NieuwNieuws

Algemeen

Wopke Hoekstra benadrukt in zijn speech meermaals het woord 'samen'

En...lijmen maar!

"Soms stelt het leven je dezelfde vraag twee keer." Met deze woorden begon Wopke Hoekstra zijn eerste (gefilmde) speech in zijn kersverse rol als kandidaat-lijsttrekker van het CDA. Hij had geen andere keuze dan 'ja' zeggen, benadrukte hij in het praatje dat hij hield in een gang op het partijbureau in Den Haag. Hoekstra ziet zijn keuze als een keuze uit overtuiging. "Ik heb vooral 'ja' gezegd omdat ons land zich in een fase bevindt waarin je eigenlijk geen 'nee' kan zeggen."

Vervolgens benadrukte Hoekstra dat de coronacrisis veel mensen hard geraakt heeft. "Straks moeten we met elkaar de brokstukken van deze crisis weer aan elkaar lijmen, nieuwe kansen creëren, en werken aan nieuwe perspectieven. Dat is de opgave waar we de komende jaren met elkaar voor staan. En ik kan en wil niet weglopen van die verantwoordelijkheid", zei hij. 

Lijmen, lijmen, lijmen

Zijn hele speech bestond uit verbindende taal. Het ging hierbij niet alleen over het land, maar ook over zijn partij. Duidelijk werd dat hij ook de brokstukjes binnen het CDA wil gaan lijmen die voornamelijk ontstaan waren nadat Hugo de Jonge nipt de lijsttrekkersverkiezingen had gewonnen van collega Pieter Omtzigt.

"Tegen alle CDA'ers zou ik willen zeggen: laten we de partij weer verenigen. Laten we de eenheid hervinden. Laten we met vastberadenheid, optimisme, en zelfvertrouwen aan deze opgave beginnen", zei Wopke Hoekstra in zijn speech. Het woord "samen" viel hierna een aantal keer, ook in combinatie met de namen van onder andere Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer. Hij sprak louter positieve woorden over zijn partijgenoten en was tijdens zijn praatje duidelijk al bezig de lijmtube van de dop te ontdoen.

Perspectief

Hoekstra sloot af met woorden over het bieden van perspectief aan de burger. "Er is veel werk aan de winkel. (...) Ik vind dat politici vaak teveel beloven, en te weinig leveren." Daarna benadrukte hij nogmaals dat hij het dus allemaal niet alleen kan, en hulp, steun en vertrouwen nodig heeft. 

Op het congres van 9 januari mogen de CDA-leden stemmen over de kandidatuur van Hoekstra. Dit is een formaliteit. 

Situatie veranderd

Eerder dit jaar bedankte Hoekstra nog voor de rol van lijsttrekker, omdat hij naar eigen zeggen meer een bestuurder is dan een beroepspoliticus. "Ja en dat is natuurlijk in een halfjaar niet veranderd, maar tegelijkertijd is de situatie wel veranderd", zei hij tegen NOS. 

Afgelopen donderdag maakte De Jonge bekend dat hij geen lijsttrekker meer wil zijn, omdat hij die functie niet goed ten uitvoer zou kunnen brengen tezamen met zijn werkzaamheden als 'coronaminister.' 

Zwols Ziekenhuis huurde van eigen 'corrupte cardiologen'

Niet Doodchecken

Hartdokters vooral goed in geld rondpompen

Lees verder

Duizenden kilo's: Nederland, Colombia en VS doen grote drugsvangst in Caraïben

Algemeen

Internationale samenwerking effectief in onderscheppen 'speedboten'

Lees verder

VIDEO - Zuidelijk Limburg kleurt wit

Algemeen

Winter Wonderland op de Sinterklaasochtend

Lees verder

Meer NieuwNieuws

VIDEO - Verhit debat in parlement Senegal, politici massaal op de vuist

Lees verder

Oud-politiechef (58) aangehouden op verdenking van verkrachting agente

Lees verder

Qatar houdt missverkiezing voor dromedarissen als vermaak voor WK-toeristen

Lees verder

Miljuschka Witzenhausen deelt ontroerend eerbetoon aan jarige moeder Astrid Holleeder

Lees verder

Quizmaster Steve Harvey juicht voor Oranje

Lees verder

Zoekzoek - Vrouw steelt hondje voor Kruidvat Rijnsburg

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw klaagt mac and cheese-fabrikant aan: maken duurt te lang

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Ziekenhuispatiënt haalt kamergenoot van beademing om irritant geluid

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: