NieuwNieuws

Algemeen

Venetië overstroomt na falen peperdure hypermoderne waterkering

De 'superslimme' schuifdam van 6,6 miljard werd 2 maanden geleden in gebruik genomen

De gloednieuwe MOSE-dam had alle hoogwaterproblematiek van de Italiaanse stad Venetië moeten oplossen, maar dit bij de vuurdoop al direct in het water gevallen. Omdat de hypermoderne waterkering niet werkte, kreeg de zee deze week vrij spel om de stad binnen te kolken. Inmiddels staat het water op de laagstgelegen plekken zoals op het historische San Marco-plein tot anderhalve meter hoog.

De stad is vanwege zijn ligging in een rivierdelta zeer kwetsbaar voor overstromingen. Venetië kampte in de voorbije jaren meermaals met zeer zware overlast waarbij voor miljarden schade aan de historische gebouwen werd veroorzaakt.

Maar het had juist helemaal afgelopen moeten zijn met de zandzakken en rubberen laarzen in het straatbeeld. Sinds twee maanden is er enkele kilometers verderop een hypermoderne stormvloedkering in gebruik genomen die de historische straatjes moest beschermen. Helaas voor de Italianen bleek de software nog een kinderziekte te hebben.

Mama MOSE

Om de populaire toeristenstad tegen het wassende water te beschermen, werd in 2003 al begonnen aan het zogenaamde MOSE-project. Deze enorme mobiele waterkering werd aangelegd op de bodem van de lagune. Bij hoogwater zouden stalen platen van tientallen meters hoog automatisch omhoog moeten komen, een soort verticale variant op 'onze' Maeslandkering voor Europoort.

Al direct nadat toenmalig premier Berlusconi 17 jaar geleden het project feestelijk aftrapt begonnen de problemen. Zoals wel vaker zulke grote bouwprojecten, werd MOSE geplaagd door corruptie, enorme budgetoverschrijdingen, kinken in kabels en jarenlange vertragingen. In oktober dit jaar, 9 jaar na de oorspronkelijke opleverdatum in gebruik genomen. Het project heeft uiteindelijk 6,6 miljard euro gekost.

Koudwatervrees

Het bijzondere aan deze innovatieve vloedverdediging is dat hij automatisch in werking zou moeten treden als het waterpeil drie meter hoger is dan normaal. De platen zouden dan binnen een half uur op hun plek geschoven moeten worden. Om dit te meten, maakt de dam gebruik van meteorologische gegevens.

Dit ging dinsdag helemaal mis. Omdat het weerbericht slechts 1,2 meter stijging voorspeelde, vond MOSE het niet nodig om de platen omhoog te laten komen. Toch was het waterpeil in werkelijkheid hoger waardoor de stad in de voorbije dagen alsnog onderwater liep. Op sommige plekken kwam het water bijna anderhalve meter hoog.

"We moeten de richtlijnen en voorwaarden in de controlepost opnieuw evalueren," vertelt  burgemeester Luigo Brugnaro van Venetië in een reactie. Er waren geen Nederlandse bouwkundigen of ingenieurs bij de ontwikkeling van de MOSE-dam betrokken.

Oud-premier Myanmar Aung San Suu Kyi moet nog zes jaar extra de cel in

Algemeen

Ze zit al een straf van 11 jaar uit, mensenrechtenorganisaties spreken van een politiek proces

Lees verder

Autodief vlucht in graafmachine, agenten 'achtervolgen' hem minutenlang

Niet Doodchecken

Bloedstollende achtervolging te voet

Lees verder

Rechtbank oordeelt op 17 november in groot strafproces MH17

Algemeen

Het toestel werd deze week 8 jaar geleden uit de lucht geschoten: 298 mensen kwamen om

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Nienke Brinkman pakt als eerste Nederlandse vrouw marathon-medaille op EK

Lees verder

Waterscout maakt foto's tijdens douchen scoutingkamp Nawaka

Lees verder

Brand legt autobedrijf in de as: logo Extinction Rebellion op brandende auto

Lees verder

'Nog bijna 500 Afghanen wachten op evacuatie naar Nederland'

Lees verder

'Oud-premier Australië maakte zichzelf schaduwminister van drie ministeries'

Lees verder

Iran vindt aanslag op Rushdie 'zijn eigen schuld'

Lees verder

Wederom bonje voor hekken aanmeldcentrum Ter Apel

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man wordt geofferd wakker na avondje zuipen

Lees verder

Ramptoerist mag vijf jaar niet vliegen met Transavia

Lees verder

Autodief verstopt zich voor politie in enorme knuffelbeer

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: