NieuwNieuws

Algemeen

Tweede Kamer wil Defensieradar niet in Herwijnen

We willen allemaal wel eens wat

De Tweede Kamer vindt dat het nieuwe radarstation niet in het Gelderse Herwijnen moet komen te staan. Gisteren werd een motie van CDA-kamerlid Martijn Van Helvert aangenomen waarin het kabinet werd opgeroepen te zoeken naar een alternatieve locatie voor de defensieradar.

Deze  nieuwe radar komt ter vervanging van het huidige radarstation in Nieuw-Milligen die volgens de staatssecretaris hoognodig aan vervanging toe is. Defensie kocht in 2016 al grond in Herwijnen waar voorheen een radar van de Luchtverkeersleiding stond, maar stuit al jaren op heftige tegenstand van bewoners. Hoewel de voltallige gemeenteraad van links tot rechts tegen het bestemmingsplan stemde, komt de radar er waarschijnlijk toch. Zowel de Eerste als Tweede Kamer stemde in met de zogeheten rijkscoördinatieregeling, waarmee de Rijksoverheid de lokale overheid kan overrulen.

Of deze motie van de Tweede Kamer - die ermee akkoord ging dat de gemeenteraad overruled werd - een definitieve streep door de plannen zet is nog maar de vraag. Zolang de rijkscoördinatieregeling nog van kracht is, kan de Kamer de staatssecretaris hooguit verzoeken nog eens alternatieven te (her)overwegen. Een woordvoerder van Defensie laat desgevraagd weten dat het ook "niet de bedoeling is dat de rijkscoördinatieregeling wordt stopgezet, deze loopt gewoon door".

Hoger

Defensie ziet dan ook geen enkele tegenstrijdigheid in de twee aangenomen moties van gisteren: waar het CDA de staatssecretaris opriep de radar niet in Herwijnen te plaatsen, diende D66 een motie in waarin de staatssecretaris werd gevraagd om te kijken of de radar hoger dan 24 meter in Herwijnen zou kunnen worden geplaatst. 'Er wordt gevraagd te zoeken naar mogelijke alternatieven waaronder het plaatsen van de radar in Herwijnen op een hogere locatie', aldus Defensie.

Vriendelijk verzoek

Is de motie niet een beetje mosterd na de maaltijd? Volgens CDA-kamerlid van Helvert zeker niet. "De staatssecretaris moet alternatieven zoeken. De deskundigen willen ook graag meehelpen met zoeken. Laat de staatssecretaris ook gebruik maken van deskundigheid buiten het ministerie." Ook collega kamerlid John Kerstens (PvdA) ziet in de motie een "duidelijke uitspraak van een meerderheid in de Kamer: de radartoren kan niet in Herwijnen komen".

Hoewel de motie staatsrechtelijk gezien neerkomt op een vriendelijk verzoek er nog even naar te kijken hebben de Kamerleden er vertrouwen in. "Normaliter geeft het kabinet daar gewoon gehoor aan, en ik denk niet dat het verstandig is de uitspraak te negeren." Zullen de Kamerleden controleren of de staatssecretaris van Defensie het onderzoek naar de alternatieven niet alleen 'voor de vorm' doet? "Absoluut!", aldus Van Helvert (CDA).

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: