soms hysterische taferelen op waarbij mensen over elkaar de winkels in buitelen. 

De afgelopen jaren grijpen Nederlandse bedrijven het moment steeds vaker aan om kortingen te geven. In Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam waren de winkelstraten overvol. Rotterdam besloot de winkels eerder dicht te gooien.

Evenementensector wil testevenementen

Evementenbouwers trekken ook aan de bel. Al sinds maart kan er zo goed als niets worden georganiseerd. Dat terwijl de sector al een plan klaar heeft liggen voor testevenementen, waarbij onder andere wetenschappers onderzoeken hoe er veilig een concert of danceavond gehouden kan worden. Door middel van sneltesten wil de sector weer aan de slag. Veel bezoekers staan daarvoor open.

Ook voor deze sector geldt dat niet alleen organisatoren worden geraakt, toeleveranciers en freelancers voelen het gebrek aan evenementen flink. "Met de ontwikkelingen op het gebied van sneltesten is de koudwatervrees van het kabinet onbegrijpelijk", zegt Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers tegen NOS. "We willen dat de politiek zich realiseert dat evenementen in het voorjaar en de zomer van 2021 niet door zullen gaan als er op korte termijn geen toezeggingen worden gedaan en er geen stappen worden gezet." 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: