NieuwNieuws

Algemeen

Onderzoeksrapport: Luchtmachters sjoemelden met declaraties

Declareren kun je leren

Militairen bij de Luchtmacht gingen wel heel losjes om met het invullen en opgeven van declaraties, zo concludeert het Huis van de Klokkenluiders in een vandaag verschenen onderzoeksrapport

Minimaal 17 militairen waaronder officieren in de rang van majoor en luitenant- kolonel declareerden jarenlang tijdens een cursussen dagelijks de autokosten van huis naar de cursuslocatie terwijl ze in werkelijkheid in een nabijgelegen hotel sliepen. Ook werd een Hercules  C-130 onder het mom van "trainen" ingezet voor een privévluchten naar Italië. De onterechte kosten voor de belastingbetaler van deze tripjes schat het Huis van de Klokkenluiders op 106.000 en 146.000 euro.

Can do mentaliteit

Eerder berichtten Follow the Money en de Telegraaf over deze opvallende declaraties en vergoedingen, maar toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie besloot geen nader onderzoek te verrichten naar de financiële malversaties omdat er geen sprake zou zijn van "financieel gewin". Defensie concludeerde zelf in een intern rapport naar de misstanden dat het gebruik van het vliegtuig naar Italië juist een teken was van de can do mentaliteit van militairen. Het was namelijk een  training "waarmee zowel functionele trainingsbehoeftes van vliegend personeel, als in de behoefte van een informele klant" werd voorzien.

Aangezien de melder de hoge declaraties en het privégebruik van militair toestel pas aankaartte nadat hij zelf tegen de lamp liep met verkeerde woon-werkverkeerdeclaraties, wees Defensie veelvuldig op zijn reputatie en deed weinig met de inhoud van zijn meldingen. Hoewel hij werd ontslagen, werd bij de andere overtreders het teveel ontvangen geld afgetrokken van hun salaris. Diverse bronnen meldden destijds aan Follow the Money dat een gelijkwaardige behandeling tot gevolg zou hebben dat het hele squadron aan de grond zou komen te staan. Een acuut personeelstekort wat de Luchtmacht zich niet zou kunnen veroorloven. De melder stapte hierop naar het Huis van de Klokkenluiders voor een onafhankelijk onderzoek.

Conclusies

Vandaag kwamen deze met hun conclusies: er zijn "wettelijke voorschriften geschonden" bij de omgang met reis- en hoteldeclaraties. "De declaraties voor dienstreizen van en naar cursuslocaties zijn met medeweten en toestemming van de leiding niet naar waarheid ingevuld, waardoor werknemers onrechtmatig een financiële vergoeding hebben gekregen", zo is te lezen. Ook het gebruik van de Hercules om naar Italië te vliegen onder het mom van 'teambuilding' was onrechtmatig volgens het Huis. Tot slot krijgen de leidinggevenden een veeg uit de pan: "In beide gevallen was de leiding op de hoogte en heeft daar op dat moment niet tegen opgetreden" terwijl er "niet op een rechtmatige wijze met overheidsgeld is omgegaan".

Meten met twee maten

Volgens de raadsman van de melder, Skip Springer, is in ieder geval met twee maten gemeten: "Het Huis van de Klokkenluiders kwam op basis van dezelfde documenten tot een totaal andere conclusie dan Defensie." Hij laat weten niet gerustgesteld te zijn met de brief die staatssecretaris Barbara Visser vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. "Defensie komt nu richting de Tweede Kamer met het bekend blahblah-verhaal. Er is een cultuurprogramma 'Eindhoven in beweging' gestart, dat is allemaal mooi maar mijn client is ontslagen en ze gaan niet in op de vraag waarom bij de anderen bewust voor een mild regime is gekozen bij grensoverschrijdend gedrag."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: