NieuwNieuws

Binnenland

Wat worden de drie Woorden van het Jaar 2020?

Tot en met maandag kan er gestemd worden op de publieksprijzen!

Toch nog een traditie die gewoon volgens plan ook in rampjaar 2020 gewoon doorgaat: de Van Dale Woord van het Jaar-verkiezing. Zo kan er gekozen worden tussen woorden als jojolockdown, anderhalvemetersamenleving, lockdownfeestje, covidioot, viruswappie en hoestschaamte. 

Het genomineerde woord 'raambezoek' was in informele kringen bekend in de Nederlandse taal, maar dit werd voor 2020 vooral geassocieerd met het langswippen bij een sekswerker in een rosse buurt. Maar heeft vooral zijn onschuld gewonnen in plaats van verloren.

Drie genomineerden vallen buiten het thema pandemische perikelen. Het gaat om racismeknielen, stekkergekte en klimaatwanhoper. De volledige shortlist met alle twintig kanshebbers, is te zien op de Van Dale-site waar je tot maandag 14 december om 17.00 uur ook kunt stemmen op je favoriet.

De vorige winnaars van de Van Dale-publieksprijs waren sjoemelsoftware, treitervlogger, appongeluk, blokkeerfries en boomer. De titel betekent niet dat een woord ook wordt opgenomen in de Dikke van Dale zelf. Hiervoor moet een term over langere tijd jaren ingeburgerd raken in het dagelijkse taalgebruik.

Woord van het Jaar-woordenbrij

In Nederland bestaan eigenlijk twee 'Woorden van het Jaar'. Genootschap Onze Taal houdt ook  verkiezing waarin Neerlandici het laatste woord hebben over het Woord van het Jaar. In deze strijd won  -schaamte (zoals vliegschaamte) in 2019. 

Eerder gingen laadpaalklever, plofklas, Brexit, rampvlucht en participatiesamenleving er met de eer vandoor. Het is niet bekend welke woorden dit jaar op de interne shortlist staan. De winnaar onder de ingewijden wordt in de week voor kerst bekendgemaakt.

Voor Vlaanderen is er óók nog een aparte Van Dale Woord van het Jaar-verkiezing waarin anderhalvemetersamenleving, coronaire, kuchscherm en zelfquarantaine opnieuw terugkomen, maar termen als spookkeuken, dutjestaks, Vidaldicoalitie en knuffelcontact voor een Nederlander minder bekend zullen klinken.

Benieuwd wie er in Vlaanderen meer kans maken? Check dan de Van Dale-Vlaanderen poll. Let wel: je mag hier als 'Ollander dus ABSOLUUT NIET op stemmen. Want dat is oneerlijk.

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Sport

Club gaat weer in beroep

Lees verder

President Poetin in zelfisolatie

Buitenland

Verschillende coronabesmettingen in zijn omgeving

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Binnenland

Straf voor uit de hand gelopen ontgroeningen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Tot tien maanden cel voor datadiefstal GGD

Lees verder

'Je wordt bedankt, Bin Laden': 'De missiemachine bleef draaien'

Lees verder

Hamilton is trots op stewards na straf voor Verstappen

Lees verder

Nieuwe arrestatie in verband met de vergisontvoering

Lees verder

Lingo-legende François Boulangé overleden

Lees verder

Kanye West ontvolgt Kim Kardashian op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: